Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megugrott a külkereskedelmi többlet

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. május 9.   11:34

Erste kommentár Régi szép időket (2015-2018) idéző szintre ugrott Magyarország kereskedelmi többlete márciusban az előzetes adatok szerint. A 899 millió euróhoz hasonló többletet különben 2020 és 2021-ben is...

Erste kommentár

Régi szép időket (2015-2018) idéző szintre ugrott Magyarország kereskedelmi többlete márciusban az előzetes adatok szerint. A 899 millió euróhoz hasonló többletet különben 2020 és 2021-ben is láthattunk többször is, de ezekben az években a teljesítmény elég volatilis volt. Ugyan elemzői várakozás nincs az adatra, de azért lehetett sejteni, hogy jó számot fogunk látni az energiaáraknak és a kiskereskedelmi forgalom drasztikus csökkenésének köszönhetően. Ugyanakkor valószínűsítjük, hogy ennyire erős értékre szinte senki sem számított. A kiskereskedelem márciusi 13,1 százalékos csökkenését is überelhette az energiaárak csökkenése. Ezt a számlát a piaci sejtések szerint két hónapos csúszással fizetjük, ami ebben az esetben januári árak szerinti fizetést jelent. Márpedig a decemberi 116 euró per MWh-ról januárra 63-ra csökkent a holland tőzsdei átlagos gázár. Így az első negyedévben a külkereskedelem több mint 1 milliárd euró többletet termelt, ami ugyan elmaradt a 2022 előtti értékektől, de így is nagy visszafordulás a tavalyi méretes mínuszt követően. Ugyanakkor, bár kisebb mértékben, az eddigi hónapokban is tovább csökkent a gázár, s áprilisban már „csak” 42 euró per MWh volt az átlag. Vagyis innen fog még jönni segítség. Közben márciusban már megállni látszott a kiskereskedelmi forgalom zsugorodása, azaz innen nagy valószínűséggel már nem fog több „segítség” jönni az elkövetkező hónapokban, legalábbis ami az import oldalát illeti. Új kapacitások belépése persze segítheti az export bővülését.


Ha ilyen jó az adat, akkor miért nem erősödik a forint? – kérdezzük a mai adatközlést követően. A jó külkereskedelmi adat segíti a folyó fizetési mérleget, s ilyen értelmen támasztja a forint árfolyamát. Viszont ez teret ad annak is, hogy az MNB elkezdje a „gyilkos” egynapos betéti tender kamatrátájának csökkentését. Mindeközben a forint – a piaci konszenzus szerint – az erős oldalán tartózkodik. Ebből főzve pedig azt kapjuk, hogy a jó adat inkább a kamatcsökkentést segíti, miközben stabilizálja a forint árfolyamát. Ráadásul a nem túl szofisztikált spekulánsokat, nem is olyan rég az MNB elkergette a piacról. Így valószínűleg most már inkább a tudatosabb befektetők vannak jelen, akik ismerik és van elképzelésük a jelenlegi folyamatokról illetve várható lépésekről. Mindenesetre Virág Barnabás MNB-alelnök mai nyilatkozatában kissé hűtötte a kamatcsökkentési várakozásokat, de egyelőre erre sem reagált érdemben az EURHUF árfolyam.


A DAX piacát továbbra is kivárás jellemezi a holnapi amerikai inflációs adat előtt. A BUX index esetében pedig ma egy picit nagyobb csökkenést láthatunk az OTP holnap hajnali, valószínűleg kirobbanó, gyorsjelentése előtt. A Magyar Telekom pedig holnap délután teszi közzé várhatóan csökkenő eredményét. Míg ma már a 30,6 forintos osztalék nélkül forog az MTel, azaz a 21 forintos csökkenés valójában cirka 10 forintos emelkedésnek felel meg.

Jó negyedévet zárt a PayPal, mégsem elégedettek a befektetők

A PayPal tegnap tőzsdezárás után tette közzé negyedéves gyorsjelentését. A fizetési szolgáltató éves szinten 8,6 százalékkal 7,04 milliárd dollárra növelte a bevételeit, némileg felülmúlva a konszenzust. A vállalat egy részvényre jutó nyeresége az egy évvel ezelőtti 88 cent után 1,17 dollárra nőtt, ami szintén jobb a várt 1,1 dollárnál. A vezetőség javított az előrejelzésén, a korábbi 4,87 dollár helyett 4,95 dolláros részvényenkénti profitot várnak a teljes évre. A befektetők mégis csalódottak voltak, mivel a PayPal jelezte, hogy a korrigált működési marzs nem fog olyan gyorsan nőni, mint ahogyan azt korábban várták. Az árfolyam közel 6 százalékot esett a zárás utáni órákban.

Megújuló szabályozási központot hozott létre az ALTEO, hatalmasat nőtt a termelésmenedzsment

Az ALTEO aFRR (perces szabályozás) képes, ~160MW kapacitású, tisztán megújuló kapacitásokkal működő szabályozási központot hozott létre, ami az 1500MW kapacitású termelésmenedzsment portfóliójára épül. Ez a portfólió, ami nagyrészt naperőművekből áll, a magyar (háztartási erőművek nélkül számított) kiserőművi piac mintegy felét fedi le. Véleményünk szerint a lépés pozitív, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy az új szabályozási központ kiegyenlítő energiát biztosítson a piac számára, amikor szükséges. Ugyanakkor a bejelentés szerint a termelésmenedzsment az idei év végére általunk becsült 855MW kapacitásnál jóval nagyobb méretűre növekedett mostanra. Ez pedig azt jelenti, hogy ebben a szolgáltatási körben az idei árbevétel több mint duplája lehet az általunk korábban becsült értéknek. Ez pedig 3 milliárd feletti bevételi többletet is jelenthet idén, relatíve – nagy valószínűséggel – magas profittartalommal. Vagyis a hírt összeségében nagyon pozitívnak értékeljük.

Szűk sávban az EURHUF

Viszonylag eseménytelen napot zárt hétfőn a hazai devizapiac. Ma is, ahogy az elmúlt napokban a kereskedési időszak jelentős részében, a 372-373-as sávban mozog az EURHUF jegyzése. Ma reggel ismét kedvező külkereskedelmi adatot közöltek, ami komoly támaszt jelenthet a forintnak. A piac a holnapi inflációs adatra vár.

Erősödött a dollár

Hétfőn mintegy fél százalékkal erősödött a világ elsőszámú devizája az euró ellenében. Tegnap az EKB lazább szárnya ragadott szócsövet, főként ennek tudható be a közös fizetőeszköz gyengülése. Ma valamivel a tegnapi záró szint alatt, 1,098 körül jár a kereskedés. Elsősorban a szerdai, tengerentúli inflációs adatokat várja a piac.

Alig változtak a nyersolaj árak, a kanadai erdőtüzek miatt csökkent a kőolaj termelés

A WTI 72,9, a Brent típusú kőolaj pedig 76,7 dollárba került ma reggel hordónként júniusi leszállításra, míg az európai Ural azonnali árjegyzése 58,5 dollár volt. A piaci ár kétnapnyi emelkedés után ma reggel alig változott. A kereskedők aggódnak a kínálati oldal alakulása miatt, miután az Alberta államban kitörő erdőtüzek miatt 234 ezer hordó napi olajtermelést kellett lekapcsolni a kanadai tartományban. A piacon lévő szabad kötésállomány jelentősen leépült az elmúlt két hónapban, ami jóval nagyobb piaci változékonyságot hozhat a jövőben. A legnagyobb csapást mindenképpen az OPEC április elején bejelentett rendkívüli termelésvágása okozta, mivel ez masszívan lecsökkentette az emelkedésre játszó befektetők számát. A befektetők továbbra is figyelik a Fed politikáját, a kínai növekedést, illetve egyre több szó esik a június 4-ére kitűzött OPEC+ ülés lehetséges döntéséről is. A várakozások szerint az OPEC már nem csökkenti a termelését, de egy nagyobb globális kőolaj áresés akár újra ilyen irányba viheti a kartell döntéshozóit.

Stabil az arany, a holnapi inflációs adat lesz meghatározó

Az arany 2.025 dolláros szinten állt ma reggel. A piac a holnap megjelenő áprilisi amerikai inflációs adatra vár, ami a várakozások szerint 5,0%-os év/év alapú pénzromlást fog mutatni. A magasabb infláció kedvezőtlen lenne a nemesfém számára, mivel ezen esetben a Fed is átgondolná a jelenlegi kamatpolitikáját és akár újabb emelés mellett is döntene. A 10 éves dollár hozam már negyedik napja emelkedik, jelenleg 3,53% mellett forognak ezek az állampapírok. A befektetőket aggasztják az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalások is, mivel az álláspontok egyelőre nem közelednek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben