Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nézz fel!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 11.   11:36

Erste kommentár Meglepetésre csak 0,7 százalék lett márciusban az infláció Kínában év per év alapon a februári 1 százalék után. Ebben fontos szerepet játszik a „zuhanó” termelői...

Erste kommentár

Meglepetésre csak 0,7 százalék lett márciusban az infláció Kínában év per év alapon a februári 1 százalék után. Ebben fontos szerepet játszik a „zuhanó” termelői infláció, ami a februári 1,4 százalékos csökkenés után, márciusban már 2,4 százalékos csökkenést mutat. Ebben nagy szerepet játszik a legfontosabb nyersanyagok árcsökkenése. Például a szén, a földgáz és az üzemanyag árak is 2-6 százalékkal csökkentek. A statisztikai hivatal által vizsgált 50 termék árából 35 csökkent, 5 stagnált, 10 pedig emelkedett. Viszont az emelkedő termékek ára esetében ez nem haladta meg a 2 százalékot. Ráadásul az élelmiszerárak emelkedése is lassult, 2,6-ról 2,4 százalékra. Ugyanakkor a maginfláció 0,6 százalékról 0,7-ra kapaszkodott. (sic!) Mindenesetre a piaci szereplők egyetértenek abban, hogy a csökkenő inflációs nyomás lehetőséget ad a gazdaság pénzügyi stimulálására. Így talán nem meglepő, hogy a Világbank is megemelte a kínai GDP-re vonatkozó 2023-as előrejelzését. Míg januárban még 4,3 százalékot vártak, most már 5,1 százalékot jósolnak.


Az Egyesült Államokban és Magyarországon is holnap teszik közzé a márciusi inflációs adatot. Az USA-ban 6-ról 5,1 százalékra csökkenhetett az árak emelkedése, de a maginfláció tekintetében emelkedhetett az árnyomás. Itthon egy pici csökkenést vár a piac az árnövekedés ütemében, 25,4-ről 25 százalékra. Valljuk meg, ez eléggé siralmas. Hiszen ez pici csökkenés lenne abszolút értékben is, arányaiban pedig egyértelműen a világ többi részéhez képest. Mindez azt jelenti, hogy az amerikai döntéshozók a szigorú oldalon maradhatnak, itthon pedig egyértelműen a vártnak megfelelő nagyon lassú fordulásban vagyunk. Hozzá kell tenni, hogy sem az üzemanyagárak, sem a földgázárak elmúlt időszaki csökkenése nem segít itthon. A benzin és a gázolaj 2021 november közepétől 2022 decemberéig ársapkával büszkélkedhetett, míg tavaly augusztusig teljes földgázár befagyasztás volt érvényben, s a piaci ár rész sem változott azóta, a lakosság részére. Vagyis itthon kevésbé érvényesülnek a világpiaci folyamatok ezekben a fogyasztói árakban.


A héten beindul az amerikai gyorsjelentési szezon. Az S&P500 esetében a tavalyi utolsó negyedévi 2 százalék körüli eredmény visszaesést követően nagyon enyhe, kicsivel 1 százalék alatti eredménybővülést vár a piac az idei első negyedéves eredményekben. A DAX esetében még várnunk kell a jövő hét végéig, amikor az SAP megkezdi a gyorsjelentési szezont, valószínűleg egy enyhén javuló eredménnyel, legalábbis a várakozások szerint. A DAX esetében egyébként a várakozás 10 százalék körüli visszaesés az első negyedévre, a jó negyedik negyedév után. Ezért is érdekes az, hogy a húsvéti sonka után rohamra indult a DAX, és ostromolja a lokális maximumot 15.700 pont környékén. Ha ezt sikerülne átvinnie, akkor a következő szint a történelmi csúcs lenne 16.290 pontnál. Annak ostromához pedig az kellene, hogy a 10 százalék körüli eredménycsökkenés hibás feltevés legyen.


Egy szó, mint száz, izgalmas hetek elé nézünk. Most kiderül, hogy a vállalatok hogyan küzdöttek meg a gazdasági lassulás okozta nehézségekkel. A DAX ma reggel, mint az előbb említettük, emelkedéssel és ostrommal kezdte a hetet. A BUX pedig elég halovány emelkedést tud felmutatni, gyenge forgalom mellett.

Visszafogott emelkedés Amerikában

A főbb európai részvénypiacok pénteken és hétfőn is zárva tartottak.


Az UA-ban csak pénteken volt kereskedési szünnap, tegnap már kinyitottak a tőzsdék. A szokásosnál némileg kisebb forgalom és visszafogott elmozdulások jellemezték a kereskedést. A Nasdaq stagnált, az S&P500 0,1%-ot, a Dow 0,3%-ot emelkedett.


Ma reggel a Nikkei 1,3%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, viszont a CSI300 0,4%-ot csökkent.

Megint eltelt egy negyedév

A héten kezdetét veszi az új gyorsjelentési szezon. Csütörtökön a Delta Air Lines, pénteken pedig a JP Morgan és a Wells Fargo ad számot az idei év első három hónapjáról.

Ismét árat csökkent a Tesla

A vállalat honlapján szombaton megjelent bejegyzés szerint az autógyártó azt tervezi, hogy mind a Model S, mind a Model X járművek árát 5000 dollárral csökkenti. Emellett a Tesla Model 3 szedánjának ára is csökkent 1000 dollárral, míg a Model Y 2000 dollárral lesz olcsóbb. Az árcsökkentések rövidtávon negatívan hatnak a vállalat nyereségességére, de elemzők szerint mindez egy nagyobb terv része, amelynek célja, hogy nagyobb piaci részesedést szerezzenek és felgyorsítsák a hagyományos meghajtású járművek visszaszorítását.

Nem viszik az Apple számítógépeit

A vállalat PC-eladásai éves összevetésben 40,5%-kal csökkentek az első negyedévben a gyenge kereslet és a túlkínálat hatására. Az iparág többi vállalata ennél kisebb, 29%-os visszaesést tapasztalt csak.

Tud-e tartósan 375 alatt ragadni az EURHUF?

Csütörtökön rendkívül szűk sávban mozgott az EURHUF kurzusa, lényegében végig a 376-378-as sávban zajlott a kereskedés a húsvét előtti utolsó napon. A pénteki és hétfői munkaszüneti napon minimális likviditás mellett még tovább sikerült erősödni, és már a 375-ös szint alá is beszúrt a devizapár, de érdemben nem sikerült ott ragadni. Ma némi gyengüléssel indult a kereskedés, ismét 376 felett van a kurzus. A héten inflációs adatra, valamint a márciusi költségvetési egyenlegre figyelünk.

Inflációs adatra figyel a piac a héten

A nemzetközi devizapiacon 1,09 körül mozgott az EURUSD jegyzése a múlt hét jelentős részében. A vegyes képet hozó munkapiac adatdömpinget alapvetően pozitívan értékelhette a piac, mivel erősödéssel reagált a dollár. Ugyanakkor ma – amikor már mindenütt nyitva vannak – korrekciót láthatunk és ismét 1,09 felé tart az árfolyampár. A héten a nagy jegybankok jegyzőkönyvei és a tengerentúli inflációs adatok kerülhetnek a figyelem középpontjába.

Erős az olajár, az IEA jelentésre vár a piac

A WTI 80,6, a Brent 84,9 dolláros szinten forgott ma reggel hordónként, míg az Ural azonnali jegyzése 66,3 dollár volt. Az olaj a múlt heti emelkedést meg tudta tartani, az árak alig változtak a hét elején. A pénteki napon az erős USA munkaerőpiaci adat segítette a kedvező hangulatot. A napokban az IEA, az amerikai EIA és az OPEC is értékeli a piaci eseményeket, amelyek fontos iránymutatást adhatnak. A befektetők elemzik az OPEC+ politikáját is, mivel a napi 1,16 millió hordós kínálatcsökkentési bejelentés negatív meglepetés volt. Eközben az észak-iraki olaj továbbra sem jelenik meg a világpiacon, mivel az elszámolási vita miatt áll a Kirkuk-Ceyhan olajvezeték.

Az elmúlt napok árfolyamesése után stabil az arany

Az arany kereken 2.000 dollár volt ma reggel a piacon. A pénteken megjelent erős amerikai munkaerőpiaci adat visszavetette az arany jegyzését, mivel a hír növeli a nagyobb jövőbeli Fed kamatemelés esélyét. Úgy tűnik a gazdasági lassulás ellenére továbbra is ellenálló a munkaerőpiac az USA-ban, a foglalkoztatottság továbbra is magas. A bankválság lecsillapodásával és a geopolitikai feszültségek csökkenésével gyengül az arany iránti érdeklődés. A befektetők többsége ezzel együtt a mostani 2000 dollár körüli árszint fennmaradását prognosztizálja.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben