Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vártnak megfelelő eredmény az OTP-től

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. március 10.   10:22

OTP: Óvatosan optimista kilátások, 300 forintos osztalékjavaslat Az OTP negyedik negyedéves korrigált nettó profitja 153 milliárd forint volt (+24% év/év). Ez minimálisan (+4%) meghaladja a konszenzust. Az egész éves korrigált...

OTP: Óvatosan optimista kilátások, 300 forintos osztalékjavaslat

Az OTP negyedik negyedéves korrigált nettó profitja 153 milliárd forint volt (+24% év/év). Ez minimálisan (+4%) meghaladja a konszenzust. Az egész éves korrigált nettó profit 593 milliárd forintra nőtt (+19% év/év).


A jelentős egyszeri tételek miatt a korrekciós tételek nélküli, tényleges nettó nyereség 115 milliárd forint (-5% év/év) volt a negyedik negyedévben. Ez jóval a korrigált érték alatt van, de magasabb a vártnál. A korrekciós tételek nélküli, tényleges nettó nyereség 347 milliárd forint lett 2022-ben, 24%-kal elmaradva a 2021-es értéktől.


A kockázati költségek a negyedik negyedévben nagyjából megfeleltek a becsléseknek, -41 milliárd forintot tettek ki.


A nettó kamatbevétel 297 milliárd forint volt a negyedik negyedévben, és negyedév/negyedév illetve év/év összevetésben is tovább emelkedett (+2% negyedév/negyedév, +20% év/év). A nettó kamatbevétel kismértékben meghaladta a konszenzust, és a negyedik negyedévben 3,50% volt, a harmadik negyedévinél 3 bázisponttal alacsonyabb.


A nettó díj- és jutalékbevétel év/év összehasonlításban 25%-kal 110 milliárd forintra emelkedett, csak minimálisan meghaladva a becsléseket. Az egyéb nem kamatjellegű bevételek év/év alapon 64%-kal 45 milliárd forintra nőttek 2022 utolsó negyedévében.


A működési költségek meredeken emelkedtek a negyedév során (+23% év/év), és 2022-ben (+21% év/év) is, főként az OTP valamennyi piacán tapasztalható erős inflációs nyomás miatt.


A nem teljesítő hitelek aránya 4,9%-ra javult a negyedik negyedévben (harmadik negyedév: 5,2%).


A hitelállomány növekedése jelentősen lassult 2022 utolsó negyedévében, a teljesítő hitelek devizaárfolyam-korrigált értéke 1%-kal nőtt negyedév/negyedév alapon.


A tőkemutatók negyedév/negyedév összevetésben enyhén csökkentek, a Tier 1 mutató 16,1% volt 2022 végén (2022. harmadik negyedévében16,4%, 2021-ben 17,5%). A szabályozói tőke és a kockázatokkal súlyozott eszközök negyedév/negyedév változásai nagyrészt az árfolyamváltozásoknak voltak köszönhetők.


2023-as kilátások: A korrigált ROE 2023-ban a 2022-es szint közelében lehet (18,8%). A nettó kamatmarzs 2023-ban stabil maradhat, a kockázati profil lényeges romlása nem várható, de a megemelkedett infláció nyomást gyakorolhat a költséghatékonysági mutatókra. A magas kamatok és a GDP-növekedés lassulása miatt a devizával korrigált organikus teljesítő hitelek növekedése 2023-ban a legtöbb piacon nem fogja meghaladni az 5%-ot. Magyarországon a nettó kamatbevétel és a nettó kamatmarzs várhatóan javul (2022. negyedik negyedévhez képest), de a banki és a különadók továbbra is jelentős terhet jelentenek. Az NKBM és az üzbég akvizíció jelentősen hozzájárulhat a csoport nyereségéhez. Az NKBM akvizícióból származó pozitív egyszeri tétel (badwill, PPA, kezdeti kockázati költség stb.) elérheti a 230 millió eurót. Oroszország, Ukrajna: a nyereség javulhat (helyi valutában). Az előrejelzés a szokásosnál nagyobb bizonytalanságot tartalmaz az ukrajnai háború, a magyar gazdaság, valamint a kormány és a központi bank intézkedései miatt.


2022 negyedik negyedévében minden leányvállalat nyereséget termelt (korrigált nettó eredmény). Oroszország és Ukrajna szilárd hozzájárulást nyújtott, Bulgária eredményei pedig kiválóak és jobbak voltak, mint az OTP Core (Magyarország) eredményei.


Várhatóan 300 forintos részvényenkénti osztalékot javasol majd a menedzsment. Ez magasabb a konszenzusnál (239 forint). A tényleges javaslatot április elején jelentik be.


Véleményünk: A negyedik negyedéves eredmények nagyjából megfeleltek a várakozásoknak. A pozitív bevételi trendek folytatódtak, bár a lendület 2022 utolsó negyedévében gyengült. A hitelállomány növekedése jelentősen lassult az év utolsó három hónapjában a korábbi negyedévekhez képest, ami magyarázatot adhat a 2023-as hitelállomány növekedésére vonatkozó meglehetősen konzervatív kilátásokra. A folyó évre vonatkozó előrejelzést összességében óvatosan optimistának tartjuk, a korrigált ROE-t a 2022-ben mért 19%-os szint körül feltételezzük, beleértve az oroszországi és ukrajnai műveleteket is. Fontos, hogy a kockázati profil várhatóan nem romlik lényegesen 2023-ban, így nem számítunk a kockázati költségek erőteljes növekedésére. Az NKBM minden bizonnyal hozzájárul a 2023-as nyereségcélok eléréséhez, az akvizíció lezárásakor (2023. első negyedéve) most nyilvánosságra hozott jelentős pozitív egyszeri hatás azonban nem szerepel a korrigált eredményekben. Az osztalék magasabb a piaci becsléseknél, de ez eddig nem volt fontos tényező az OTP befektetési sztorijában.


Pánik a bankok körében

Óriásit zuhantak a bankok tegnap Amerikában. Először a Silvergate összeesése, majd az SVB bezuhanása keltett félelmet a pénzügyi vállalatok piacán. A Slivergate Capital, a kriptopiac egyik fő finanszírozója, működése beszüntetése és eszközeinek likvidálása mellett döntött, miután a kriptovaluta botrányok következtében több finanszírozottja sem tudta visszafizetni kölcsöneit, vásárolt kötvényeik pedig értéktelenné váltak. Az SVB, az amerikai tech és startup szcéna kiemelkedő bankja, tegnap bejelentette, hogy tőkebevonásra lesz szüksége tevékenységeinek folytatásához, miután jelentős veszteséget kényszerült elkönyvelni több kötvényeladáson is. A részvény több, mint 60%-ot esett tegnap. Az a KBW bank iparági indexe 7,7%-ot zuhant, ugyanis a piac megijedt, hogy a bankoknak tőkebevonásra lehet szüksége.


A sokk a teljes részvénypiacot megrázta, az S&P 500 és a Nasdaq 100 is közel két százalékot esett a tegnapi kereskedés folyamán. Ma a friss munkaerőpiaci adatok lehetnek a fő hajtóerő a piacokon.

Gyorsabb mérlegleépítés jöhet az EKB-nál

Nemcsak a kamatemelési várakozások emelkedtek az Eurózóna esetében, de a Bloomberg felmérése szerint az év második felében a mérlegfőösszeg leépítése is felgyorsulhat. Június végéig havi 15 milliárd eurós mértékben építi le eszközeit az EKB, ami az év második felében fokozatosan a duplájára emelkedhet.


Az ír pénzügyminiszter is elégedett a módosított északír protokollal, ami szerinte a lehetséges legjobb megoldás. A megállapodás relatíve könnyű kereskedelmi lehetőségeket teremt számukra, betartva az EU-s vámszabályokat, de egyúttal tiszteletben tartva a nagypénteki egyezményt is.

A japán jegybankelnök távozik, a lazaság marad

A jen ismét gyengült, miután a BoJ a legutóbbi ülésén nem változtatott az ultralaza monetáris politikán. Röviddel a jegybank bejelentése előtt a parlament hivatalosan is jóváhagyta Kazuo Ueda kinevezését Haruhiko Kuroda utódjául a jegybankelnöki posztra április 9-től.


Japánban a háztartások költései januárban 0,3%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami javulást jelent a decemberi -1,3%-as adat után. Havi szinten 2,7%-os növekedést mértek.


A japán termelői árak februárban 8,2%-kal nőttek éves szinten, ami lassulást jelent az egy hónappal korábbi 9,5%-os emelkedéshez képest, és elmarad a 8,4%-os piaci konszenzustól.


Harmadszorra is Hszi Csin-pinget választották meg Kína elnökévé, így újabb öt évig maradhat hatalmon.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben