Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A verseny fokozódik!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 20.   11:44

Erste kommentár Nem örültek a Tesla részvényesek a tegnap közölt csökkenő eredményeknek, melyek egyébként a várakozásoknak megfelelően alakultak. Illetve nem is az eredménynek, inkább annak, hogy...

Erste kommentár

Nem örültek a Tesla részvényesek a tegnap közölt csökkenő eredményeknek, melyek egyébként a várakozásoknak megfelelően alakultak. Illetve nem is az eredménynek, inkább annak, hogy elmúlóban van egy álom. Amikor száguldott a Tesla részvény, akkor attól volt hangos a piac, hogy mint rakéta fog növekedni az értékesítés, és milyen jó árréssel tudja eladni az autóit. Akkor ezt sokan szinte a végtelenbe húzták ki a modelljeikben azzal a felkiáltással, hogy a cégnek olyan technológiai előnye van, hogy az nem behozható. Pedig igen, még annak ellenére is, hogy egészen sokáig tényleg így is látszott. Nagyon későn ébredtek fel az „ellenfelek”, de aztán begyorsítottak. Így most ott tartunk, hogy idén már ötödször csökkentett árat a Tesla, csak hogy tudja hozni a növekedést a volumenben. S még így is egyre inkább elmaradni látszik a BYD-től, ami egyre olcsóbb elektromos gépjárműveket (EV) hoz ki, ráadásul egyre újabb technikai tartalommal, elsősorban az akkumulátorok terén. Mert az akkumulátor az, amitől az EV drága. Sőt, ma már „nem nagy kunszt” autót gyártani, ha elektromos. Ezért szaporodtak el gomba módra az új gyártók. Az „egyszerűbb” gyártási mód, s a hatalmas profit (magas árrések) bevonzották a piacra a kockáztatni vágyó vállalkozó szellemű üzletembereket. S mostanra ott tartunk, hogy egyre inkább kialakul egy öldöklő verseny, amit elsősorban a kínaiak generálnak az új technikai innovációikkal. Annak idején Bill Gates mondta azt egy komputer expón, a COMEDEX-en, hogy „Ha a GM autói is úgy fejlődtek volna, mint a számítógép ipar, akkor most 25 dolláros autóval járnánk, ami egy gallon benzinnel 1000 mérföldet tesz meg.” Ha nem is tartunk itt, de elindultunk e felé, persze nem úgy, ahogy annak idején sokan gondolták. Szóval a verseny növekszik, az autóipar Nokiájának mostanra kapaszkodnia kell. S bizony további árcsökkentések jönnek majd, ezt maga a cég is elmondta. Ugyanakkor nyugtatott is. Azzal, hogy az önvezető autó már a kanyarban van, s akkor újra helyreáll a rend, s újra meglesz a technológiai előny. Vagyis nem kell kétségbe esni, hogy a tavalyi első félévi 23,9 százalékos EBITDA, vagy az akkori 29 százalékos bruttó marzs mostanra 15,9 illetve 19,3 százalékra esett. Ha ezt mondjuk öt évvel ezelőtt mondja Elon Musk, még el is hitték volna neki, de azóta annyiszor kapták „füllentésen” (pl. a Twitter vagy a részvény eladások kapcsán), hogy a hitelessége sokat romlott. S most már inkább a fantázia világába sorolják ezt a kijelentését is.


Az elemzői előrejelzések különben optimisták. Szerintük a bruttó árrés rendre 20,5 és 21 százalékra javulhat az elkövetkező negyedévekben, ami az EBITDA marzsot is rendre 18,3 és 19,1 százalékra emelheti a második és a harmadik negyedévben. Mindenesetre a kilátások egyre borúsabbak, s egyelőre nincs megnyugtató válasz, csak „lázálom”. Ezt pedig eladással büntetik a befektetők, s ami 7 százalék körüli esést generál a Tesla OTC piacán a mai nyitás előtt!


Mára kissé hűvösebb lett a részvénypiaci hangulat, aminek köszönhetően Európában néhány tized százalékpontos csökkenéseket láthatunk, s a DAX is az elmúlt napokhoz képest nagyobb elmozdulást mutat lefelé. Itthon viszont kissé emelkedni tudunk, egyedül a Richter a nehezék.

Visszaesett a Tesla nyeresége az árháború miatt

A Tesla árfolyama több mint 6%-ot esett a tőzsdezárást követően, miután a vállalat közzétette első negyedéves gyorsjelentését. A vállalat egy részvényre jutó nyeresége 85 cent lett, a bevétel pedig 23,33 milliárd dollár. Az adatok egybeesnek az elemzői konszenzussal, így nem okoztak meglepetést, de a befektetők mégis negatívan reagáltak arra, hogy a profit 24 százalékkal csökkent éves szinten. Elon Musk jelezte, hogy tovább csökkenthetik egyes modellek árát, ami tovább erodálja a profitmarzsot. Az első negyedévben 440.808 autót gyártott és 422.875 járművet szállított le a Tesla, a teljes évben pedig a korábbi előrejelzésnek megfelelően nagyjából 1,8 millió járművet terveznek leszállítani. Musk igyekezett enyhíteni a túlkínálat miatti aggodalmakat, és azt mondta, hogy mostanra több autóra érkezik megrendelés, mint amennyit gyártani tudnak.

A Lufthansa is érdeklődik a TAP után

Hamarosan megkezdik a portugál állam tulajdonában lévő TAP légitársaság privatizációját. Már több társaság is jelezte érdeklődését a nemzeti légitársaság iránt, köztük a Lufthansa is. A Lufthansa több nemzeti légitársaságot is felvásárolt az évek során, például az osztrák, a belga és a svájci légitársaságot is. A TAP főleg a brazíliai összeköttetés miatt lehet érdekes célpont.

Vártnál jobb eredmény a TSMC-től

A tajvani tőzsde mai zárását követően tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Taiwan Semiconductor. A cég 206,9 milliárd tajvani új dollár nyereséget termelt a várt 194,2 ellenében (6,76 milliárd USD vs 6,35), míg bevétele 508,6 milliárd tajvani új dollár volt, alulmúlva az 518,5 milliárdos várakozást (16,62 milliárd USD vs 16,94 milliárd). A cég 15,2-16 milliárd amerikai dollár bevételt becsül a következő negyedévre (piaci konszenzus: 16,06 milliárd), míg működési marzsát 39,5-41,5 százalékra várja, ami jobb, mint a 40,1 százalékos piaci konszenzus.

Megrogyott a forint a lazítás hírére

Tegnap több mint két százalékkal gyengült a forint az euróval szemben, melynek eredményeként csütörtök reggel 379-nél nyitott az EURHUF jegyzése. Az MNB egyértelmű jelzést küldött a lazítás fokozatos elindítására, melynek szinte elkerülhetetlen következménye volt a leértékelődés. A jövő heti MNB-ülés előtt a következő napokban a kivárásé lehet a főszerep.

Az EKB-jegyzőkönyv kerülhet ma a fókuszba

A keddi korrekciót követően eseménytelennek nevezhető napot zárt az EURUSD kurzusa: egy rövid dollárerősödést hozó hullám után gyorsan korrigált az árfolyam. Ma reggel 1,095 körül kezdődött a kereskedés. Csütörtökön az EKB jegyzőkönyvére és a szokásos tengerentúli munkanélküli-segélykérelmekre lesz érdemes figyelni.

A recessziós félelmek mozgatták az olajárat

A WTI ára tovább csökkent, és 78,5 dollár körül mozgott ma reggel hordónként, a Brent pedig 82,3 dollárba kerül. A piaci szereplők attól tartanak, hogy a jegybankok további szigorítása miatt lassulni fog a globális gazdaság, ami visszavetheti az olajkeresletet. A Fed újabb 25 bázispontos kamatemelést hajt végre májusban, míg az Európai Központi Bank a következő hónapokban három, egyenként 25 bázispontos emelést is bejelenthet. Eközben az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének legutóbbi jelentése szerint az USA nyersolajkészletei a vártnál nagyobb mértékben csökkentek, ami azt jelzi, hogy jelenleg erős a kereslet.

A Fed-től várt szigorítás miatt esett az arany tegnap, mára magához tért

Tegnap a Fed jegybankárok szigorítást méltató megszólalásait követően beszakadt az arany árfolyama. Aztán a délutáni órákban a jegybank Bézs könyvének közzététele után ismét elindult a befektetők pénze a nemesfém irányába. Ma reggel 2.011 dollárba került egy uncia arany a nemzetközi piacokon. A Fed a korábbiaknál negatívabb hangnemet ütött meg a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, aminek következtében megnőhet az arany, mint menedékeszköz iránti kereslet. Ezt keresletet a kamatemelési várakozások ellensúlyozzák, ami drágítaná a kamatot nem fizető nyersanyag alternatív költségét.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben