Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma a Fed-en a világ szeme, és…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 22.   11:18

Erste kommentár Az elmúlt mintegy másfél hét piaci turbulenciái után a Fed-en a világ szeme, pláne amiatt is, hogy az EKB nem változtatott a korábbi kijelölt kamatemelési pályán. A piac jelenleg 80...

Erste kommentár

Az elmúlt mintegy másfél hét piaci turbulenciái után a Fed-en a világ szeme, pláne amiatt is, hogy az EKB nem változtatott a korábbi kijelölt kamatemelési pályán. A piac jelenleg 80 százalékos valószínűséget ad annak, hogy a Fed ma este továbbmegy a kamatemelési pályán, és a 4,5-4,75 százalékos célsávot 4,75-5,0 százalékra emeli meg.


Valószínűsíthető, hogy a piacok megnyugvásával a kamatemelési várakozások tovább fognak emelkedni a piac részéről is. Ugyanakkor fontos lesz, hogy a jegybank miként reagál a most zajló folyamatokra.


Mindeközben Kína és Oroszország megegyezett, hogy (i) növeli a kereskedelmi együttműködést és (ii) dollárról jüan és rubel elszámolásra állnak át a kétoldalú kereskedelemben, ezzel is gyengítve a dollárt. Tavaly egyébként 190 milliárd dollárra rúgott a két ország külkereskedelme, melyből az orosz export 114 milliárd dollár volt, míg a kínai 76 milliárd dollárt tett ki. Vagyis a nettó dollár kereslet 38 milliárd volt. Ugyanakkor a külkereskedelem a két ország között jelentősen növekedhet az elkövetkező időben, és néhány év alatt elérheti a 400 milliárd dollárt is. Így a dollár kereslet tekintetében 100 milliárd dolláros nagyságrend jövőbeli kieséséről beszélhetünk, ami a 22.000 milliárd dollár M2 pénzmennyiséghez képest még mindig elég pici, 0,5 százalék körül van. Vagyis nagy valószínűséggel nem ez fogja a dollár árfolyamot meghatározni, viszont azért egy pici odaszúrás az Egyesült Államoknak, pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy a jövőbeli amerikai fogyasztást nagyságrendileg ugyanekkora pénzmennyiséggel csökkenti a lépés.


A fontosabb tényező, hogy ezentúl Kína egyre inkább olcsó orosz olajat és földgázt fog vásárolni, ami növelheti a versenyképességét. Az pedig jó hír, hogy az amerikai földgáz iránti kereslete csökkenhet. Ez az Európába irányuló amerikai szállítások tekintetében jobb árat jelenthet Európa számára.


Ma délelőtt kivárás jellemezi a piacokat. A DAX és a BUX is enyhe emelkedést mutat, ami inkább stagnálásnak tekinthető.

A pénzügy és az energia szektor húzta a piacokat

A hétfő délutántól látott pozitív fordulat tegnap is kitartott. Az Euro Stoxx50 1,5%-ot, a DAX és a FTSE100 1,8%-ot emelkedett. Egyedül az ingatlan szektor csökkent. Legjobban az elmúlt napokban nagyot eső pénzügyi szektor (+3,8%) szerepelt, de az energia szektor (+2,6%) is nagyot emelkedett.


Amerikában is pozitív volt a hangulat. A Dow 1%-ot, az S&P 1,3%-ot, a Nasdaq 1,6%-ot emelkedett. A tengerentúlon az energia szektor teljesített legjobban (+3,5%), beelőzve a nem-alapvető fogyasztási cikkeket és a pénzügyi szektort. A defenzív közmű volt a leggyengébben teljesítő szektor.


Ázsiában is kedvező ma reggel a hangulat. A CSI300 0,4%-ot, a Nikkei 1,9%-ot, a Hang Seng pedig 2%-ot emelkedik.

Várakozások felett teljesített a Nike

A vállalat könnyedén felülmúlta a Wall Street becsléseit a 2023-as fiskális évének február végén zárult harmadik negyedévében, bár a felduzzadt készletek továbbra is csökkentették a marzsokat, és a kínai eladások is elmaradtak a várakozásoktól. A bruttó árrés 43,3%-ra esett, ami 3,3 százalékpontos csökkenést jelent az árleszállítások és az akciók miatt. A vállalat 12,39 milliárd dollár bevételt ért el, ami 14%-kal magasabb az előző év azonos időszakánál. Ezzel szemben az elemzők csak 11,52 milliárdra számítottak. Az egy részvényre jutó nyereség a várt 54 centtel szemben 79 cent lett, ami visszaesés az egy évvel korábbi 87 centhez képest. Az árfolyam 2%-ot csökkent a gyorsjelentés közzétételét követően a tőzsdezárás utáni órákban.

Új 5%-os tulajdonos az OTP-ben

Az amerikai T. Rowe Price Group részesedése átlépte az 5%-ot az OTP-ben. Eddig csak a MOL-nak és a Groupama csoportnak volt 5%-nál nagyobb részesedése. Az alap összesen 1340 milliárd dollárt kezel.

Tovább erősödött a forint

Kedden tovább erősödött a forint. A 395-ös nyitó szintről egészen 389-ig jutott a magyar deviza az euró ellenében. Ma reggel 390-nél jár az EURHUF jegyzése. A jelek szerint a bankpiaci turbulenciák lecsengésével normalizálódik a hangulat. Ma este a Fed döntése lehet meghatározó a forint szempontjából.

A Fed-re figyel ma a piac

A nemzetközi devizapiacon a hét második napján a dollár fél százalékos gyengülésével zárult a kereskedés az euró ellenében. A vártnál gyengébb ZEW-index sem ronthatta el a hangulatot, ami a bankpiaci turbulenciák csitulásával javulóban van. Szerda reggel 1,077 körül mozog az EURUSD jegyzése. Ma este a Fed kamatdöntését várja a piac. Mostanra döntő többségbe kerültek a 25 pontos emelést célzó várakozások.

Az olaj ára emelkedett tegnap, a befektetők optimisták a jövővel kapcsolatban

A WTI 69,3, a Brent 75 dollárba került volt ma reggel hordónként májusi leszállításra, míg az Ural azonnali árjegyzése 51,2 dollár volt. A nyersolaj kilátásaival kapcsolatban optimista nyilatkozatok születtek: Pierre Andurand legendás olaj befektető szerint akár 140 dollár is lehet év végén a nyersanyag ára, míg a Goldman Sachs továbbra is „szuperciklusról” beszél. Oroszország a hírek szerint júniusig nem fogja visszaemelni termelését. Amrita Sen, az Energy Aspects vezetője a kínai kereslet növekedéséről és a globális repülő üzemanyag kereslet emelkedéséről beszélt, ami masszív támaszt nyújt az olajnak. Az elemzőcég vezetője azt is elmondta, hogy 70 dollár alatti WTI ár esetén 200-300 ezer hordónyi amerikai termelés is eltűnhet.

Az arany süllyed

Az arany 1.943 dollárig esett ma reggel. A piac megnyugodott tegnap, hogy a bankrendszer és a hatóságok gyorsan és hatékonyan intézték el a felmerülő nehézségeket. Az SVB és a Credit Suisse esete egyedi volt, a bankrendszer stabil a nyugati világban. Ma az esti Fed döntésre figyel a piac. A várakozás 25 bázispontos kamatemelés, ami kisebb, mint a korábbi előrejelzés, amikor 50 bázispontos emelést vártak a befektetők. A bankokat megrengtető helyzet miatt azonban óvatosabb lehet a Fed, így csak kisebb emelés várható ma.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben