Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem sok örömet hozott a hazai gyorsjelentési szezon

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 10.   11:10

Erste kommentár Éjjel közzétette negyedik negyedéves jelentését az OTP, így már mind a négy nagy hazai vállalat eredményét megismerhettük. Az OTP mérsékelten felülmúlta a...

Erste kommentár

Éjjel közzétette negyedik negyedéves jelentését az OTP, így már mind a négy nagy hazai vállalat eredményét megismerhettük. Az OTP mérsékelten felülmúlta a várakozásokat, főleg azért, mert a korrekciós tételek a vártnál kevésbé rontották az eredményt, de ez összességében csak szépségtapaszt jelentett a magyar gyorsjelentési szezon számára. (Az OTP eredményét részletesebben elemeztük az Erste Reggeliben.)


A négy nagy blue-chip vállalat együttes profitja 163,2 milliárd forint volt. Ez több, mint 120 milliárd forinttal elmaradt előzetes várakozásunktól, és ezzel lényegében megismétlődött az első negyedéves eredmény. Főként a MOL és a Richter teljesített a vártnál jóval gyengébben. Bár némi vigaszt azért jelent, hogy mindkét vállalat gyorsjelentésén a túlzott óvatosság jeleit véltük felfedezni, igyekeztek ugyanis az összes lehetséges költséget elszámolni. Ahogy említettük, az OTP némileg felülmúlta a várakozásokat, de nem annyival, hogy kompenzálja a többiek gyenge szereplését. Egyértelmű pozitív meglepetést csak a Magyar Telekom esetében láttunk, de az meg pici, és a pár milliárdos felülteljesítése csak csepp a tengerben az aggregált profitok szintjén.


Az eredmények visszatükröződnek a részvények idei teljesítményében is. Az MTel szárnyal, az OTP és a MOL az év eleji nyitóértékkel küzd, a Richter pedig kitartóan csökkenő trendben esik.

Pénzügyi turbulencia rázta meg Amerikát

Az európai részvénypiacok tegnap enyhe csökkenést, esetenként stagnálást mutattak. A DAX és az Euro Stoxx50 is stagnált, míg a FTSE100 0,6%-ot csökkent. A szektorok vegyesen teljesítettek. Az IT vezette az emelkedést, míg a legnagyobb csökkenést az ingatlan cégek szenvedték el.


Az USA-ban jelentős esés volt látható tegnap. A Dow 1,7%-ot, az S&P 1,9%-ot, a Nasdaq pedig 2,1%-ot csökkent. A pénzügyi szektor, azon belül is a bankok kimondottan nagyot estek, egy kisebb bankkal kapcsolatos negatív hírek okoztak komolyabb turbulenciát.


Ázsiában is az eladók voltak túlsúlyban. A CSI300 1,1%-ot, a Nikkei 1,7%-ot, a Hang Seng pedig 2,6%-ot esett.

Jó negyedévet zárt az Oracle

Tegnap piaczárás után tette közzé 2023-as pénzügyi évének harmadik negyedéves gyorsjelentését az Oracle. A szoftvercég bevétele éves szinten 18%-kal 12,4 milliárd dollárra nőtt, ami megegyezett a piac várakozásával. A profit 8%-kal 1,22 dollárral nőtt részvényenként, ami két centtel múlta felül a Bloomberg-konszenzust. A részvény árfolyama közel 4%-ot esett a zárás óta, ugyanis a felhő alapú és a hagyományos szoftver értékesítés bevétele elmaradt a várttól.

Várttól elmaradó marzsok a BMW-nél

A BMW tegnap kora délután váratlanul közzétette előzetes eredményét. Ezek alapján a negyedik negyedévet 39,5 milliárd eurós árbevétellel zárták, ami meghaladja a 37,6 milliárd eurós várakozást. Az árbevétel 5%-os felülteljesítése ellenére a 3,5 milliárd eurós EBIT gyakorlatilag megegyezett a 3,47 milliárdos piaci várakozással. Vagyis az eredmény marzs elmaradt a várakozástól, ami aggodalommal töltötte el a befektetőket. A részletes eredményt március 15-én publikálja a társaság.

Estére egy százalékos forintgyengülés érkezett

Tegnap sokáig szűk sávban mozgott az EURHUF kurzusa, majd az esti órákban mintegy egy százalékos gyengülést mutatott. Ennek megfelelően ma reggel 383-nál kezdődött a kereskedés. Tegnap a kamarai évadnyitóra figyelt a gazdasági szereplők jelentős része. Ezen talán a leglényegesebb bejelentés az eddigi gazdaságpolitika folytatása volt, melyhez a hazai gazdaságnak 2030-ig további 500 ezer fő foglalkoztatottra van szüksége a miniszterelnök szerint. Nagy Márton és Varga Mihály miniszterek beszámolója alapján az addicionális munkaerő oroszlánrésze külföldről érkezhet majd, mivel a hazai tartalékok szinte teljesen kimerültek.

Gyengült a dollár, ma eljön az igazság pillanata a munkapiacon

A nemzetközi devizapiacon tegnap közel fél százalékot gyengült a dollár az euró ellenében. Ebben a vártnál magasabb segélykérelem adatok is közrejátszhattak. Ma a reggeli órákban 1,06 körül zajlott a kereskedés az EURUSD piacán. Ma főként a tengerentúlra lesz érdemes figyelni: munkapiaci adatdömping várható magyar idő szerint délután.

Gyengült a kőolaj a kamatemelési várakozások miatt

A WTI 81,1, Brent 75,4 dollár/hordó volt ma reggel, míg az Ural európai ára 59,6 dollár/hordó volt. Az árak gyengüléséhez hozzájárult Jerome Powell szerdai beszéde, amelyben a dollár kamatemelések szükségességéről beszélt. A kamatok alakulása mellett a kínai növekedésnek van még kulcsszerepe, mivel az idei évre tervezett 5%-os GDP növekedéshez napi legalább 1-1,5 millió hordó többlet olajra van szüksége az ázsiai országnak. A Brent december eleje óta a 80-86 dolláros hordónkénti árszinten mozog a piacokon.

Az arany erősödni tudott az amerikai munkaerőpiaci adat után

Az arany 1.835 dollár volt ma reggel unciánként. Az emelkedés mögött a munkanélküli segélyért folyamodók száma áll, ami meglepetésre 21 ezer fővel 221 ezer főre nőtt a múlt héten az Egyesült Államokban. A Fed a várakozások szerint 50 bázisponttal emeli kamatait a március 21-22-i ülésen, a bérinfláció az egyik legfontosabb tényező, amit az amerikai monetáris döntéshozók figyelnek.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben