Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

MOL: Várt alatti tisztított EBITDA, kedvezőtlen kilátások

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. május 12.   09:01

A MOL ma tette közzé első negyedéves számait. A cég 258,9 milliárd forint tisztított CCS EBITDA-t ért el a piaci által várt 280,5 milliárddal szemben. A vezető szegmensek közül a kutatás-termelés számai alulmúlták a várakozást, a divízió...

A MOL ma tette közzé első negyedéves számait. A cég 258,9 milliárd forint tisztított CCS EBITDA-t ért el a piaci által várt 280,5 milliárddal szemben.

A vezető szegmensek közül a kutatás-termelés számai alulmúlták a várakozást, a divízió tisztított EBITDA értéke 102,9 milliárd forint volt. A MOL kisebb olaj és gázárakkal szembesült, a realizált olajár 75 dollár/hordó, a realizált gázár pedig 81,6 dollár/hordó volt a negyedév átlagában. A MOL magasabb elvonással szembesült Magyarországon, míg Horvátországban a piaci szabályozott árak csökkentek: a két kedvezőtlen hatás együtt 130 millió dollárt (kb. 47 milliárd forint) tett ki. A termelés napi 95,9 ezer hordóegyenértékes volt, ami némileg magasabb, mint az általunk várt 90 ezer hordóegyenértékes.

A feldolgozás/kereskedelem divízió számai megfeleltek a vártnak: a szegmens 108,7 milliárd forint tisztított CCS alapú EBITDA mutatott fel a negyedév során. A motor üzemanyag értékesítés 14%-kal csökkent az ársapka eltörlése miatt Magyarországon, míg Szlovákiában és Horvátországban enyhe növekedés volt látható. A feldolgozott kőolaj mennyisége és az értékesítés 7%, illetve 6%-kal esett vissza év/év alapon. A Brent alapú finomítói marzs 9,9 dollárra nőtt hordónként a tavalyi első negyedév 1,0 dolláros hordónkénti marzsához képest, viszont áprilisra ez a mutató 3,3 dollárra zsugorodott. A petrolkémia veszteséges volt a negyedév során.

A fogyasztói szolgáltatás szegmens nyeresége 45,7 milliárd forintot tett ki, ami megfelel a vártnak. A nyereség nőtt év/év alapon, miután a szabályozási környezet javult és a nem-üzemanyag értékesítés volumene nőtt. Eközben a működési költségek emelkedtek, míg a magyar kiskereskedelmi adó is negatívan hatott. A magyar ársapkát 2022 decemberében eltörölték, viszont a kormány 4,1%-os árbevétel arányos különadóval sújtotta a céget. A negatív szabályozás a külső piacokon is érintette a MOL-t, többek között Horvátországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában.

A földgáz üzletág tiszta EBITDA nyereséges 28,7 milliárd forint volt, főleg a nagyobb tranzitforgalom és a jelentős határkeresztező mennyiségnek köszönhetően.

A MOL pénzügyi sorai megfeleltek a várakozásnak: a cég 17,7 milliárd forintos pénzügyi nyereséget ért el a hiteleken lévő árfolyam nyereség miatt, míg a vállalati adókulcs 18,5% volt.

Véleményünk: A MOL számai alulmúlták a várakozást, főleg a kutatás-termelés üzletág miatt, ami az alacsonyabb szénhidrogén árak és a magasabb bányajáradék miatt gyengébb eredményt hozott. A jövő nem túl kedvező a cég számára: a finomítói marzsok összeomlottak áprilisban, az olaj és gázár tovább gyengült, míg a MOL termelése csak napi 90 ezer hordóegyenértékes volt az elmúlt hónapban. A cég idei első negyedéves nyeresége alatta maradt az előző négy negyedévnek. A várakozásunk szerint az eredmény esése nagyobb lesz, mint a korábban becsült. A cég következő negyedévei inkább a 2021-es évhez lesznek hasonlóak, mint a rekord 2022-höz. A MOL nem adott ki várakozást idénre, de a tavalyi 4 milliárd dollár feletti EBITDA idén jó eséllyel 3 milliárd dollár alatt lesz inkább.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben