Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Most még fontosabb!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. május 8.   11:49

Erste kommentár Szerdán jön az áprilisi amerikai infláció. Az pedig fontos, s most talán még fontosabb, mint máskor. Ugyanis még mindig kissé vegyes a kép, annak ellenére is, hogy az amerikai beszerzési menedzser...

Erste kommentár

Szerdán jön az áprilisi amerikai infláció. Az pedig fontos, s most talán még fontosabb, mint máskor. Ugyanis még mindig kissé vegyes a kép, annak ellenére is, hogy az amerikai beszerzési menedzser indexek az elmúlt időszakban javulást mutatnak. Sőt, a pénteki munkaerőpiaci adatok is gazdasági erősödést sugallnak. Míg ez a múltban rosszat jelentett, hiszen az infláció ellen dolgozó tényezőkről beszélünk, most mintha fordulna a kocka.


Egyrészt az amerikai bankrendszerben látható feszültségek már magukban is szigorodást hoztak, hiszen például a 30 éves jelzáloghitel kamata az év eleji 6,5 százalék körüli szintről 7 százalék környékére emelkedett (most éppen 6,83). Másrészt, mint ahogy korábban is írtunk már róla, az ellátási-lánc súrlódási index is a történelmi mélypont (-1,6) közelébe, -1,32 pontra esett áprilisban. Vagyis számos tényező azt sugallja, hogy az inflációnak csökkennie kellene, miközben a munkaerőpiac megtörése — amelyet a Fed tervezett az infláció letörésére — mégsem következett be. Sőt, januárban és áprilisban is 3,4 százalékon, 55 éves mélyponton állt! Mindeközben az emelkedő árak a fogyasztás visszaeséséhez vezettek. Például februárban és márciusban is csökkent a kiskereskedelemi forgalom, mégpedig 0,7 és 0,6 százalékkal az előző hónaphoz képest. Igaz, januárban volt egy megugrás, valószínűleg az év eleji leárazások miatt. (Tudatosabb fogyasztók!) Mindez azt sugallja, hogy erős munkaerőpiac mellett is meg lehetett törni az inflációs nyomást. Így továbbra is kamatcsökkentést várnak a befektetők, igaz, most már csak inkább az ősz folyamán.


Hát ezért lesz fontos a szerdai adat. A piac óvatos stagnálást vár, az imént vázolt vegyes kép miatt. Ezért az infláció esetleges további csökkenése, vagy éppen a maginfláció a várt 0,1 százalékpontnál nagyobb esése valószínűleg nagy örömöt hozna a piacokra. Ugyanakkor ennek ellenkezője újra felélesztené a kamatemelési várakozásokat, hiszen a Fed inkább kiváró üzemmódba kapcsolt, mintsem ténylegesen leállt volna, s ez így komoly negatív hatást hozna a piacokra. Vagyis ami mindig fontos, most még inkább fontos adat lesz.


Ma délelőtt enyhe erősödést, inkább oldalazást láttunk az európai piacokon, s a BUX is hasonlóan viselkedik. Mindeközben a DAX az MACD szerint korrekcióban van, s a rövid indikátorok alapján rövid távon kissé túlvett állapotban van. Azaz, ez az oldalazás technicista szemmel jó viselkedésnek mondható.

Gyengüléssel kezdi a hetet a forint

Pénteken 373-nál nyitotta a kereskedést az EURHUF jegyzése. A délelőtti óráktól kezdve fokozatos, de csak minimális erősödés szemtanúi lehettünk, a zárás végül 371,7-nél volt. Hétfőn enyhe gyengüléssel indult a hét. A héten főként az inflációs adat lesz a fókuszban, az áprilisi árdinamikáról tudunk meg részleteket. Bár a mérséklődés folytatódik, vérmes reményeink egyelőre ne legyenek, 24% körül alakulhat az adat. Emellett külkereskedelmi és költségvetési adatok lehetnek még érdekesek az előttünk álló napokban.

USA-infláció a hét fókuszában

Pénteken egy rövid időszaktól eltekintve szűk sávban mozgott az EURUSD jegyzése. A továbbra is rendkívül feszes amerikai munkapiacról tanúskodó adatok beerősítették a dollárt, de a piacon uralkodó alaphangulat a kamatvárakozásokat illetően, valamint az ismét inkább héja hangvételű EKB-s kommentek annulálták ezt a hatást. Hétfőn újra 1,105 körül jár a kurzus. A héten viszonylag kevés makro adat publikálása várható, ugyanakkor a tengerentúli inflációs adatok mindenképpen figyelmet kapnak majd.

Újra emelkedni tudott a kőolaj árfolyama, a befektetők szerint a második félév szűkebb piacot hozhat

A júniusi leszállítású WTI árfolyama 72,0, a Brent pedig 75,9 dolláriig nőtt hordónként, míg az Ural azonnali európai árjegyzése 56,6 dollár volt. A ma reggeli jelentős emelkedés hátterében az áll, hogy a befektetők szerint a kereslet növekedésével az év második felében ismét szűk lehet a globális olajpiac. A múlt heti jelentős áresést elsősorban a gazdasági lassulástól való félelem hajtotta, azonban a fizikai olajpiac egyáltalán nem mutatta a gyengeség jeleit. Ez jól látszott azon is, hogy a piaci szerkezet továbbra is backwardation állapotban maradt, azaz a közeli határidős árak magasabbak mint a távoliak. A Goldman Sachs szerint a mostani eladási hullám makrogazdasági okok miatt következett be, de a második félév során jelentős deficit alakulhat ki a piacon, mivel a kínálat nem tud lépést tartani a kereslet bővülésével.

Az arany stabil, a pénteki amerikai makrogazdasági adatok erős gazdasági aktivitást mutattak

Az arany 2.022 dollár volt ma reggel. A pénteki munkaerőpiaci adat erősebb lett az Egyesült Államokból, mint amire a piac számított. Az nem-mezőgazdasági új munkahelyek száma 253 ezerrel nőtt a 185 ezer fős várakozással szemben. Ez azt jelzi, hogy az USA munkaerőpiaca a kamatemelések ellenére továbbra is gyorsan nő. Az adat a júniusi kamatdöntő ülés előtt átgondolásra késztetheti a Fed-et, mivel az infláció és a gazdasági aktivitás továbbra is a piaci konszenzus felett alakul, az USA gazdasági aktivitása erősebb a korábban becsültnél.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben