Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

VÁLLALATELEMZÉS

Számviteli tételek rontották a Gloster eredményét

VÁLLALATELEMZÉS
VÁLLALATELEMZÉSNagy AndrásRészvényelemző2023. április 25.   16:26
Gloster technológia
Célár: 1130 Ajánlás: Tartás
Elemző: Nagy András

A Gloster közzétette 2022-es éves jelentését. Az eredménykimutatás felső sorai megegyeztek az előzetes eredménnyel és a várakozásunkkal is. Az árbevétel 27%-kal 6,35 milliárd forintra emelkedett, ami a korábban közölt 6-6,5 milliárd közötti...

A Gloster közzétette 2022-es éves jelentését. Az eredménykimutatás felső sorai megegyeztek az előzetes eredménnyel és a várakozásunkkal is. Az árbevétel 27%-kal 6,35 milliárd forintra emelkedett, ami a korábban közölt 6-6,5 milliárd közötti várakozás felső fele. A 940 millió forintos EBITDA 19%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, és gyakorlatilag a felső éle a 900-950 millió forint előzetes eredménynek.

Az adózott eredmény viszont negatív meglepetést okozott. A 414 millió forintos adózott eredmény 2%-os visszaesést jelent az egy évvel korábbi eredményhez képest, és jócskán elmarad a 600-650 millió forint közti előzetes eredménytől. Ennek oka elsősorban számviteli jellegű, mivel a magyar számviteli szabályok szerint a leányvállalatok goodwilljét 10 év alatt le kell írni. Másrészt pedig a frissen akvirált társaságok eredmény előrejelzési pontatlanságából fakadt. A 2023-as eredmény már IFRS szerint fog készülni, így ez a negatív goodwill hatás megszűnik, vagyis az IFRS szemléletű 2022-es eredmény valószínűleg már nem fogja tartalmazni ezt a negatív tételt. (IFRS-ben fair érték szerinti nyilvántartás van, vagyis csak ha szükséges, akkor van átértékelési hatás.)

A fent említett számviteli eljárásnak van még egy furcsa hatása. Mivel ez csak az anyacéget terheli, a leányvállalatokat nem, így az adózott eredmény aránytalanul nagy része, nagyságrendileg kétharmada a kisebbségi tulajdonosokat illeti meg. Ez a hatás szintén megszűnik az idei évtől az IFRS sztenderdekre való átállással.

Növekvő szoftver és felhő súly

Az elmúlt időszak akvizícióinak köszönhetően mostanra egyértelműen a szoftver üzletág a legnagyobb, ez hozza a bevételek 37%-át. Ráadásul ez lehet az egyik leggyorsabban növekvő üzletág is, 20%-os évesített organikus növekedéssel.

A felhő üzletág a bevételek 21%-át adta éves szinten, szintén 20%-os növekedési kilátásokkal.

A korábban alakult üzletágak (hálózati + kibervédelmi + intelligens épületek) együtt már csak a bevétel 39%-át adják, ráadásul súlyuk tovább csökkenhet, mivel növekedésük 10% lehet. Ebből is látszik, hogy a Gloster csoporton belül a hangsúly egyre jobban a szoftver és felhő üzletágak irányába tolódik el.

A Mesterséges Intelligencia (MI), mint a legfelkapottabb informatikai téma a befektetői tájékoztatón is felmerült. A Gloster csoport eszközként tekint az MI-ra, ami hatékonyabbá teheti a társaság működését, nem pedig konkurenciát lát benne.

A társaság több területen is képes használni az MI adta lehetőségeket. Például a bejövő számlák automatikus feldolgozása, rendszerdokumentációk automatizálása, műszaki árajánlatok készítése, de a kódolást és a tesztelést is megkönnyíti. A Gloster a benne lévő lehetőségek miatt Mesterséges Intelligencia stratégiát készít, amit várhatóan május végén egy befektetői rendezvény keretein belül fog bemutatni.

Egy év alatt áthárított inflációs és deviza kockázatok

A legnagyobb üzletágakban (nemzetközi szoftverfejlesztés és felhő üzletág) az árbevétel 90%-ban devizában keletkezik, így az EURHUF árfolyam változásának hatása itt egyből megjelenik. A többi üzletág esetében éven belül pozitív árbevételi hatással jár a forint gyengülése, míg az intelligens épületeknél éven túl jelentkezik ez a hatás.

A forint gyengülésnek nincs készletezésből eredő árfolyamvesztesége, mivel a projekteket nem raktárról valósítja meg a cég.

Az infláció miatti költségnövekedéseket a rendszeres bevételek esetében jellemzően 1 éves távon képes áthárítani a társaság, míg a projekt alapú megbízásoknál lényegében azonnal.

Forrás: Gloster befektetői prezentáció

Változó tőkepiaci tervek

A megváltozott tőkepiaci környezetre reagálva a Gloster több ponton is változtatott tőkepiaci stratégiáján.

Az osztalékpolitika felfüggesztésre került, és az akvizíciók érdekében az éves eredményt 2025-ig teljes egészében felvásárlások finanszírozására használnák. Így osztalékot legkorábban 2026-ban fizethet a társaság, a 2025-ös évi eredmény terhére.

Az idei évre tervezett 3 milliárdos nyílt tőkeemelést elhalasztották, arra legkorábban 2024-ben kerülhet rá sor, remélhetőleg kedvezőbb tőkepiaci környezetben. Az akvizíciókról azonban továbbra sem mond le a társaság, azokat saját eredményből és a hitellehetőségek nagyobb kihasználásával tervezi finanszírozni.

Az idei őszre továbbra is kategóriaváltást tervez a Gloster, a BÉT Standard kategóriájába szeretnének bekerülni. Ennek érdekében a 2020-as, 2021-es és 2022-es eredménykimutatásokat IFRS szerint is közzé fogják tenni a szabályozásnak megfelelően.

Összegzés: Az árbevétel és az EBITDA az előrejelzésünknek megfelelően alakult. Az attól elmaradó adózott eredmény okoz ugyan némi csalódást, de mivel ennek oka számviteli természetű, és az IFRS szerinti kimutatásokban már nem fog megjelenni, csak akkor, ha tényleges értékváltozás következik be, így nem látjuk szükségesnek modellünk felülvizsgálatát. A tőkepiaci stratégia módosítását ésszerűnek tartjuk a megváltozott tőkepiaci környezetben. Célárunkat változatlanul 1.130 forinton tartjuk, ajánlásunk pedig továbbra is Tartás.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben