Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megerősítette!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 17.   11:56

Erste kommentár A DAX pénteken megerősítette a 15.700 pont környéki szint áttörését, hiszen sikerült tovább emelkednie. Ráadásul a forgalom is növekedni tudott. Vagyis nincs is semmi látnivaló, teszi a...

Erste kommentár

A DAX pénteken megerősítette a 15.700 pont környéki szint áttörését, hiszen sikerült tovább emelkednie. Ráadásul a forgalom is növekedni tudott. Vagyis nincs is semmi látnivaló, teszi a dolgát és araszolgat a történelmi csúcs, 16.290 felé, ami kevesebb, mint 3 százalékra van a jelenlegi szinttől.


Ha a BUX is hasonlóan viselkedne, akkor most valahol 54 ezer pont fölött lenne, majd kétszer akkora napi forgalommal. De sajnos nem így van. Ugyanakkor az utóbbi időszakban a hatalmas alulértékeltség már megtette a magáét. Egész stabil kis emelkedő trend alakult ki a márciusi pánik óta, amikor az árfolyam – igaz hogy csak egy kis időre, de – 40 ezer pont alá is benézett. Viszont azóta kialakult egy szép szabályos emelkedő trendcsatorna, mintegy 2-3 ezer pontos sávval. Azon belül, a múlt hét végén éppen a 20-30 és a 200 napos mozgóátlagokat, illetve a sáv alját tesztelte az index, ahonnan a nagykönyvben megírtak szerint szépen emelkedik a piac. Igaz, hogy ilyen mélyről sokkal hevesebb mozgást kellene látnunk, de már ez a kialakult trend is biztató a korábbi sok szenvedéshez képest. Mindenestre ez alapján mintegy 25 százalékos a lemaradásunk, amit a fundamentumok is alátámasztanak, sőt! Nyilván sokat tudnánk ebből ledolgozni, ha pl. sikerülne a Bizottsággal zöldágra vergődni az uniós pénzek kiutalásának kapcsán.


Ma délelőtt a BUX és a DAX is kismértékű emelkedést mutat, s a BUX kilóg felfelé a nemzetközi mezőnyből, ami jól is van így!

Amerika alulteljesített

A FTSE100 0,4%-ot, a DAX 0,5%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 0,6%-ot emelkedett pénteken. A kommunikációs és a közmű szolgáltatókat leszámítva minden szektor emelkedett, leginkább az ingatlan.


Amerikában kisebb csökkenés volt jellemző a hét utolsó kereskedési napján. A főbb indexek 0,2-0,4%-ot csökkentek. A szektorok vegyesen szerepeltek. A pénzügyi szektor a kedvező gyorsjelentéseknek köszönhetően emelkedett, miközben az ingatlan szektor teljesített a leggyengébben.


Emelkedéssel indították a hetet az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,2%-ot, a CSI300 1%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot emelkedett.

Újabb akvizícióra készül a Merck

A gyógyszergyártó 10,8 milliárd dollár, azaz részvényenként 200 dolláros áron vásárolja meg az immunológiai kezelések fejlesztésével foglalkozó Prometheus nevű biotech céget, ami 75%-os prémiumot jelent a pénteki záróárfolyamhoz képest.

A nemzetközi tényezőkre figyelhet a forint

Stagnált pénteken az EURHUF árfolyama, s a napon belüli volatilitás sem volt túl jelentős. A forint árfolyamának továbbra is legfontosabb támasza a rendkívül magas effektív kamatszint. A héten üres a hazai makronaptár, kivárás jöhet az MNB jövő heti kamatdöntése előtt. Addig a nemzetközi hírekre és az EURUSD mozgásaira figyelhet leginkább a forintpiac.

Korrigált pénteken a dollár

A nemzetközi devizapiacon a napokig tartó gyengülés után pénteken korrigált a dollár az erősebb irányba, s mintegy 0,5%-ot erősödött az euróval szemben. A dollárt segítette Christopher Waller Fed kormányzótanács-tag szigorú nyilatkozata a kamatok további emelésének szükségességéről. A vezető jegybankoktól várt kamatpálya van továbbra is fókuszban a piacokon. A mai nyitásban 1,099 körül stagnált az árfolyam.

Alig változtak az olajárak, az IEA szerint is szűk piac lehet a második félévben

A WTI 82,4, Brent 86,3 dolláron forgott hordónként júniusi leszállításra, míg az Ural 67,4 dollár volt ma reggel azonnali eladásra az európai piacon. A hétvégén nem történt jelentős változás. A befektetők továbbra is elemzik az IEA havi jelentését, ami múlt csütörtökön jelent meg. Az áprilisi jelentés szerint az év második felében tovább mélyülhet a kereslet és a kínálat közti rés az OPEC+ meglepő termelésvágása miatt. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint furcsa volt a kartell lépése, mivel szerintük az év második felében nőhet a fogyasztás, ami nem indokolja ezt a döntést. A globális dízeltöbblet egyre nagyobb mértékű a világban, már Kínában is számottevő csökkenést tapasztaltak a leszállított árumennyiségben a lassuló gazdaság miatt. Ez némileg ellentmond a korábbi optimizmusnak és az OPEC+ lépésének jogosságát erősíti.

Az arany 2.000 dollár feletti szinten stabilizálódott

Az arany 2.013 dollár volt ma reggel. A múlt héten a gyenge dollár és a vártnál kedvezőbb amerikai inflációs adatok miatt nagy áremelkedés volt, de péntekre alábbhagyott az erő és nagyot esett a nemesfém jegyzése. A fedezeti alapok fogadásai csökkentek az aranyra, miközben korábban nagy lendülettel vetették bele magukat a vásárlásba. A Citigroup 2.050 dolláros átlag aranyárra számít 2023-ban előrejelzésében. Rövidtávon a kereskedők a 2000 dollár feletti aranyár megtartásában bíznak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben