Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Markánsan átrajzolta a befektetési környezetet az SVB csődje

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 14.   10:01

Erste kommentár Tegnap az SVB csődjében szerepet játszó speciális tényezőket jártuk körül. Ma lépjünk...

Erste kommentár

Tegnap az SVB csődjében szerepet játszó speciális tényezőket jártuk körül. Ma lépjünk eggyel tovább, és nézzük meg, a csőd hogyan változtatta meg a befektetési környezetet.


Jelenleg még az első sokk utáni pánikhangulat tapasztalható. Ösztönösen a menekvést, a biztonság keresést választják a befektetők. Ódzkodnak a részvényektől, a bankokat lényegében válogatás nélkül adják, és közben keresik a menedékeszközöket, például az aranyat. Az amerikai betétesek körében is hasonló folyamat játszódhat le, hiszen a legnagyobb bankok, a JPMorgan, a BofA, a Citi és a Wells Fargo is a szokásosnál erősebb betét beáramlásról számolt be. Valószínűleg a kisebb, régiós szereplők kárára, vagyis a biztonság keresés felerősítette a konszolidációt. Aztán majd már csak a biztonságos menedékből fognak a befektetők ismét elgondolkodni azon, hogy mely eszközöket érdemes visszavenni, de ehhez először nyugalom szükséges.


A piaci turbulencia alapjaiban változtatta meg a Fed kamatemelési várakozásait is. A múlt héten már az 50 bázispontot kezdték el beárazni jövő hétre, most pedig még a 25 bázispontban sem biztosak. Ha picit hosszabb távra nézünk, akkor még jobban megváltozott a helyzet. Az év második felére már egyenesen 100 bázispontos vágást áraznak, szemben a korábbi, egész évre kitartó kamatemelési előrejelzéssel szemben. Valószínűleg azért a kamatvárakozások is átestek a ló túloldalára. A visszaeső kamatvárakozások egyébként kedvezőek a hozamérzékeny szektoroknak, úgy, mint az IT, a közmű vagy éppen az ingatlan. Ez a mostani feszült helyzetben némi nyomást is levehetne az amerikai bankrendszerről. Mivel az Eurózónában jóval kisebb mértékben estek vissza a kamatvárakozások, így a várható kamatkülönbözet az euró irányába billent. Ennek megfelelően euró erősödés volt tapasztalható az elmúlt napokban. Ez viszont a jelenlegi helyzet sajátossága, mivel kockázatkerüléskor klasszikusan a dollár szokott erősödni.


Több érv is a kamatemelési ütem lassítása mellett szól. Egyrészt bár továbbra is úgy látjuk, hogy a bankrendszerben nem szisztematikus kockázatok vannak, hanem inkább speciális szereplők tűnnek sérülékenynek, de nem biztos, hogy bölcs dolog lenne az oroszlán bajszát tovább rángatni további meredek kamatemeléssel a mostani környezetben.


A második szempont pedig, hogy a befektetői, fogyasztói és üzleti bizalmat is negatívan befolyásolja a jelenlegi helyzet. Ezek pedig önmagukban is a gazdasági lendület megtörését idézhetik elő, visszahatva az infláció csökkenésére. És a vagyonhatásról akkor még nem is beszéltünk, ami az USA-ban nem elhanyagolható szempont. Csak a pénzügyi részvények globálisan 465 milliárd dollárt veszítettek értékükből két nap alatt, és ezen kívül a többi részvény is jelentős esést szenvedett el, vagyis a teljes részvénypiaci veszteség ennél jóval nagyobb lehet. Ez pedig a jelentős részvénykitettséggel rendelkező amerikai háztartások vagyonára is negatívan hatott, ami a fogyasztás csökkenéséhez vezet, és fékezi az inflációt, végső soron segítve a Fed céljának elérését alacsonyabb kamatok mellett is.

Az USA-ban már enyhült a pánikhangulat

Tegnap már enyhült az eladói nyomás a tengerentúlon, már nem minden szektort adtak a befektetők. Az S&P 0,2%-ot, a Dow 0,3%-ot csökkent, míg a Nasdaq 0,5%-ot emelkedett. A szektorok között óriási különbségek voltak. A visszaeső kamatvárakozások hatására megvették az ingatlan, a közmű és kisebb mértékben az IT szektort is. Miközben a pénzügyi szektort tovább öntötték, és az energiaszektor is nagyot esett a romló gazdasági kilátásokra.


Európában viszont még mindent adtak, bár közel sem azonos intenzitással. A pénzügyi szektor (-5%) és az energiaszektor (-4,4%) teljesített leggyengébben, míg az ingatlan és a közmű szektor kisebb eséssel megúszta.


Ázsiában sem volt még jó a hangulat ma reggel. A CSI300 0,5%-ot, a Nikkei 2,2%-ot, a Hang Seng pedig 2,4%-ot csökkent.

Nem csak vesztesei vannak a bankválságnak

A bank bedőlések okozta pánik a nagy pénzügyi intézmények malmára hajtja a vizet. A JPMorgan-hez több milliárd dollárnyi betét érkezett az elmúlt napokban, és a Bank of America, a Citi és a Wells Fargo is a szokásosnál nagyobb volument tapasztalt a hírek szerint.

Veszteséges negyedévre számít a United Airlines

A United Airlines árfolyama a piaczárás utáni kereskedés során közel 7%-ot zuhant, miután a vezetőség jelezte, hogy a bérköltségek megugrása miatt negatív eredmény várható az aktuális negyedévben. A tisztított veszteség 60 cent és 1 dollár közötti lesz részvényenként, miközben az elemzők 70 cent körüli nyereségre számítottak. A nem várt veszteséget az okozza, hogy az új pilótaszerződések miatt felmerült költségeket ebben a negyedévben számolják el.

A Volkswagen óriási beruházással indul a Tesla után

Még jobban rálép a gázpedálra a Volkswagen, és több pénzt ruház be autóinak és főleg elektromos járműveinek fejlesztésére, hogy utolérjék, majd leelőzzék a Teslát. A vállalat 180 milliárd eurós, ötéves beruházási tervet ismertetett tegnap, 13%-kal növelve a korábbi beruházási célokat. Az autógyártó fókusza egyértelműen az elektromos irányba tolódik el, hiszen az említett összegnek nagyjából a 70%-át tervezik az EV-k fejlesztésére költeni, míg a korábbi tervükben 56% volt az erre allokált keret. A fentieken túl az amerikai terjeszkedést elősegítve egy kanadai akkumulátor gyár építését is bejelentették, ami támogathatná a Dél-Karolinában épülő elektromos autó üzemet is.

A borús hangulat lerántotta a forintot

Hétfőn a rendkívül borús nemzetközi hangulat maga alá temette a forintot is: 10 egységet, közel három százalékot gyengült a magyar deviza az euró ellenében. A globális pénzügyi szektor egyelőre vizsgálja, hogy a SVB csődje mennyiben elszigetelt gyakorlat eredménye, illetve mennyiben hordoz magában rendszerszintű problémákat. Alighanem ez lesz a meghatározó momentum a hazai piacon is a következő napokban. Ma reggel sem csitul a hangulat, már 395 felett jár a jegyzés.

Óriási csapkodás és bizonytalanság a nemzetközi piacokon

A nemzetközi devizapiacon hétfőn rég nem látott napon belüli csapkodást lehetett tapasztalni, amit egyrészt a SVB csőd tovagyűrűző hatásainak mérlegelése, másrészt ezzel összefüggésben a tengerentúli kamatpályában történő gyökeres változás fűtött. Van olyan elemzőház, aki már vágást vizionál a jövő heti Fed-ülésre, holott egy hete még 25 és 50 pontos emelés között vacillált a piac. Tegnap 1, 065 körül nyitott az EURUSD kurzusa, járt 1,075 magasságában is, de ma 1,068 környékén mozog az árfolyam. Egyelőre nem jött ki olyan hír, ami egyértelműen arra utalna, hogy rendszerszintű problémák sejlenek fel a bankcsődöt követően, ugyanakkor a kérdés még nem eldöntött, és a bizonytalanság a tőke visszavonulását eredményezheti. Ma az ezzel kapcsolatos hírek és az USA-infláció lesz a fókuszban.

Az olajat is elérte a bankválság

A WTI 73,9, a Brent pedig 79,6 dollár volt ma reggel hordónként a májusi lejáratra, míg az Ural azonnali európai szállítási ára 57,9 dollár volt. A tegnapi nap eladási hulláma az olajat is érintette, a befektetők ugyanis csökkenő gazdasági aktivitásra számítanak a kialakult bankválság miatt. Az olajpiac is figyeli a ma délután amerikai fogyasztói inflációs adatot, amire év/év alapon 6% a várakozás. A bizonytalanság továbbra is uralni fogja a parkettet, a gazdasági növekedés alakulása lesz meghatározó a következő hetekben.

Az arany ára visszaesett a nagy emelkedést követően

Az arany 1.901 dollár volt ma reggel, ami jelentős visszaesés az elmúlt napok 5% feletti árugrása után. A bankválság, mely úgy tűnik továbbterjed az Egyesült Államokból, jelentősen növelte a kockázatmentes eszközök iránti keresletet. A 10 éves dollár állampapír hozam 40 bázisponttal 3,6%-ra csökkent az elmúlt két napban. Ma délután az amerikai fogyasztói árindex lesz a meghatározó. A növekvő infláció nehéz helyzetbe hozza a Fed-et, a jegybank valószínűleg elhalasztja a márciusra tervezett kamatemelést. A piac tart tőle, hogy a Fed elengedi az infláció elleni harcot.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben