Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az amerikai infláció és a Fed kamatemelései

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 7.   10:08

Erste kommentár Az USA fogyasztói inflációja februárban 6,4%-ra csökkent év/év alapon, azonban ha megnézzük az infláció egyedi összetételét, a kép nem ennyire rózsás. Az élelmiszer,...

Erste kommentár

Az USA fogyasztói inflációja februárban 6,4%-ra csökkent év/év alapon, azonban ha megnézzük az infláció egyedi összetételét, a kép nem ennyire rózsás. Az élelmiszer, az energia és a fogyasztási javak ára csökkent, de a szolgáltatási infláció már hónapok óta tartósan a 6% feletti tartományban van. A februári emelkedésből a szolgáltatások áremelkedése 4,1%-ot magyarázott, míg az élelmiszerek áremelkedése csak 1,4%-ot. Emiatt is kénytelen a Fed tovább emelni a rövidtávú kamatát, amire jelenleg a piac 5,35%-ot vár 2023 év végére. A kamatemelés természetesen negatívan befolyásolja a kötvény- és részvénypiacokat, hiszen növeli az eszközöktől elvárt hozamot. A fő kérdés, hogy milyen magasra kell emelni és mennyi ideig kell ott tartani a kamatokat. Sajnos a szolgáltatási infláció makacs dolog: ha beépül a várakozásokba, akkor onnan csak lassú és sziszifuszi munkával (értsd magas kamatszint fenntartásával és a pénzmennyiség zsugorításával) lehet ezt csökkenteni. Emiatt sajnos pesszimista vagyok, hogy alacsony kamatokat látunk a következő évtizedekben. A befektetőknek pedig főleg a szolgáltatószektor áremelkedését kell figyelni a következő időszakban.

Vegyes teljesítmény

Az Euro Stoxx50 0,4%-ot, a DAX 0,5%-ot emelkedett tegnap, míg a FTSE100 0,2%-ot csökkent. A szektorok többsége emelkedett, főleg az ingatlanszektor zárt jó napot.


Az amerikai részvényindexek oldalaztak. Mind a három vezető részvényindex 0,1%-nál kisebb mértékben mozdult el. A szektorok vegyesen teljesítettek, a nyersanyagszektor jelentős csökkenést mutatott.


Ázsiában inkább negatív volt a hangulat. A Nikkei 0,3%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,8%-ot, a CSI300 pedig 1,2%-ot csökkent.

Elbocsátások jöhetnek a Metánál

Több ezer munkavállalójától válhat meg a héten a Meta – írja a Bloomberg. A cég novemberben állományának már több mint 13%-át elbocsátotta, most pedig még tovább kívánja csökkenteni a bérköltséget, többek között a menedzserekre fókuszálva, ezzel laposítva a vállalati struktúrát.

Újabb fordulat a JetBlue-Spirit történetben

A Bloomberg értesülései szerint az amerikai Igazságügyi Minisztérium a Közlekedési Hivatallal karöltve megtámadhatja a JetBlue-Spirit Airlines felvásárlást. A szövetségi szervezetek érvelése szerint a felvásárlás a versenyhelyzet romlásához, illetve repülőjegyár dráguláshoz vezethet. A Spirit részvényei közel 9%-ot estek a tegnapi kereskedés folyamán.

Inflációs adatokra várva

Mintegy fél százalékot erősödött tegnap a forint az euró ellenében. A nyitó 378,8-ról zárásra összességében 377,3-ra csökkent az EURHUF devizapár. A mai nyitásban egyelőre nem mutat jelentősebb elmozdulást a kurzus. Kivárás jöhet a februári inflációs adatok holnapi közzététele előtt, melynek kapcsán a „headline” mutató kismértékű csökkenését várjuk. Emellett Powell Fed elnök kongresszusi beszámolója mozgathatja meg a forintpiacot is.

Powell elnök kongresszusi meghallgatása van ma a fókuszban

A nemzetközi devizapiacon egyelőre az EURUSD kurzusában sem látszik nagyobb elmozdulás, kicsivel 1,07 alatt jár a jegyzés. Tegnap 0,4%-ot erősödött az euró. Úgy tűnik, további hírek kellenek, hogy nagyobb mértékben kilendítsék bármelyik irányba az árfolyamot. A héten az amerikai munkaerőpiaci adatokra és a Fed elnök kongresszusi beszámolóira, esetleges iránymutatásaira figyelhetnek a befektetők. Továbbra is az a fő kérdés, hogy milyen mértékben emelkedik még az irányadó kamatláb az USA-ban.

A Fed elnök beszédei előtt emelkedett a kőolaj ára

A WTI 80,9, a Brent típusú kőolaj pedig 86,4 dolláron forgott ma reggel hordónként a májusi leszállításra, míg az Ural európai azonnali árjegyzése 62,6 dollár volt. A nyersolaj ára emelkedni tudott a Fed elnökének, Jerome Powellnek beszéde előtt. Az USA jegybankelnöke ma a szenátus, holnap pedig az alsóház előtt beszél arról, hogy miként alakul az USA gazdasági növekedése és a kamatok szintje a jövőben. A piac az év végére 5,35%-os irányadó kamatszintre számít. Fontos hír volt még, hogy a Gunvor nevű kereskedő cég vezetője, Torbjorn Tornqvist szerint a márciusi napi 500 ezer hordós orosz termeléscsökkentés hatása még nem látszik a piacokon. Oroszország egyoldalúan jelentette be a termelés csökkentését a hónap elejétől, de ez nem látszik az export eladási volumeneken.

Az aranypiac kivár, a Fed elnökének beszéde a legfontosabb fejlemény

Az arany 1.848 dollár volt ma reggel. A piac Jerome Powell beszédeire vár. Az amerikai jegybank elnöke ma a szenátus, holnap pedig az alsóház előtt fejti ki véleményét az amerikai gazdaság helyzetéről és a kamatok alakulásáról. A 10 éves dollár hozam jelenleg 3,99%, a rövidlejáratú Fed kamatok esetében pedig 5% feletti év végi hozam a piaci várakozás.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben