Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Stressztesztek kora

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 21.   11:22

Erste kommentár Messziről nézve az elmúlt nagyjából egy hét bankrendszerben megjelent problémái egy piaci stresszteszthez hasonlítanak. Élesben vizsgáztak a pénzintézetek és a 2008 óta...

Erste kommentár

Messziről nézve az elmúlt nagyjából egy hét bankrendszerben megjelent problémái egy piaci stresszteszthez hasonlítanak. Élesben vizsgáztak a pénzintézetek és a 2008 óta felállított rendszer. Erre volt már egy példa, nem is olyan régen, mégpedig a COVID okozta stresszhelyzet. A nagy különbség, hogy akkor nem volt infláció, azaz működött az általános pénzosztással kezelt segítség, most pedig infláció van, azaz az egyedi megoldások azok, amelyek segítenek. Ilyen volt a hétvégi Credit Suisse felvásárlás is. Ez egy picit emlékeztet a Merrill Lynch BofA általi felvásárlására, ami a 2008. szeptember 15-i hétvégén született meg. A kár akkor nagyobb volt, mint az előzetesen becsült, s végül az állam részéről nagyobb segítségnyújtást is jelentett. Ez pedig azt sugallja, hogy most is hasonló segítségre lehet számítani, ha a „kiszámíthatatlan kár” az eladandó pozíciókon esetleg nagyobb lenne az előzetesen vártnál. A lényeg, hogy 2008-ban célzott és általános intézkedésekkel, 2020-ban elsősorban általános intézkedésekkel, de megmenekült a világ. Az utóbbi, mint említettük, már egy stresszhelyzet volt, amit jól lehetett kezelni a 2008 után kiépített védelmi rendszerek keretei között. Most is ez van. Valószínűleg a néhány célzott intézkedés elégséges a problémák megfékezésére. Ugyanakkor az események visszavethetik a fogyasztást, az aggodalmakon keresztül, ami fékezheti az inflációt, de a gazdasági növekedést is.


Ha pedig messziről nézzük a piacokat, akkor nincs is olyan nagy látnivaló. Valójában egy korrekciós fázisnak – nagy valószínűséggel – a végét láthattuk. Csak néhány példa: (i) Az S&P500 esetében a decemberi 3.800 pontos szint került visszatesztelésre, kb. 10 százalékos csökkenés összesen (amelyből a vége csak kb. 5 százalék). (ii) A Nasdaq esetében a december eleji 11.000 pontos szint került tesztelésre kevesebb, mint 10 százalékos csökkenéssel (teljes korrekció, pedig a Szilícium-völgy volt az első számú érintett). (iii) A DAX esetében a 14.500 pont került tesztelésre. Itt is kevesebb, mint 10 százalék a teljes korrekció. (iv) A BUX esetében a 40.000 pont lett tesztelve, s a korrekció itt nagyobb volt, mint máshol, 15 százalék. (v) Az OTP a 9.000 pont körüli szintet tesztelte tegnap, ami már az OTP-nek magának is „sok” volt, s vett 100.000 darab saját részvényt, a dolgozói részvényprogramjához. Még valamit, egy ilyen helyzet után az erős bankok még erősebbek lesznek.


A mai délelőttön is inkább a jó részvényekre való vadászat folyik a piacon, így az európai indexek és a BUX is emelkedik.

Megnyugodtak a tőzsdék

Hétfőn a Credit Suisse eladása keltett hullámokat a részvénypiacokon. A kezdeti esés után megnyugodtak a kedélyek, és pozitívban zártak a vezető európai indexek. A FTSE100 0,9%-ot, a DAX 1,1%-ot, az Euro Stoxx 50 pedig 1,3%-ot emelkedett.


A tengerentúlon is pozitívba fordult a hangulat, a Nasdaq 0,4%-ot, az S&P 0,9%-ot, a Dow 1,2%-ot emelkedett.


Ázsiában vegyesen képet láthattunk ma reggel: a CSI300 1,1%-ot, a Hang Seng 1,4%-ot emelkedett, a Nikkei viszont 1,4%-ot esett.

Romló eredményt becsül idénre az RWE

Ma reggel tette közzé negyedik negyedéves és 2022-es éves eredményét az RWE. Az energetikai vállalat a korábban közzétetteknek megfelelően éves szinten 56%-kal 38,37 milliárd euróra növelte bevételeit tavaly, bőven felülmúlva az elemzők 32,26 milliárdos várakozását. Az EBITDA eredmény 71%-kal 6,31 milliárd euróra nőtt, éppen felülmúlva a 6,26 milliárdos Bloomberg-konszenzust, míg az eredmény 3,23 milliárd lett. Az idei évre 5,8-6,4 milliárd euró közötti EBITDA eredményt és 2,2-2,7 milliárd euró közötti adózott eredményt becsül a vállalat, előző esetén 5,81 milliárd, utóbbi esetén pedig 2,35 milliárd a konszenzus.

Rontottak a UBS kilátásain

Negatívra rontotta a UBS besorolásra vonatkozó kilátásait az S&P és a Moody’s is, miután a bank felvásárolta a Credit Suisse-t. A hitelminősítők szerint a befektetési banki tevékenységek integrációja nagy kockázattal járhat.

Javult a hangulat, örül a forint

Hétfőn 398 körül nyitott a forint az euró ellenében, majd a délelőtti órákban 402-nél is járt. A svájci bankpiaci eseményeket dolgozza még fel a piac, és ennek az utózöngéi éreztetik hatásukat. A nap második felében jelentős erősödést láttunk, végül 395-nél zárt a kurzus tegnap. Kedvezően alakult számunkra az euró-dollár devizapár is. Ma reggel már a 392-es szint közelében kezdi a kereskedést az árfolyam.

Ismét 1,07 felett az EURUSD kurzusa

A nemzetközi devizapiacon a hét első napján a dollár fél százalékos erősödésével indult a kereskedés az euró ellenében. A nap második felében masszív gyengülést mutatott az amerikai deviza, ami egyrészt a csillapodó bankpiaci félelmeknek, másrészt a határozott EKB-s megnyilatkozásoknak volt köszönhető. Ennek eredményeként ma újra 1,07 felett jár az EURUSD kurzusa. Ma a német ZEW-indexre érdemes figyelni, illetve lehetnek még kisebb hullámai a bankpiaci turbulenciáknak.

Emelkedik a nyersolaj ára

A WTI 67,3, a Brent pedig 73,2 dollár/hordó volt ma reggel a májusi lejáratra, míg az Ural azonnali európai ára 48,4 dollár/hordó szintet ért el. Az árak emelkedtek a bankpiaci történések lecsillapodásával, a befektetők ismét a kínai növekedési adatokra és az orosz export alakulására koncentrálnak. A mai Fed kamatdöntésnek lesz még fontos szerepe, mivel ez érdemben befolyásolja a világgazdasági növekedés alakulását. Az elemzők szerint a mostani kiélezett pénzügyi helyzet jó beszállási pontot jelent a nyersanyag befektetőknek.

Az arany árfolyama csökken, a mai Fed döntés fontos lesz

Az arany 1.967 dollárig süllyedt a világpiacon, miután tegnap a jegyzés még 2.000 dollár felett is volt. A mai Fed döntés lesz meghatározó a nemesfémre nézve. A várakozások eltérőek, de leginkább a kivárásnak vagy a 25 bázispontos emelésnek van esélye. A legtöbb elemző szerint a Fed-nek várnia kell a nagyobb lépésekkel, mivel a mostani helyzetben a nagyobb kamatemelés ismét kiélezné a feszültséget a bankrendszeren belül.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben