Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csalódás

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 23.   10:23

Erste kommentár Annak ellenére, hogy a Fed is kimondta, hogy már nem a két héttel ezelőtti 5,25-5,5 százalék fölötti tetőt kell várni a kamatemelésekben, a piac számára mégis negatív üzeneteket...

Erste kommentár

Annak ellenére, hogy a Fed is kimondta, hogy már nem a két héttel ezelőtti 5,25-5,5 százalék fölötti tetőt kell várni a kamatemelésekben, a piac számára mégis negatív üzeneteket küldött nem csak Powell, hanem Yellen is.


Az előbbi esteben azzal, hogy nem zárta ki egyértelműen további bankok esetleges érintettségét, sőt azt mondta, hogy a szigorodó bankrendszerbeli feltételek segítik letörni az inflációt, bizonyos értelemben táptalajt adott a további aggodalmaknak. Ugyanakkor az óvatos fogalmazásnak azért megvolt az oka. Márpedig az, hogy a jegybank jelenleg is vizsgálódik, hogy mely pénzintézetek kerülhetnek esetleg bajba. Ez alatt különben nem azt kell érteni, hogy feltétlenül a lejáratig tartott portfóliókat vizsgálják, hanem inkább a bankok mérlegszerkezetének további mélységeire és az esetleges menedzsment hibákra lőnek. Erre tett rá egy lapáttal Janet Yellen, amikor elmondta, hogy a pénzügyminisztérium egyelőre nem gondolkodik általános és korlátlan betétesi védelemben. Ugyanakkor korábban már kifejtette, hogy az egyedi eseteket fogják vizsgálni, és készek segítséget nyújtani a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése érdekében. Ja, és még valami. Miközben a piac erőteljes kamatcsökkentést vár az év végéig, 4,2 százalék körüli értékre, a Fed inkább 5,1 százalékos hozamot lát addig. Ezek összességében nem kedveztek a piacoknak, annak ellenére sem, hogy a hangvétel – bizonyos értelemben – lazább irányba mutatott a tegnapi sajtótájékoztatón.


Egy szó, mint száz, többet várt a piac, amit nem kapott meg. Persze ez nem jelenti azt, hogy baj van. Inkább csak azt jelenti szerintünk, hogy a piacnak kissé túlzók az elvárásai. Ugyanakkor Powell óvatossága is indokolt, hiszen a Fed kutakodásai még nem zárultak le. Ez pedig azt mutatja, hogy nagy valószínűséggel kicsit hosszabb lesz az út, míg kigyalogolunk az erdőből. Addig viszont még leselkedhetnek ránk veszélyek. Az pedig általában nem olyan jó.


Ha technicista szemmel nézzük az eseményeket, akkor azt látjuk, hogy a DAX vagy éppen az S&P500 visszajött a 20-30 napos mozgóátlagra, ami megakasztotta az emelkedést. S valószínűleg ez így rendben is van. A BUX pedig még éppen csak a 200 napos mozgóátlagot ostromolja.


Így talán nem meglepő, hogy a DAX oldalazik ma reggel, míg a BUX egyelőre tovább emelkedik, hiszen bizonyos értelemben lemaradó.

Vegyes teljesítmény

Az európai piacok enyhe pluszban zártak tegnap. A DAX 0,1%-ot, az Euro Stoxx50 0,3%-ot, a FTSE100 0,4%-ot emelkedett. A szektorok vegyesen teljesítettek. Közel 4%-os csökkenésével az ingatlan szektor volt a leggyengébb szereplő.


A Fed döntését követően beestek az amerikai indexek és a Nasdaq, a Dow és az S&P is 1,6-1,7%-ot csökkent. Minden szektor esett és itt is az ingatlan cégek teljesítettek a leggyengébben.


Ázsiában vegyesen alakult a reggeli kereskedés. A Nikkei 0,2%-ot csökkent, míg a CSI300 0,8%-ot, a Hang Seng pedig 1,8%-ot csökkent.

Oszlanak a felhők, tovább korrigált az EURHUF kurzusa

Szerdán gyengüléssel nyitott a forint az euró ellenében, 392 felett is jártunk a délelőtti órákban. Ezt követően korrekciót láthattunk, nagyjából dél körül 388-nál stabilizálódott a kurzus és várta a Fed döntését, végül 387-nél zárt. Ma reggel 386-nál kezdte a kereskedést a jegyzés.

Padlót fogott a dollár a Fed bejelentése után

A nemzetközi devizapiacon meglehetősen szűk sávban mozgott az EURUSD jegyzése a nap jelentős részében. A befektetők vélhetően kivárásra játszottak a Fed esti bejelentése előtt. Miután Powell azt mondta, hogy elképzelhető, hogy nem lesz több emelés, padlót fogott a dollár, és ma reggel már másfél százalékkal gyengébb szinten áll, mint tegnap nyitáskor. Csütörtökön 1,09 felett jár a kurzus. Ma délután a szokásos, heti segélykérelem adatokra érdemes figyelni.

Stabil az olaj ára a kamatemelés után

A Brent 76,2, a WTI pedig 70,3 dollár/hordó szinten forgott ma reggel májusi lejáratra, míg az Ural azonnali árjegyzése 52,7 dollár volt Európában. Tegnap a Fed 25 bázisponttal kamatot emelt, és Jerome Powell jegybankelnök nem zárta ki a további emelés lehetőségét, viszont ezzel kapcsolatban jóval óvatosabban fogalmazott, mint korábban. Ez sokak szerint azt jelenti, hogy a Fed egyelőre szünetet tart a szigorításban a bankrendszer sebezhetősége miatt. A hír kedvező lehet a gazdasági növekedésre és ezen keresztül a nyersolaj árára. A francia finomítók sztrájkja tovább folytatódik az országban zajló nyugdíjreform miatt, ez önmagában is napi félmillió hordó kőolaj kereslet csökkenést okoz.

Az arany emelkedik a Fed döntése után

Az arany 1.977 dollárra nőtt ma reggel, miután tegnap a Fed 25 bázisponttal emelte a dollár kamatát. A további emelések azonban bizonytalanok, mivel a jegybanknak figyelembe kell vennie a bankrendszer állapotát és a pénzügyi stabilitást. Ez a hír segítette a nemesfém áremelkedését, ha ugyanis magas marad az infláció, akkor ez negatív reálkamathoz vezet, ami segíti az arany áremelkedését. A 10 éves dollár hozam tegnap 3,49%-ig csökkent a hír hatására.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben