Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Nem túl nagy lendülettel, de megérkezhetett az inflációs fordulat Magyarországra

PODCAST
PODCAST2023. március 8.   13:16

Éves alapon lassult az infláció idehaza februárban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 25,4 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt, a januári 25,7 százalék után. Havi alapon viszont már markánsabban látszik a fordulat: olyan történt az árindexszel, amire több mint egy éve hiába vártunk.

A KSH adatai, hogyha az éves indexeket nézzük, továbbra is nagyon magas áremelkedési ütemről árulkodnak. Az élelmiszerek 43 százalékkal drágultak egy év alatt (legnagyobb mértékben a tojás, a tejtermékek, a vaj és a vajkrém, egyaránt több mint 75 százalékkal), a háztartási energia 49 százalékkal került többe, az üzemanyagok ára 30, a szolgáltatásoké pedig 11,6 százalékkal emelkedett.

„A havi szintű árindex, januárhoz képest 0,8 százalék volt, és tavaly egyáltalán nem láthattunk 1 százalék alatti értéket” – mondta az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. Nyeste Orsolya szerint a következő hónapokban már láthatunk majd élelmiszer árcsökkenést is havi alapon. Erre utal, hogy a FAO élelmiszer árindexe 11 hónapja csökken, míg a hazai mezőgazdasági árindex is visszaesésnek indult, még tavaly októberben. Az élelmiszer árstopok április végi kivezetése persze némiképp fékezheti majd ezt a hatást, a jelenlegi várakozások szerint májustól.

Nyeste Orsolya hozzátette: a fogyasztók már visszafogják a vásárlásaikat, a magas infláció miatt. Ebből fakadóan az élelmiszerlánc különböző pontjain is mérséklődhet az átárazási, áremelési hatás, ami lefelé tolhatja az árindexet. A kereslet visszafogása egyébként a Magyar Nemzeti Bank szigorú monetáris politikájának is az egyik fő célkitűzése volt, a forint erősítése mellett. Mindkettő szerepet játszott a februári, enyhe inflációs fordulatban. „Az év végére, legkorábban novemberben mehet 10 százalék alá az éves szintű árindex Magyarországon” – zárta gondolatait az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.   

A beszélgetés első felében Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője volt a Reggeli Monitor vendége. Az interjúban szóba került, hogy:

  • mely szektorok teljesítettek a legjobban Európában, a gyorsjelentési szezonban?
  • végleg elmúltak az ellátási láncokkal kapcsolatos bizonytalanságok?
  • az amerikai, vagy az európai cégek kilátásai a jobbak az idei évre vonatkozóan?

Az első részben Nagy Andrással, az Erste Befektetési Zrt. elemzőjével, a másodikban pedig Nyeste Orsolyával, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével Imre Lőrinc beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben