Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az alapkamat csökkentésének kérdése nincs napirenden

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. március 1.   09:24

Nem enged a szigorból az MNB A vártnak megfelelően fenntartotta a monetáris szigort az MNB a tegnapi kamatdöntő ülésén. Az alapkamat 13 százalék, az O/N betéti kamat 12,5 százalék, az O/N fedezett hiteleszköz kamat pedig 25...

Nem enged a szigorból az MNB

A vártnak megfelelően fenntartotta a monetáris szigort az MNB a tegnapi kamatdöntő ülésén. Az alapkamat 13 százalék, az O/N betéti kamat 12,5 százalék, az O/N fedezett hiteleszköz kamat pedig 25 százalék marad. Az üzenetek tónusa, a kommunikáció szigorú hangvételű maradt. Fennmaradnak az október közepén kialakított monetáris eszköztár főbb elemei. A Monetáris Tanács a tartalékszámla kamatozásának átalakításáról is döntött. Az MNB a tartalékalap 2,5 százalékára nem fizet kamatot, a 7,5 százalékának megfelelő rész után továbbra is az alapkamatot, míg – a nagyobb igénybevétel ösztönzése érdekében – a választható tartalékra az alapkamat helyett az egynapos betéti gyorstender kamatát fizeti.

Gellert kaphatott az infláció csökkenése

Az előzetes februári adatok alapján váratlanul ismét emelkedett az infláció Spanyolországban. A korábbi 5,9%-ról 6,1%-ra emelkedett a harmonizált inflációs mutató a várt 5,7% helyett. Elsősorban az elektromos áram és az élelmiszerárak emelkedése játszott szerepet az infláció váratlan emelkedésében. A spanyol és francia infláció meglepetésszerű emelkedése kedvezőtlen előjel a csütörtökön megjelenő eurózónás inflációs adatok előtt, ahol a piac a maginfláció stagnálására, de az inflációs alapmutató csökkenésére számít. Ma a német inflációs adat adhat majd újabb iránymutatást. Az európai kötvényhozamok tegnap emelkedéssel reagáltak az infláció nem várt emelkedésére.

Nem volt könnyű a február hónap

Nehéz hónapon vannak túl a részvénypiacok, az S&P 500 2,6%-ot esett februárban, miközben a dollár index a legtöbbet nőtt szeptember óta, a 10 éves kötvényhozam pedig 41 bázispontot emelkedett. A Nasdaq 100 jobban tartotta magát és mindössze 0,5%-kal került lejjebb, mint a januári záróérték. Mindeközben a Fed-del szembeni kamatemelés-várakozás is jelentősen megemelkedett, január végén 4,9% környékére árazta a piac a kamatcsúcsot, amit most 5,4% fölé becsülnek a befektetők, legalábbis a határidős ügyletek alapján. A piac nehezen találhat iránymutatást a következő napokban, ugyanis sem jelentős munkaerőpiaci, sem inflációs adat nem fog napvilágot látni.

Kilőtt a kínai gazdaság

A koronavírus és a holdújév ünnep miatti leállások után nagymértékben javult a távol-keleti ország gazdaságának teljesítménye a beszerzési menedzser indexek (BMI) adatai alapján. Februárban a hivatalos feldolgozóipari index 52,6-ra emelkedett az előző havi 50,1-ről, meghaladva az 50,6-ra vonatkozó várakozást. Az új megrendelések, a vásárlási szint, a termelés, az exportértékesítés és a foglalkoztatás egyaránt nőtt, az üzleti hangulat 12 havi csúcsra erősödött. A szolgáltatóipari BMI értéke 56,3-ra emelkedett a januári 54,4-ről, ezzel a kompozit mutató 56,4-re módosult az előző havi 52,9-ről.


A Caixin médiavállalat által készített kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index szintén emelkedést jelez februárra. Az előző havi 49,2-ről 51,6-ra nőtt az index értéke, miközben a piaci konszenzus 50,7 volt.


A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke a végleges adatok alapján februárban 47,7-re csökkent a januári 48,9-ről, ami az előzetes 47,4-es becslésnél valamivel magasabb. Csökkentek az új megrendelések és a termelés is. Ennek ellenére a vállalatok növelték a foglalkoztatási szintet, felkészülve a kereslet esetleges fellendülésére. Az üzleti bizalom a következő 12 havi tevékenységgel kapcsolatban továbbra is erős.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel az amerikai és az európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben