Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erősen indult!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 19.   10:42

Erste kommentár Az elmúlt napokban felpörgött az amerikai gyorsjelentési szezon. Ugyan az S&P500 index vállalatainak egyelőre valamivel kevesebb, mint 10 százaléka jelentett, de azok összességében a várakozásoknál...

Erste kommentár

Az elmúlt napokban felpörgött az amerikai gyorsjelentési szezon. Ugyan az S&P500 index vállalatainak egyelőre valamivel kevesebb, mint 10 százaléka jelentett, de azok összességében a várakozásoknál általában jobb eredményt tettek közzé. Az eddigi 42 cég a Bloomberg adatai szerint valamivel 10 százalék fölötti árbevétel növekedést és majdnem 8 százalékos profitbővülést közölt. Míg az árbevételben ez csak 2 százalékponttal haladja meg a várakozásokat, az eredmény oldalon a meglepetés valamivel több, mint 7 százalékpont. Ha pedig a historikus adatokhoz hasonlítjuk ezt az értéket, akkor a 10 százalék körüli átlagot közelíti. Így az eddigi adatok azt mutatják, hogy nincs itt semmi látnivaló, egy átlagos negyedévet tudhatnak maguk mögött a cégek az első negyedévben.


Mindeközben az elemzők és a stratégák, sőt, a befektetők is pesszimisták. Relatíve alacsony a részvénykitettség a portfóliókban, s a nagy házak stratégái egymás után hívják fel a figyelmet arra, hogy jöhetnek még komoly esések a piacokon. S csakugyan, ha a piaci értékeltségeket nézzük, például P/E alapon, akkor a sokéves átlagok fölött vannak az indexek. Mindeközben az S&P500 ott jár, ahol a DAX járt nem is olyan régen. A 4.200 pontos technikai szintet ostromolja, ami fölött a 4.325 pontos lokális csúcs a következő ellenállás. A DAX nem olyan régen küzdötte le a lokális csúcs által támasztott ellenállást, és indult meg a történelmi csúcs felé, amelytől cirka 450 pont távolságban van jelenleg, s lassú léptekkel, kettőt előre, egyet hátra lépve ingázik a „kritikus” szint felé.


Vagyis azt látjuk, hogy elég nagy a félelem a gazdasági teljesítmény és a cégek jövőbeli teljesítményének tekintetében. A pesszimizmusnak köszönhetően a részvénypiac alulreprezentált a az intézményi befektetők portfólióiban. Mindeközben még mindig sok a pénz a piacokon, s a vállalati profitok jobbak a várakozásoknál, amire a részvények alapvetően jól is reagálnak, s az indexek alapvetően felfelé araszolnak. Ezt a felfelé kúszást a rossz eredmények vagy jelentős gazdasági romlásra utaló adatok tudnák megtörni. Máskülönben a „long” pozíciót építőknek lesz igazuk, s az év második felétől várható fellendülés meghozza számukra a gyümölcsöt. Persze ha meglesz az a fellendülés!


Még valami. Ma reggel az MNB szóbeli piaci teszttel megtörte a forint „eszeveszett” száguldását. Arra a hírre, hogy a senki által igénybe nem vett 25 százalékos hitelezési eszköz kamatát a jövő heti kamatdöntő ülésen esetleg jelentősen csökkenti, jött a gyengülés. A magas kamat miatt eddig forintot vásárló spekulánsok hanyatt-homlok menekülni kezdtek, s elég nagyot gyengült a forint. Ráadásul technikai szinten (illetve kicsivel az alatt) volt az EURHUF kereszt, s túlvettséget is mutatott a forint. Vagyis nem meglepő, hogy nagyot gyengül a hazai deviza a reggeli órákban, s valószínűlg ennek nincs is vége. Technikailag egy jó darabig eltarthat az árfolyam korrekciója, aminek köszönhetően a most látható szinteknél magasabb EURHUF árfolyam is kialakulhat.


A mai napon pesszimistább a hangulat a börzéken, így a DAX és a BUX is enyhe csökkenést mutat a délelőtti órákban.

Csak az európai részvények voltak jó formában

A FTSE100 0,4%-ot a DAX és az EuroStoxx50 0,6%-ot emelkedett tegnap. A pénzügyi, illetve a nyersanyag szektor vezette az emelkedést 1,1%-kal. Legrosszabbul az ingatlan szektor teljesített 0,6%-os csökkenéssel.


Az amerikai részvényindexek a +/- 0,1%-os sávban oldalaztak. A szektorok vegyesen teljesítettek. Az ipar vezette az emelkedést, míg legrosszabbul az egészségügy teljesített.


Ázsiában csökkenés volt látható ma reggel. A Nikkei 0,2%-ot, a CSI300 0,6%-ot, a Hang Seng pedig 0,8%-ot csökkent.

Gyenge eredményt produkált a Netflix, jöhet a szigorítás

A streaming szolgáltató bevétele a vártnál minimálisan alacsonyabb, 8,16 milliárd dollár lett az első negyedévben, részvényenkénti nyeresége pedig 2,88 dollár volt, ami visszaesés az egy évvel ezelőtti 3,53 dollárhoz képest. A vállalat az első negyedévben 1,75 millió új előfizetőt szerzett, ami elmaradt a várt 2,41 milliótól. A Netflix bejelentette, hogy az aktuális negyedévben megkezdi a jelszómegosztás visszaszorítását az Egyesült Államokban, és előrejelzése szerint ez a második félévben segíteni fogja a növekedést.

Gyengült a forint a várható lazítás hírére

Tegnap ismét enyhén erősödött a magyar deviza, a kereskedést már 371 alatt zárta az euró ellenében. A reggel közölt interjú Virág Barnabással ezzel együtt gyengülést hozott. A jelenleg kevés jelentőséggel bíró kamatfolyosó felső szélének csökkentéséről szóló hír rövid idő alatt egy százalékos leértékelődést eredményezett, így 375 körül forog az EURHUF jegyzése szerda délelőtt.

Korrekció a nemzetközi devizapiacon

A nemzetközi devizapiacon tegnap 1,092-nél kezdte a kereskedést a dollár az euróval szemben. A nap jelentős részében a hétfői nap korrekcióját láthattuk, de délután a tengerentúli lakásépítési adatok fordítottak a kurzuson. Ennek következtében 1,097 körül zárt az EURUSD jegyzése. Ma európai konjunktúra adatok és amerikai jelzáloghitel-igénylések lehetnek a fókuszban.

Tovább mérséklődik az olajár

A WTI határidős jegyzése ma reggel hordónként 80,3 dollárra csökkent, a Brent pedig 84 dollárba került. A friss adatok szerint Kína gazdasága a vártnál nagyobb mértékben nőtt az első negyedévben, ami növelte a világ legnagyobb olajimportőrének keresleti kilátásait. A kínai finomítók márciusban rekordmennyiségű kőolajat dolgoztak fel. Az Egyesült Államokban az API adatai azt mutatták, hogy az amerikai nyersolajkészletek a vártnál nagyobb mértékben csökkentek a múlt héten. A kereslet élénkülésével kapcsolatos optimizmust azonban ellensúlyozza az USA további kamatemelései miatti aggodalom, mivel a monetáris szigorítás visszavetheti a globális gazdasági növekedést és így az energiakeresletet.

Tartja magát az arany, pedig a Fed szigorítana

A gyenge amerikai dollár tartja fent 2.000 felett az arany árfolyamát. Ma reggel 2.012 zöldhasút kellett fizetni egy unciáért a nemesfémből. Az arany jelenleg annak ellenére erős, hogy az inflációs nyomás nem látszik csökkenni, aminek következtében a Fed jegybankárai további kamatemeléseket szeretnének látni. Legutóbb Raphael Bostic és James Bullard nyilatkoztak arról, hogy további szigorításra és a magas kamatok hosszabban történő fenntartására van szükség az infláció letöréséhez.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben