Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Hová tűnt Rick Guerin? Akkor adj el, amikor akarsz, és ne akkor, amikor muszáj

SZTORI
SZTORIRebák AttilaAdvisory és Kiemelt Szegmensek Támogatási Vezető2023. április 4.   10:03

Manapság, ha valaki meghallja Warren Buffett nevét, akkor Charlie Munger is az eszébe juthat, aki a Berkshire Hathaway alelnöke, és Buffett társa már több, mint 50 éve.

Kevesen tudják, hogy a két üzletembernek eleinte volt egy partnere, akit Rick Guerinnek hívtak. Guerin befektető volt Buffett eredeti hedge fundjában és később a Berkshire Hathawayben is. A trió együtt dolgozott a See Candy és a Blue Chip Stamp felvásárlásán.

Rick Guerin saját jogán is sikeres befektető volt, amelyet az alábbi táblázat is bizonyít. Az általa kezelt Pacific Partners 19 év alatt éves szinten 15,8 százalékkal magasabb nettó hozamot ért el, mint az S&P500 index.

Ennyi sikeres üzlet után vajon mi vezetett a csapat feloszlásához? A hozzáértés hiánya biztos nem lehetett ok, ahogy azt a fenti teljesítmény is bizonyítja.

Warren Buffettet 2008-ban kérdezték Rick Guerinről.

„Charlie és én mindig is tudtuk, hogy hihetetlenül gazdagok leszünk. Mi nem siettünk, tudtuk, hogy ez meg fog történni. Rick ugyanolyan okos volt, mint mi, de sietett. És valójában az történt - ennek egy része nyilvános -, hogy a '73-as, '74-es gazdasági visszaesés idején Rick lombardhitelekkel volt megterhelve. A részvénypiac majdnem 70%-ot esett abban a két évben, így aztán pótlólagos fedezetet kellet biztosítania a hitelek mögé, és eladta a Berkshire részvényeit. Rick kénytelen volt eladni a részvényeket 40 dollárért darabonként, mert tőkeáttételes volt. Tulajdonképpen, amennyiben csak egy kicsit is átlagon felüli befektető vagy, aki kevesebbet költ, mint amennyit keres, akkor semmi sem ment meg attól, hogy gazdag legyél. Ha türelmes vagy."

Alapjának 1973 és 1974 során bekövetkezett zuhanása arra kényszerítette Guerint, hogy 40 dolláros szinten adja vissza a Berkshire Hathawayt Buffettnek, hogy fedezze a pótlólagos fedezeti követelményeket és a veszteségeket. Ezek a részvények e cikk írásakor egyenként 460 000 dollárt érnének. Ahogy Buffett megjegyezte, a tőkeáttétel volt az, ami az eladást kikényszerítette, és súlyosbította a veszteségeket az alapjában. Ez sérti a befektetés egyik legfontosabb axiómáját: akkor adj el részvényeket, amikor akarsz, és nem akkor, amikor muszáj.

Azonnali kielégülés (instant gratification) általában

Az azonnali kielégülés az azonnali öröm vagy jutalom iránti vágyra utal. Ez az a tendencia, hogy a rövid távú hasznot választjuk a hosszú távú előnyökkel szemben. Ezt a viselkedést az élvezet elve vezérli, amely az emberi természet alapvető aspektusa. Az örömelv az az elképzelés, hogy az ember az örömöt keresi, és a fájdalmat kerüli. Ez az elv az agyunkba van kódolva, és a viselkedésünk nagy részét befolyásolja.

Az azonnali kielégülés sokféleképpen megnyilvánulhat. Az emberek például úgy dönthetnek, hogy inkább azonnali örömökre, például szórakozásra vagy luxuscikkekre költik a pénzt, ahelyett, hogy a jövőre spórolnának. Olyan viselkedésformákat is választhatnak, amelyek azonnali élvezetet nyújtanak, mint például a túlevés vagy a kábítószerrel való visszaélés, annak ellenére, hogy ezeknek a viselkedéseknek hosszú távon negatív következményei lehetnek.

Azonnali kielégülés a befektetésekben

Az azonnali kielégülés különösen problematikus lehet, ha a befektetésről van szó. A befektetés hosszú távú perspektívát igényel, mivel a befektetés előnyei gyakran csak idővel jelentkeznek. Az azonnali kielégülés vágya azonban olyan befektetési döntések meghozatalára késztetheti az embereket, amelyek nem a legjobb érdekeiket szolgálják.

Az azonnali kielégülés egyik módja a befektetésben a rövid távú nyereségre való összpontosításban nyilvánulhat meg. A befektetők kísértésbe eshetnek, hogy gyakran vásároljanak és adjanak el részvényeket, hogy rövid távú nyereséget érjenek el. Ez a fajta kereskedés azonban kockázatos lehet, és jelentős veszteségekhez vezethet. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyakori kereskedés csökkentheti a befektetések hozamát, mivel a kereskedési díjak felemészthetik a nyereséget.

Az azonnali kielégülés egy másik módja a befektetésben a nagy kockázatú, magas hozamú befektetésekre való összpontosítás. A befektetők kísértésbe eshetnek, hogy spekulatív részvényekbe vagy más, nagy kockázatú befektetésekbe fektessenek a nagy nyereségek elérése érdekében. Az ilyen típusú befektetések azonban nagyon kockázatosak lehetnek, és jelentős veszteségekhez vezethetnek. Ráadásul a potenciális nyereségek illuzórikusak lehetnek, mivel a magas kockázatú befektetések gyakran nem térülnek meg.

Az azonnali kielégülés arra is vezethet, hogy a befektetők figyelmen kívül hagyják a diverzifikációt. A diverzifikáció a befektetés egyik legfontosabb alapelve, mivel a befektetések több eszközosztályra történő elosztásával segít csökkenteni a kockázatot. Az azonnali kielégülésre összpontosító befektetők azonban hajlamosak lehetnek arra, hogy mindent egy lapra tegyenek fel, és nagymértékben fektessenek be egyetlen részvénybe vagy eszközosztályba. Ez nagyon kockázatos lehet, mivel az adott piac visszaesése jelentős veszteségeket eredményezhet.

Hogyan győzheted le a késztetést?

Az azonnali kielégülés vágyának leküzdése a befektetésben kihívást jelenthet, de a hosszú távú sikerhez elengedhetetlen. Íme néhány stratégia, amellyel a befektetők legyőzhetik az azonnali kielégülés kísértését:

1. Tűzzünk ki hosszú távú célokat: A befektetőknek hosszú távú befektetési célokat kell kitűzniük, és ezek elérésére kell összpontosítaniuk. Ha olyan célokat tűznek ki, amelyek több év vagy akár évtized távlatában vannak, a befektetők a nagy egészre összpontosíthatnak, és elkerülhetik, hogy a rövid távú nyereségek eltereljék a figyelmüket.

2. Fegyelmezett befektetési stratégia kidolgozása: A befektetőknek fegyelmezett befektetési stratégiát kell követni, amely összhangban van hosszú távú céljaikkal. Ez magában foglalhatja a rendszeresen kiegyensúlyozott, diverzifikált befektetési portfóliót, az alacsony költségű indexalapokra való összpontosítást, valamint a befektetések hosszú távú megtartása iránti elkötelezettséget.

3. Kerüljük az érzelmi alapú döntéshozatalt: Különösen a piaci volatilitás idején gyakran az érzelmek irányíthatják a befektetési döntéseket. A befektetőknek törekedniük kell arra, hogy a döntéseiket megalapozott kutatás és elemzés alapján hozzák meg, ahelyett, hogy a rövid távú piaci mozgásokra reagálnának.

4. Koncentráljunk a nagy egészre: A befektetőknek a nagy egészre kell összpontosítaniuk, és el kell kerülniük, hogy a rövid távú piaci ingadozásokon fennakadjanak. A hosszú távú perspektíva fenntartásával a befektetők elkerülhetik a kísértést, hogy rövid távú nyereségek alapján impulzív döntéseket hozzanak.

Mit tanulhatunk ebből? Bár ez évtizedekkel ezelőtt történt, a kapzsiság és a "türelmetlenség" régi axiómái nap mint nap tovább élnek a piacokon. A kriptoeszközök, a mém részvények és a startup cégek látszólag egyik napról a másikra milliomosokat csináltak. Párosítsuk ezeket a történeteket a közösségi média vírusszerűségével, és a "postaládánk" úgy tűnik, tele van olyan emberekkel, akik látszólag kevés erőfeszítéssel gazdagodtak meg. Ez türelmetlenséget szül, és arra készteti a befektetőket, hogy irracionális dolgokat tegyenek, hogy megpróbáljanak "felzárkózni". A túl nagy kockázatvállalás, a tőkeáttétel és a margin használata, a gyors meggazdagodási sémák, valamint az eszközök koncentrálása a kockázatok diverzifikálása helyett mind a türelmetlenség tünetei.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben