Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mégsem olyan fényes?!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 26.   12:21

Erste kommentár Az amerikai gyorsjelentési szezon egyharmadának környékén járunk. Ha csak a szalagcímeket figyeli az átlagember, akkor az az érzése támad, hogy minden rendben van, a cégek jól teljesítenek....

Erste kommentár

Az amerikai gyorsjelentési szezon egyharmadának környékén járunk. Ha csak a szalagcímeket figyeli az átlagember, akkor az az érzése támad, hogy minden rendben van, a cégek jól teljesítenek. Ugyanakkor, ha megnézzük az összesített adatokat, akkor már árnyaltabb képet kapunk.


Az eredmények tényleg felülmúlják a várakozásokat, mégpedig majdnem 7 százalékponttal, s ezért csalnak meg az érzékszerveink bennünket. Hiszen a nettó profit bővülés a valóságban egy százalékos visszaesés, ami nem nevezhető fényesnek. Pláne ahhoz képest, hogy egy normál időszakban ez inkább 10 százalék körüli növekedést szokott mutatni. Az árfolyamreakciók sem túl erősek, hiszen a legtöbb esteben inkább árfolyamcsökkenés a válasz. Ez pedig azért van, mert a következő negyedévben – a Bloomberg által gyűjtött adatok szerint – további csökkenés jöhet a vállalati eredményekben, s csak a harmadik negyedévben jöhet egy fordulat, hogy aztán a negyedik negyedévtől újra visszatérjen az egészségesnek mondható 10 százalék környéki növekedés. Persze addig még sok akadályt kell legyőzni. Például ilyen az éppen folyamatban levő lassulás, a kisbankok körüli problémák az USA-ban, vagy éppen a kamatemelések, illetve talán már a csökkentések várható folyamata. Szóval sok a bizonytalanság. Ugyanakkor a néhány hónapos távon a befektetők szeme előtt lebegő pozitív kilátások, na meg a továbbra is jelentős készpénzállomány a gazdaságban segít abban, hogy azért a részvénypiacok relatíve jól állják a sarat. Ugyanakkor a bölcs befektetők inkább kivárnak, s ez egy kivárós, oldalazós kereskedést hoz magával, amelybe csak ritkán rondít bele olyan hír, mint pl. a First Republic nem várt eszközértékesítése. Ugyanis a BTFP-nek köszönhetően már sokan megnyugodtak, hiszen a Fed-nek ez az eszköze segíti a bankokat abban, hogy a csökkenő betéteket ezekből a hitelekből elégítsék ki, s ne kelljen ezért eszközt eladniuk. Ez a program különben egy évig tart. Így a First Republic-nak még sok ideje van arra, hogy rendbe rakja a mérlegét. Mindenesetre a piac törékenységét jól jelzi a tegnapi erőteljesebb csökkenés, amelyet talán feledtet az Alphabet vagy a Microsoft tegnapi jó gyorsjelentése.


A tegnapi amerikai esés alól nem tudják kivonni magukat az európai piacok, így a DAX és a BUX is csökkent a délelőtti órákban.

Erős negyedévet zárt az Alphabet

Tegnap zárás után tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Google anyacége, az Alphabet. A vállalat 69,8 milliárd dollár bevételt termelt a várt 69 milliárddal szemben, míg az egy részvényre jutó eredmény 1,17 dollár lett, felülmúlva az 1,09 dolláros várakozást. A pozitív meglepetést elsősorban a reklámbevételek okozták, amelyet egyaránt hajtottak a Google kereső és a Youtube felületei is. A felhő szegmens most először mutatott fel nyereséget, 7,45 milliárd dolláros bevételen 191 milliós profitot realizált (az elemzők 563 milliós veszteségre vonatkozó várakozásával szemben). Az Alphabet bejelentett egy 70 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is. A részvény közel 2 százalékot emelkedett a zárás óta.

Jól halad a Microsoft felhő szegmense

Tegnap piaczárást követően a Microsoft is közzétette 2023-as pénzügyi évének harmadik negyedéves jelentését. A tech óriás 52,9 milliárd dollárnyi bevételt generált a várt 51 milliárddal szemben. A legnagyobb felülteljesítést a PC-szegmens mutatta 13,3 milliárd dolláros bevétellel, míg az elemzői konszenzus „csak” 12,2 milliárd volt. A részvényenkénti nyereség 2,45 dollár volt, felülmúlva a 2,24 dolláros Bloomberg-konszenzust. A vállalat jövője szempontjából kulcsfontosságú felhő szegmens (Azure és egyebek) 27 százalékkal növelte bevételét éves alapon, ami így 28,5 milliárd dollár lett, felülmúlva a 28,2 milliárdos elemzői konszenzust. A részvény több, mint 8 százalékot ugrott a tegnapi zárás óta.

Visa: Kétszámjegyű növekedés a feldolgozott tranzakcióinak számában

A vártnál nagyobb bevételt és eredményt közölt a Visa a tegnap este közzétett 2023-as pénzügyi évének második negyedéves gyorsjelentésében. Éves alapon 12 százalékkal 50,1 milliárd dollárra nőtt a pénzügyi szolgáltató által feldolgozott tranzakciók volumene (várakozás: 49,8 milliárd USD), amelyből 8 milliárd dollár lett a vállalat által generált bevétel (a 7,8 milliárdos várakozással szemben). Ez részvényenként 2,09 dollár profitot jelent, 10 centtel felülmúlva az elemzők becslését. Az árfolyam 1 százalék feletti pluszban van a zárás óta.

A BYD leelőzte a Volkswagent

A BYD lett a legnépszerűbb autómárka Kínában az idei első negyedévben, maga mögé utasítva a Volkswagent. Az elektromosautó-gyártó több mint 440 ezer járművet értékesített belföldön január és március között.

Gyengült a forint az MNB bejelentésére

Kedden 376 körül alakult az EURHUF jegyzése a kamatdöntés előtt. Ahogy a kamatfolyosó igazítása nyomán várható volt, a közlemény és Virág alelnök szavai alapján a jegybank asztalára kerül az egynapos betét kondícióinak változtatása, ami legkorábban a májusi ülés alkalmával következhet be. Vélhetően ennek hírére 378-ig gyengült a magyar deviza az euró ellenében. Ma reggel eddig erősödést láttunk, 376-377 között járt az árfolyam.

Keresi az irányt az EURUSD

Kedden 1,105 körül nyitotta a kereskedést az EURUSD kurzusa, majd megközelítőleg egy százalékos dollár erősödést láthattunk. Az EKB-n belül továbbra is extrém megosztottságot tükröznek a megszólalások a május utáni kamatemeléseket illetően. Ezzel együtt szerda reggel ismét 1,10 körül ingadozik a jegyzés. Ma jelzáloghitel-igénylések és rendelésállományi adatok érkeznek a tengerentúlról.

A keresleti félelmekre gyengült az olaj

Tegnap csökkent a kőolaj ára, a WTI 77,2, a Brent típusú kőolaj pedig 81,1 dolláron forgott ma reggel a júniusi leszállításra, az Ural azonnali ára pedig 62,1 dollár/hordó volt. A piac főleg a kereslet alakulása miatt aggódik: a finomítói marzsok mind Ázsiában, mind a nyugati világban összeestek az elmúlt pár hétben, ami ahhoz vezethet, hogy ezek a feldolgozó üzemek csökkentik a kapacitás kihasználtságukat és a kőolajvásárlás mértékét. A csökkenő kereslet főleg a dízel terméket érinti, az amerikai benzin árrések egyelőre csak kismértékben zsugorodtak. A konjunktúra más makrogazdasági számokon is látható. Úgy tűnik, hogy a Fed és a többi jegybank kamatemelései kihatnak a gazdasági aktivitás alakulására és ezen keresztül a nyersolaj keresletre is. Ez pedig nagyon aggasztja az olajkereskedőket.

Az arany stagnál, a piac várja az USA konjunktúra adatokat

Az arany 1.996 dollár volt ma reggel. A piacon egyelőre stagnálás látható, tehát az arany árjegyzésére egyedül a tegnap közzétett USA fogyasztói bizalmi index hatott. Ez a mutató tavaly július óta a legalacsonyabb szintre esett, ami azt jelenti, hogy az amerikai fogyasztók nagyon aggódnak a gazdaság helyzete és az infláció alakulása miatt. Ez tovább taszította lefelé a 10 éves dollár hozamot, ami jelenleg 3,43%-os szinten áll. A héten személyi fogyasztás és GDP adat lát még napvilágot az Egyesült Államokból, ezek lesznek meghatározók a Fed politikájára.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Várt feletti eredmény a Richtertől
PIACI HÍREK

Várt feletti eredmény a Richtertől

A Richter ma reggel tette közzé 2024 első negyedéves számait. Az...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben