Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A MOL pontosította az osztalék összegét

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. június 4.   09:13

Úgy tűnik, hogy a várakozásoknál gyengébb beszerzési menedzser indexek megtették hatásukat az USA- ban. A vártnál gyengébb adatoknak köszönhetően jött egy kis nyugalom a piacokra. Nevezetesen: a befektetők azt gondolják, hogy a gazdaság kissé gyengébb fellendülése (négy éves mélypont az indexben) miatt a Fed fenntartja a mennyiségi lazítást. Eléggé faramuci gondolat....

Úgy tűnik, hogy a várakozásoknál gyengébb beszerzési menedzser indexek megtették hatásukat az USA- ban. A vártnál gyengébb adatoknak köszönhetően jött egy kis nyugalom a piacokra. Nevezetesen: a befektetők azt gondolják, hogy a gazdaság kissé gyengébb fellendülése (négy éves mélypont az indexben) miatt a Fed fenntartja a mennyiségi lazítást. Eléggé faramuci gondolat. A valóság az, hogy az S&P500 index a 30 napos mozgóátlagról fordult, de a 20 napos mozgóátlag 1,647 pontnál megállíthatja az emelkedést, ráadásul az emelkedő trendcsatorna alját is megközelítette az index. Így talán nem meglepő, hogy megpróbálják megvenni az indexet. Ettől függetlenül nekünk úgy tűnik, hogy továbbra is korrekció zajlik a tengerentúlon is. Ez a Dow Jones ipari átlagindexre, sőt a DAX-ra is igaz, a BUX tekintetében azonban kissé más a kép. Most a magyar piac erősebb, mint a többi, hiszen még a 20 napos mozgóátlagot sem teszteltük le. Ettől függetlenül valamiféle emelkedést várunk a BUX-ban is a mai napon.
Piaci áttekintés
- A nap végén hajráztak a tengerentúli börzék
- Erősödik az arany, tovább süllyed az amerikai olaj ára
- Megnövekedett volatilitás mellett erősödött a forint
- Vegyes mozgások az ázsiai piacon
- Kismértékű emelkedésre számítunk a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Eséssel indult a kereskedés a tengerentúli börzéken, de napközben megfordult a hangulat és záráshoz közeledve begyorsult az emelkedés (Dow 0,92%, Nasdaq 0,26%, S&P500 0,57%).
- A Dow Jones tagjai közül az Intel (3,9%), a Merck (3,7%) és a Microsoft (2,4%) zártak a legjobb teljesítménnyel.
- Az ISM feldolgozóipari index csalódást okozott, miután 50,7 pontról 49 pontra esett vissza, ami közel négyéves mélypontot jelent. A konszenzus 50,9 pont volt.
- A rossz makroadat miatt felerősödtek azok a várakozások, hogy a Fed mégsem a közeljövőben kezdi el csökkenteni az eszközvásárlási program méretét, ez pedig kedvezően hatott a piacokra.
Európa
- A nyugat-európai börzéken még rossz hangulatban telt a kereskedés (FTSE100 -0,88%, DAX
- 0,75%, CAC40 -0,7%).
- Az ipari beszerzési menedzser index 46,7 pontról 48,3 pontra emelkedett az eurózónában, ami kedvezőbb ugyan mint a várt 47,8 pont, de az 50 pontos határértéket továbbra sem sikerült áttörnie a kurzusnak.
- Hétfőn leminősítette Ciprust a Fitch Ratings, „B” osztályból „B mínusz” kategóriában sorolta a külső államadósságot a hitelminősítő.
Olaj, arany
- Az arany 1.407 dollárra erősödött ma reggel, főleg annak köszönhetően, hogy ismét nőtt a valószínűsége, hogy a Fed növeli a pénzkínálatot, de a dollár gyengülése is segített.
- A WTI 93 dollárig süllyedt, a befektetők elsősorban a növekvő USA kínálatra koncentrálnak annak ellenére, hogy a készletek a becslések szerint 650 ezer hordóval csökkentek az Egyesült Államokban.
Devizák
- A forint árfolyamának a kilengései érezhetően megnövekedtek az elmúlt napokban. Tegnap egy jelentős forint erősödés vette kezdetét, amely egy ferde szintvonalat elérve kezdődött, és melyet a mérsékelten optimistává váló nemzetközi hangulat is támogatott. Az árfolyam 296,31-ről 292,52-ig csökkent. Ma reggel kissé tovább folytatódott a forint erősödése és reggel 8 óra körül 292,3 környékén kereskedtek a devizapárral.
- Az EUR/USD árfolyama tegnap a vártnál kedvezőbb európai és a váratlanul gyenge amerikai adatok hatására a 20 napos mozgóátlagról megpattanva emelkedésének indult és 1,3076-on zárta a tegnapi kereskedést, ma reggel 8 óra tájban pedig 1,3060-os árfolyamon kereskedtek a devizapárral.
Távol-Kelet
- A Nikkei a tegnapi zuhanás után kissé magára talált és 1,87%-os emelkedést tudott felmutatni, annak ellenére is, hogy az USD/JPY devizával ma már 100 alatti árfolyamon kereskedtek.
- A Shanghai index 1,4%-ot, a Hang Seng index értéke 0,16%-ot csökkent.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL a korábban bejelentett 462,22 forint helyett 462,16 forint osztalékot fizet részvényenként június 6- tól. A módosítás oka, hogy változott a cég által birtokolt saját részvények száma.
- Az OTP 8.774 darab saját részvényt értékesített javadalmazási politikája keretében május 31-én, így a bank által birtokolt saját részvények száma 3.820.139 darabra (1,36%) változott.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben