Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

5 százalék fölé emelte a kamatokat a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. május 4.   09:39

Nem egyértelmű, hogy itt a vége Nem mondta ki egyértelműen Jerome Powell, hogy a tegnapi volt a Fed utolsó kamatemelése a jelenlegi, bő egy éve tartó ciklus során. A jegybank monetáris tanácsa sorozatban tizedik alkalommal szigorított,...

Nem egyértelmű, hogy itt a vége

Nem mondta ki egyértelműen Jerome Powell, hogy a tegnapi volt a Fed utolsó kamatemelése a jelenlegi, bő egy éve tartó ciklus során. A jegybank monetáris tanácsa sorozatban tizedik alkalommal szigorított, sorozatban harmadszor 25 bázisponttal, így a Fed kamatsávja 5-5,25 százalékra emelkedett. Powell sajtótájékoztatója alapján a lépés támogatottsága nagy volt a döntéshozók között, céljuk továbbra is a makacs infláció letörése. A tanács közleményéből kikerült a korábban leírt „várakozásaink szerint további szigoritás indokolt lehet” megjegyzés, ennél csak egy enyhébb, esetleges emelésnek megengedő üzenetet fogalmazott meg a Fed. A piac által várt kamatvágási várakozásokat próbálta eloszlatni a Fed-vezér, mondván, hogy az infláció csökkenése lassú és fájdalmas folyamat lehet, így szükség van a restriktív monetáris politika hosszútávú fenntartására, sőt Powell szinte kimondta, hogy „szó sem lehet róla”.


A piac „semmit sem” hitt el a Fed elnök szavaiból és jelenleg három, egyaránt 25 bázispontos kamatvágást vízionál az év végéig. A kétéves kötvényhozam 18 bázispontot zuhant egészen 3,8 százalékig, míg a 10 éves dollárhozam 9 bázispontot csökkent 3,34 százalékra. A részvénypiacok sem örültek Powell szavainak, az S&P 500 0,7 százalékkal, a Nasdaq 100 0,6 százalékkal esett a tegnapi kereskedés folyamán.

Jó hír a szolgáltatószektor felől

53,6 pontra javult az ISM szolgáltatóipari indexe az Egyesült Államokban a márciusi 51,2 pontról. Az elemzői várakozás 51,8 pont volt.

Lassíthat az EKB

Mai kamatdöntő ülésén várhatóan lassítani fog a kamatemelések ütemén az Európai Központi Bank, és az eddigi 50 bázispont helyett csak 25 bázisponttal növelheti az alapkamatot. A kisebb mértékű emelés mellett szól, hogy július óta már 350 bázisponttal emelt az EKB, ami rendkívül gyors mértékű emelést jelent. Másrészt pedig a friss banki hitelezési felmérés szerint egyébként is szigorodnak a hitelfelvételi kondíciók, és a hitelkereslet csökkenése tapasztalható. Bár a piac széles körben lassításra számít, azonban például a JPMorgan és a BofA is 50 bázispontos emelést vár mára. Ezúttal is kiemelt jelentőségű lesz a jegybanki kommunikáció a várakozások szempontjából. Jelenleg a piac összesen három, egyenként 25 bázispontos emelést áraz.

Tovább csökkent a munkanélküliségi ráta az Eurózónában

Márciusban a várt 6,6%-os stagnálás helyett 6,5%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta az Eurózónában. Ez újabb történelmi mélypontot jelent. Az Európai Unió egészében pedig 6,0%-on stagnált a ráta.

Szoros volt a cseh kamatdöntő ülés

A várakozásoknak megfelelően 7,0%-on tartotta az alapkamatot a cseh jegybank. Ugyanakkor erős üzenetértéke van, hogy négyen szavaztak tartásra, míg hárman újabb kamatemelés mellett voksoltak. A jegybank közleménye alapján az alapforgatókönyv a további tartás. A piaci várakozásokat, miszerint már ősszel kamatvágásba kezdhet a jegybank, túlságosan korainak tartja a jegybankelnök, hiszen a jelenlegi helyzetben akár még a további emelés sem zárható ki.

21 havi mélyponton az európai gázár

Tegnap 36,6 EUR/MWh értéken zárt a holland tőzsdén a jövő havi leszállítású gázár, ami 21 hónapos mélypontot jelent, és közel 90%-kal alacsonyabb, mint az augusztusi csúcs. A kedvező ár a visszaeső kereslet és az Európába áramló LNG együttesének köszönhető. Az elmúlt hetekben ismét megkezdődött az európai gáztárolók feltöltése, jelenleg már 60% fölött vannak a tárolók, tavaly ezt a töltöttségi szintet csak meglehetősen későn, július elején sikerült elérni.

Vegyes képet mutat a kínai gazdaság

A Caixin beszerzési menedzser indexe is megerősítette a kínai feldolgozóipar megtorpanását. A mutató áprilisban 49,5-re esett vissza, miközben a piac nem várt elmozdulást az előző havi 50-es értékről. Az üzleti hangulat mindazonáltal erősödött az állam gazdaságélénkítő intézkedéseinek hatására.


A hivatalos adatok azt mutatták, hogy a munka ünnepe miatti hosszú hétvégén megugrott az utazási kedv Kínában, a belföldi utazások száma elérte a 274 milliót, ami meghaladta a 2019-es adatokat. Az egy főre jutó belföldi turisztikai kiadások viszont 10%-kal elmaradtak a világjárvány előtti szinttől.

Megint saját részvényt vett az OTP

Az OTP további 140.000 darab saját részvényt vásárolt 10.932 forintos átlagáron május 3-án. A részvényeket a javadalmazási politika megvalósításához használják.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben