Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem eszik olyan forrón…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 14.   12:24

Erste kommentár Nem eszik olyan forrón a kását! – A nagybankok mai jelentésével kezdődő amerikai gyorsjelentési szezon margójára. – Az elmúlt hetekben az amerikai bankrendszerben érzékelhető...

Erste kommentár

Nem eszik olyan forrón a kását! – A nagybankok mai jelentésével kezdődő amerikai gyorsjelentési szezon margójára. – Az elmúlt hetekben az amerikai bankrendszerben érzékelhető feszültségek jelentősen csökkentek. Míg március közepén az SVB csődjének idején a Fed heti 300 milliárd dollár likviditást nyújtott a bankok számára, ez a múlt héten már 139,5 milliárd dollárra esett, amelyből a hagyományos keretek között mintegy 69 milliárd dollárt, míg a „Bank Term Fundig Program” (BTFP, a feszültségek csökkentésére szolgáló extra eszköz) keretében már „csak” mintegy 72 milliárd egy éves hitelt vettek fel a bankok. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hetekben heti mintegy 5-10 milliárd dollárral csökkent ez az összeg.


Ha pedig valaki azt gondolja, hogy ez a plusz pénz, ez a plusz segítség növeli a Fed mérlegét és a készpénzállományt a rendszerben, s így az infláció csökkenésének ellenében hat, akkor részben igaza van, hiszen ez ellene hat a szigorításnak, de! A BTFP ellenére a múlt héten 17,8 milliárd dollárral 8.600 milliárd dollárra tovább csökkent a Fed eszközállománya, a kötvénykifutások meg nem újítása miatt. Másrészt pedig láthatjuk, hogy az infláció is csökken. Mindez azt jelenti számunkra, hogy a Fed fellépése sikeres mind az infláció, mind a piaci feszültségek csökkentése terén.


Beszéljünk arról is, hogy a nagy reménység, az MI váratlan falba ütközött. Méghozzá adatvédelmi problémák léptek fel. A ChatGPT úgy működik, s erre a fejlesztők figyelmeztették is a felhasználókat – de az valahogy elsikkadt  –, hogy a használat során szerzett információkat felhasználja a további fejlődéséhez, így azokat megosztja más felhasználókkal. A Samsungnál például boldogan elkezdték használni a fejlesztők, és vállalati titkot képező programok fejlesztésében is használták, majd meglepődve tapasztalták, hogy bizalmas vállalati információk kerültek ki a cégtől. Azonnal blokkolták az CGPT-t, s most saját MI kifejlesztésében gondolkoznak. Más cégek, pl. a JP Morgan, a Verizon vagy a Goldman is blokkolták a CGPT-t. Mások pedig úgy használják, hogy nem osztanak meg szenzitív információt vele. Ilyen például az Amazon vagy éppen a Walmart. Aztán vannak olyanok is, akik a Samsunghoz hasonlóan saját MI-t fejlesztenének a CGPT alapjain. Ilyen pl. a BloombergGPT. Az EU-ban pedig, azután hogy egyes országok hamar léptek az adatbiztonsági aggályok kapcsán, szintén a CGPT megregulázására készülnek. Ez pedig fundamentális probléma. Így csak olyan cégek, intézmények, stb. tudják használni, akik nem dolgoznak „titkos adatokkal”. Ez egyrészt csökkentheti az MI „tudatra” ébredésétől való félelmet. Másrészt, ami kellemetlenebb, hogy lassabb lehet az elterjedése, sok esteben szeparált, kevésbé robosztus formákban, ami a gazdaság transzformációját, s így a termelékenység növekedését is lassabban, kisebb mértékben segíti. Vagyis a gödörből való kismászás kicsit nehezebb lesz.


Ha pedig a DAX indexre nézünk, akkor megtörtént az áttörés. S mindez még a mérés, a gyorsjelentési szezon kezdete előtt! Így megnyílt a tér a történelmi csúcs, a 16.290 pont felé.


Ma délelőtt a DAX tovább emelkedett a tegnapi sikeres szintáttörést követően, azaz megerősíteni látszik a trendet. A BUX pedig az elmúlt kétnapi esését követően újra megpróbálja ledolgozni a kialakult hátrányát!

Emelkedő részvényindexek

A DAX és a FTSE100 is 0,2%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 0,7%-ot emelkedett tegnap. A szektorok vegyesen teljesítettek, de kiemelkedett a nem alapvető fogyasztási cikkek 2,4%-os emelkedése. Ezen belül is a ruhaipar volt az éllovas a LVMH vártnál kedvezőbb negyedéves számait követően.


A Dow 1,1%-ot, az S&P 1,3%-ot, a Nasdaq 2%-ot emelkedett tegnap. Az ingatlanon kívül minden szektor emelkedett. Legjobban a kommunikációs szolgáltatók és a nem alapvető fogyasztási cikkek teljesítettek.


Ázsiában visszafogottabb emelkedést láthattunk reggel. A Hang Seng csak stagnált, míg a CSI300 0,4%-ot, a Nikkei pedig 1,2%-ot emelkedett.

A nagy amerikai bankokkal folytatódik a gyorsjelentési szezon

Ma a legnagyobb pénzügyi intézmények teszik közzé negyedéves jelentésüket az Egyesült Államokban. A JPMorgan, a Citi és a Wells Fargo várhatóan a tőzsdenyitás előtti órákban számol be az első három hónap eredményeiről.

Probléma akadt a Boeing repülőivel

A Boeing szünetelteti 737 Max típusú repülőgépeinek leszállítását, miután tudomást szereztek egy gyártási problémáról. A repülőgépeket átvizsgálják, ami szállítási késésekhez vezethet, és nehezíti a kapacitáshiánnyal küzdő légitársaságok helyzetét is. A Boeing árfolyama több, mint 5%-kal csökkent a tőzsdezárás után.

Hatalmas kötvénykibocsátást terveznek Kína legnagyobb bankjai

Óriási kötvénykibocsátásra készülnek a kínai „megabankok” a Bloomberg értesülései alapján. A négy fő, állami tulajdonban lévő pénzintézet célja, hogy növeljék veszteségfelszívó képességüket (TLAC), és ehhez 40 milliárd jüan (5,8 milliárd dollár) értékű kötvényt (egyenként minimum 10 milliárd jüan értékben) terveznek a piacra dobni, hogy 2025-re megfeleljenek a tőkekövetelménynek.

374 alatt töltötte az éjszakát a forint

Csütörtökön összességében a korábbi napok mintázata rajzolódott ki, szűk sávban mozgott a forint az euró ellenében a nap nagy részében. Végül enyhe erősödést regisztrálhattunk a kereskedési időszak végére, 374 alatt zárt a kurzus. Ez másfél havi csúcsnak felel meg. A dollár elmúlt napokban tapasztalt fokozatos és folyamatos gyengülése is segíti a magyar devizát, ugyanakkor valamelyest ellenszelet jelent, hogy az energiaimportőrök áprilistól ismét a piacról szerzik be a devizaszükségletüket. A miniszterelnök ma reggel azt nyilatkozta, hogy továbbra is fenntartják az élelmiszerár-stopot.

Újabb fél százalékos dollárgyengülés

A nemzetközi devizapiacon 1,10-nél nyitotta a kereskedést az EURUSD kurzusa. Két ciklusban gyengült a dollár. Egyrészt a vártnál jobb európai ipari termelési adat publikálását követően, másrészt a vártnál alacsonyabb tengerentúli termelői infláció nyilvánosságra hozatala után. Ezek eredményeként közel egy éves csúcsára emelkedett a jegyzés. Ma ismét a tengerentúlra szegeződhet a figyelem, az Egyesült Államokból márciusi konjunktúra adatok érkeznek. Ma reggel 1,106 körül várja a közléseket az árfolyam, ami mintegy fél százalékos elmozdulást jelent a tegnapi nyitószinthez képest.

Minimálisan gyengült az olaj ára, az OPEC is deficitet vár a második félévben

A WTI 82,4, a Brent pedig 86,4 dollár/hordó szinten forgott ma reggel júniusi leszállításra, míg az Ural azonnali európai árjegyzése 67,3 dollár volt. Az OPEC havi jelentése kiemeli, hogy az év második felében változhat a kőolaj globális kereslet/kínálati helyzete, a mostani túlkínálat helyett a negyedik negyedévre akár napi 2 millió hordóval is meghaladhatja a kereslet a kínálatot. A jelentés szerint a szervezet április elején óvatosságból döntött a kínálat szűkítéséről, ami meglepte a piacokat. Az OPEC szerint a globális nyersolaj készletszint jelenleg az ötéves átlag felett van, míg az OPEC kínálat napi 300 ezer hordóval meghaladja a fogyasztást. Ezek az adatok egybeesnek a Nemzetközi Energiaügynökség számaival, Fatih Birol elnök szerint a második félévben keresletivé alakulhat a világ kőolajpiaca.

Nagyot emelkedett az arany a csökkenő termelői árakra

Az arany 2.043 dollárba került ma reggel unciánként, ami jelentős drágulást jelent a tegnapi árszinthez képest. Az arany árfolyamát nagyban segítette, hogy a márciusi termelői árindex kevésbé nőtt az Egyesült Államokban, mint várták. A 2,7%-os év/év alapú termelői árnövekedés bőven alatta volt a 3,4%-os becslésnek és azt mutatja, hogy a nagykereskedelmi árak inflációja már jelentősen visszaesett az USA-ban. Ez a Fed számára is üzenet, hogy a fogyasztói árak inflációja lassulni fog. A várakozások szerint az amerikai jegybank még egy alkalommal fog kamatot emelni idén, várhatóan júniusban, maximum 25 bázisponttal.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben