Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Begyorsuló kamatemelési várakozások

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. március 3.   09:12

További 150 bázispontos emelést áraznak A márciusra biztosra vehető 50 bázispontot követően májusra is egyre inkább az 50 bázispontos kamatemelést árazza az EKB-tól a piac. Jelenleg már 75%-os esélyt adnak ennek....

További 150 bázispontos emelést áraznak

A márciusra biztosra vehető 50 bázispontot követően májusra is egyre inkább az 50 bázispontos kamatemelést árazza az EKB-tól a piac. Jelenleg már 75%-os esélyt adnak ennek. Továbbá mostanra teljesen beárazódott a jelenlegi kamatszinthez képest további 150 bázispontos kamatemelés.


A vártnál magasabb lett februárban az eurózónás infláció és maginfláció is. A korábban beérkezett spanyol, francia és német adatok fényében valódi meglepetésről azonban nem beszélhetünk. A maginfláció a várt 5,3%-os stagnálás helyett 5,6%-ra emelkedett. Az infláció a januári 8,6%-ról 8,5%-ra mérséklődött ugyan, de ez a csökkenés kisebb mértékű, mint ami a 8,3%-os elemzői konszenzus eléréhez szükséges lett volna.


A Fitch elemzése szerint év végére Olaszország és Németország is recesszióba süllyedhet, de jelentős visszaesésre ők sem számítanak.

Ennél csak magasabbra mehet a Fed

Christopher Waller, a Fed Kormányzótanácsának tagja tegnapi nyilatkozatában nem határolódott el a piaci várakozásnál is több kamatemelés lehetőségétől. Szerinte, ha a januári vártnál magasabb inflációs mutató után az árak növekedési üteme ismét stabilan csökkenni kezd, úgy a jelenleg beárazott 5,1-5,4% körüli kamatszint megfelelő lehet a jegybank céljainak eléréséhez. Azonban, ha az infláció ismét „fellángol”, úgy a Fednek további lépésekre lesz szüksége, és a kamatszint még magasabbra kerülhet. Raphael Bostic atlantai Fed-elnök ismét nyilatkozott, és kiemelte, hogy az e havi ülésen a 25 bázispontos emelést fogja támogatni, azonban kezd egyre inkább alátámaszthatóvá válni, hogy a későbbiekben sem álljanak le az emelésekkel, gondolva itt az erős fogyasztásra és a feszes munkaerőpiacra. Bostic hozzátette, hogy a kamatemelési periódusnak valamikor nyáron akár vége is lehet.

Hasít a szolgáltató szektor Ázsiában

Japánban a munkanélküliségi ráta egy tizedponttal 2,4%-ra csökkent januárban, miközben az előrejelzések azzal számoltak, hogy marad a decemberi 2,5%. A friss adat 2020 februárja óta a legalacsonyabb érték.


A japán szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (BMI) februári értékét 54,0-ra módosították az előzetes 53,6-os értékről. Januárban 52,3-at mértek, és a mutató már hatodik hónapja jelzi a szolgáltatási szektor növekedését. Mind a belföldi, mind a nemzetközi kereslet fellendült, ennek eredményeképp a foglalkoztatás is visszatért a bővülés útjára. Az üzleti hangulat négyhavi csúcsra erősödött, annak reményében, hogy a kínai járványügyi korlátozások feloldása erősíti a keresletet. A februári kompozit BMI ezzel 51,1-re emelkedett az egy hónappal korábbi 50,7 után.


A Caixin médiavállalat által készített kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index februárban 55,0-ra emelkedett az előző havi 52,9-ről a gazdaság újranyitásának köszönhetően. A foglalkoztatás növekedése 27 havi csúcsot ért el a szektoron belül. Az üzleti hangulat továbbra is kedvező, bár a januári közel 12 éves csúcsról kissé visszaesett. A kompozit BMI 54,2-re ugrott az egy hónappal korábbi 51,1-ről.

Moody’s felülvizsgálat lesz ma

A Moody's ma piaczárás után felülvizsgálja a magyar szuverén adósbesorolást. A jelenlegi minősítés Baa2 stabil kilátással. Valószínű, hogy a hitelminősító negatívra rontja a kilátásokat.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, az európaiak pluszban voltak ma reggel.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben