Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A magyar monetáris politika normalizálódásának lehetséges útja

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MININagy AndrásRészvényelemző2023. április 20.   10:51

Tavaly október óta lényegében egy rendkívüli keretrendszerben működik a magyar monetáris politika. Virág Barnabás a Világgazdaságnak adott interjúja most megadta a jelzést, hogy hamarosan elkezdődhet a kamatrendszer normalizálása. Ennek apropóján áttekintjük,...

Tavaly október óta lényegében egy rendkívüli keretrendszerben működik a magyar monetáris politika. Virág Barnabás a Világgazdaságnak adott interjúja most megadta a jelzést, hogy hamarosan elkezdődhet a kamatrendszer normalizálása. Ennek apropóján áttekintjük, hogyan is épül fel a jelenlegi kamatpolitika, és milyen lépések várhatók a MNB-től a közeljövőben.

A mínusz egyedik lépés

A jegybanki eszköztár normalizálásának első lépése valójában már meg is történt, ez azonban még nem a kamatokat érintette. A jegybank októbertől kezdődően biztosította az energiakereskedők számára a szükséges devizát. Ez praktikusan azt a célt szolgálta, hogy a gázkereskedők a szükséges devizát ne a piacon szerezzék be, nyomást helyezve a devizára, hanem a számukra szükséges deviza mennyiséget az MNB a devizatartalék terhére biztosította. Ez a program március végével véget ért, kihasználva, hogy az energiaárak, főleg a gázárak erőteljes csökkenésével az ezek vásárlásához szükséges devizamennyiség is jelentősen csökkent. Így az energiakereskedők újbóli megjelenése a devizapiacon már nem okozott kiugró méretű deviza igényt, vagy más oldalról nézve nem okozott jelentős eladói nyomást a forint piacán.

Milyen jegybanki kamatok is vannak most?

Az MNB eszköztára jelenleg rendkívül szerteágazó, ezért jelen írás keretei között, csak a főbb kamatokat tekintjük át, melyek végső soron kijelölik a monetáris politikai kereteket.

A fő jegybanki instrumentum elméletileg az alapkamat, ami most 13%. A jelenlegi keretek között azonban ez nagyrészt elvesztette jelentőségét. A mi szempontunkból a monetáris politika teljes normalizálódását az jelentené, ha az alapkamat ismét betöltené szerepét. Erre az év vége felé látunk lehetőséget. Jelenleg az alapkamatnak a kötelező tartalékráta után fizetendő kamat esetében van jelentősége, mivel a 2,5 százalék fölötti, de 10 százalék alatti rész, nagyságrandileg 3.000 milliárd forint után az alapkamat alapján fizet kamatot az MNB a bankoknak. A 2,5 százalék alatt nulla, 10 százalék fölötti betét esetén pedig az egynapos gyorstender kamata érvényesül.

Az alapkamat a reálgazdaságban játszik még szerepet, alapvetően a késedelmes vagy a bírósági eljárásokban meghatározott büntetések kamatainak figyelembevételénél. Ezekkel most nem foglalkozunk, hiszen a monetáris politika szempontjából elhanyagolható hatással bírnak.

Az alapkamat körül helyezkedik el a kamatfolyosó. Ennek alsó éle az O/N jegybanki betét, melynek kamata jelenleg 12,5 százalék, míg felső élét az O/N fedezett hitel adja 25,0 százalékos kamatnál. Valójában ezek a kamatok csak minimális jelentőséggel bírnak. A betétek elhelyezése szempontjából van kedvezőbb lehetősége a bankoknak, miközben a bőséges likviditásnak köszönhetően a bankok tipikusan nem élnek a hitel lehetőségével. Mindössze néhány milliárd ezen eszközök állománya, ami a bankrendszer szintjén elhanyagolhatónak tekinthető. A hitelkamat szintjének azonban van technikai jelentősége, hiszen meghatározza a monetáris politika jelenlegi legfontosabb eszközének, az egynapos betéti gyorstendernek az elméletileg lehetséges maximális kamatát.

Október óta a jegybank legfontosabb eszköze az egynapos betéti gyorstender. Ez napi szinten kerül meghirdetésre 18 százalékos kamat mellett. Mivel a banki többletlikviditás ebben kerül lekötésre, így lényegében ezt tekinthetjük effektív kamatnak. A tenderek paraméterei minden nap reggel 9 órakor kerülnek meghirdetésre, így a kamatszint elvileg bármikor változatható lenne. Mivel azonban jelenleg ez tekinthető az MNB legfontosabb instrumentumának, így a kamat megváltoztatását nagy valószínűséggel egy monetáris politikai döntés keretében fogják majd bejelenteni.

A nulladik lépés

Erre a nulladik lépésre az MNB jelzése alapján jövő kedden kerülhet sor, és az O/N fedezett hitel kamatának csökkentését jelentheti. Ez a lépés elsősorban kommunikációs üzenetet hordoz, hiszen a kamatszintnek jelenleg nincs gyakorlati jelentősége. Ugyanakkor jó lehetőséget biztosít arra, hogy a jegybank változtasson az eddigi kommunikációs üzeneteken, és felkészítse a piaci szereplőket az effektív kamatok tényleges csökkentésére.

A tényleges normalizálás kezdete

A kamatok normalizálásának első lépését a jelenleg 18%-os betéti gyorstender kamatának csökkentése jelentené. Erre legkorábban a májusi kamatdöntés alkalmával kerülhet sor nagy valószínűséggel, de az is elképzelhető, hogy a negyedév végén fogja az MNB elkezdeni, összekapcsolva a friss gazdasági előrejelzések közzétételével. Ennek időzítésével kapcsolatban iránymutató lehet majd az MNB jövő keddi kommunikációja.

Várakozásunk szerint lassú ütemben, óvatosan fogja az MNB csökkenteni a betéti gyorstender kamatát, ezen keresztül az alapkamat és az effektív kamatok közti különbség várhatóan csökkenni fog a következő hónapokban.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben