Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Derű, ború?!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 27.   11:51

Erste kommentár A pénteki öntés után ma újra pozitív a hangulat. Ebben szerepet játszik az is, hogy a piac által vártnál jóval nagyobbat javult a német IFO index. Ez inkább méri a tényleges...

Erste kommentár

A pénteki öntés után ma újra pozitív a hangulat. Ebben szerepet játszik az is, hogy a piac által vártnál jóval nagyobbat javult a német IFO index. Ez inkább méri a tényleges gazdasági teljesítményt, hiszen 9.000 vállalatvezetőt kérdez meg az ipar, a kereskedelem, az építőipar és a szolgáltatószektor területéről. Mind a jelenlegi helyzetre, mind a kilátásokra vonatkozó érték ugrott. Az előbbi 95,4-re a várt 94,1 és a korábbi 93,9 ponttal szemben, míg az utóbbi 91,2 pontra a várt 88,3 és az előző 88,5 ponttal szemben. Azaz a nagy meglepetés elsősorban a jövőbeli kilátásoknak köszönhető, hiszen a romlás helyett jelentős javulást prognosztizálnak a gazdasági szereplők. Ha pedig a gazdaságnak jó, akkor az valószínűleg a piacoknak is jó.


A délelőtt közzétett eredmény a kezdeti derűsből már éppen borúsba hajló hangulatot fordította vissza, és segíti például a DAX-ot a pozitív tartományban tartani. Fontos megjegyezni, hogy a jövőbeli kilátások tekintetében, a most közölt jó adatnak köszönhetően, töretlen emelkedést láthatunk a tavaly októberi 75 pont környéki mélypontról. Az pedig, hogy továbbra sincs törés a jövőbeli gazdasági kilátásokban, a tőzsdei teljesítménnyel kapcsolatban is bizakodással tölthet el bennünket.


A DAX esetében különben csak a BASF csökken, az index többi komponense alapvetően emelkedik a délelőtt folyamán. A BUX esetében egy gyengébb teljesítményt láthatunk, hiszen csak fél százalék körüli az emelkedés, ami cirka fele az európai indexek teljesítményének.

Vegyes mozgások

Pénteken csökkentek a főbb európai indexek. A FTSE100 1,3%-ot, a DAX 1,7%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 1,8%-ot veszített értékéből. Csak az alapvető fogyasztási cikkek és az egészségügyi szektor tudott emelkedni. Leggyengébben az energia szektor teljesített.


Az Egyesült Államokban óvatos emelkedés volt látható. A Nasdaq 0,3%-ot, a Dow 0,4%-ot, míg az S&P500 0,6%-ot emelkedett. A szektorok többsége emelkedni tudott. Kiemelkedő volt a közmű és az ingatlan szektor 2% fölötti emelkedése.


Ma reggel vegyes nyitás jellemzi Ázsiát. A Nikkei 0,4%-ot emelkedik, míg a CSI300 0,4%-ot, a Hang Seng pedig 0,7%-ot csökken.

Megvásárolják a SVB-t

A First Citizens vásárolja fel a csődbe ment Silicon Valley Bank-et. Ezzel az SVB 72 milliárd dollárt érő eszközei, valamint hitelei körülbelül 16,5 milliárdért lesznek a First Citizens-é. Ezen kívül körülbelül 90 milliárd dollárnyi értékpapír és eszköz marad a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) felügyelete alatt.

A holnapi MNB kamatdöntésre vár a forint

Kicsit gyengült pénteken a forint árfolyama az euróval szemben. A nyitó 383,3-ról zárásra összességében 384,8-ra emelkedett az EURHUF devizapár. Az új hetet kis erősödéssel nyitja a hazai deviza. Egyelőre továbbra sem látszik egyértelmű trend, főleg nemzetközi hírek befolyásolják a hazai deviza kurzusát. Kivárás jöhet a jegybank holnapi kamatdöntő ülése előtt, ahol a monetáris politika mellett friss növekedési és inflációs előrejelzéseket is tárgyal a Monetáris Tanács.

Maradhat a trend nélküli kereskedés

Pénteken korrigált a dollár az erősebb irányába: az EURUSD kurzusa 0,7%-ot csökkent. A Fed a múlt heti kamatdöntése után nem adott egyértelmű indikációt a rövidebb távú kilátásokat illetően. Mindenesetre a dot-plot-ban előrejelzett év végi kamatszint és a piaci várakozások érdemben eltérnek egymástól. A várt további monetáris irányvonal inkább az euró erősödése mellett szól, amit azonban késleltethetnek a kockázatérzékelésben bekövetkező gyors változások. A piac ugyanis továbbra is elsősorban a bankokról érkező hírekre figyel. A fentieknek megfelelően maradhat a határozott trend nélküli kereskedés az EURUSD-ben.

Stabilizálódott az olaj ára, a piac ismét a fundamentumokat figyeli

A WTI 70, a Brent 75,7 dollár/hordó volt ma reggel a májusi leszállításra, míg az Ural árfolyama Európában 49,9 dollár/hordó volt. A piac a múlt heti nagy volatilitás után kezd megnyugodni, a pénteki napon és ma reggel is kevésbe volt csapkodó a piac, mint a múlt hét közepén. Egyre inkább a fundamentumok kerülnek ismét a figyelem középpontjába, hogy mekkora lesz az orosz kőolaj export, illetve mennyire lassul a világgazdaság. A kínai kereslet is nagyon fontos tényező. A francia sztrájkok folytatódnak, emiatt a legnagyobb finomítók is zárnak be az országban, ami kiesést okoz a globális olajkeresletben.

Az arany ára csökkent, a kisebb kamatemelés segíthet az árfolyamon

Az arany 1.968 dollár volt ma reggel. A kisebb mértékű kamatemelés hosszabb távon segíthet az arany áremelkedésén, legalábbis ez a véleménye a legnagyobb kínai aranytermelő cég vezetőjének. A 10 éves amerikai hozam 3,44%-ra esett, a dollár pedig enyhén gyengült ma reggel. Az arany nagy áremelkedésen van túl a múlt héten, a Fed és az amerikai pénzügyminisztérium kommentárja nagyot lendített az árfolyamon.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben