Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Nem enged a magas kamatokból az MNB

SZTORI
SZTORINyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2023. március 28.   17:42

Nem hozott sok újdonságot az MNB negyedév végi kamatmeghatározó ülése. Az alapkamat maradt 13 százalékon. A kamatfolyosó két széle, azaz az O/N betéti kamat 12,5 százalékos és az O/N fedezett hiteleszköz kamatának 25 százalékos szintje szintén változatlan maradt.

Az egynapos betéti gyorstendereken továbbra is fenn kell tartani a 18 százalékos kamatszintet. Az MNB megismételte korábbi álláspontját: 18 százalékos kamatláb mérséklésének feltétele a kockázati megítélés tartós javulása.

A magyar gazdaság fundamentumait illetően több területen is a javulásra hívta fel a figyelmet a kamatdöntést követő alelnöki sajtótájékoztató. Az inflációs csúcson vélhetően túljutott a magyar gazdaság. A következő hónapokban az infláció lassú, majd egyre gyorsabb ütemű mérséklődése várható. A szigorú monetáris kondíciók egyre szélesebb körben fejtik ki dezinflációs hatásukat. Kedvező, hogy megindult a folyó fizetési mérleg egyenlegének trendszerű javulása. A jegybank várakozásai szerint az idén a folyó fizetési mérleg hiánya megfeleződhet.

Egy újdonságot hozott a mostani ülés: miután az energiapiaci árak elmúlt hónapokban látott csökkenése az energiaegyenleg fokozatos javulását eredményezi, s így csökkent az energiaimportőr vállalatok devizafedezési szükséglete, a Monetáris Tanács arról döntött, hogy az energiaimporthoz kapcsolódó euróeladási eszköz március 31-ig marad elérhető. Indokolt esetben viszont készek az eszköz újbóli használatára.

A jegybanki előretekintő iránymutatás változatlan maradt: „A Monetáris Tanács megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása szükséges, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését.”

Az elmúlt hetek piaci turbulenciája ismét megmutatta a forint sebezhetőségét, erős volatilitását, márpedig az MNB véleménye szerint a piaci stabilitás fenntartása és a monetáris transzmisszió erősítése előretekintve is kulcsfontosságú az árstabilitás eléréséhez. Így dacára az egyensúlyi és az inflációs képben bekövetkező lassú javulásnak, úgy látjuk, továbbra nincs napirenden a monetáris enyhítés. Miután pedig a 18 százalékos egynapos betéti kamatláb mérséklésének feltétele a kockázati megítélés tartós javulása, a mai ülés után is fennmaradt az eddigi bizonytalanság a normalizáció kezdetét és menetrendjét illetően.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Stabil az agrárkülkereskedelem egyenlege
AGRÁR SAROK

Stabil az agrárkülkereskedelem egyenlege

Az agrárexport szerkezetében az elsődleges és másodlagos feldolgozottságú termékek szép karriert futnak be. Míg a feldolgozatlan termékek a tíz...

2024. április 11.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben