Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Energiapiaci kilátások 2023-ra: újra változékony év előtt állunk

SZTORI
SZTORIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. március 1.   08:57

A történelmi változékonyságot és szárnyaló gázárakat hozó 2022 után 2023 is alapvetően egy hektikus év lehet az európai energiapiacokon.

Az árak 2022 év végével alacsonyabb szintre estek, de az idei év második fele jelentős emelkedéssel kecsegtet ismét. 90 dolláros északi-tengeri Brent és 90 euró/MWh TTF átlag egynapos gázárat becsülök, míg az európai finomítók továbbra is magas finomítói árréseket érhetnek el az orosz olajtermékek elleni embargó miatt. Az Ural/Brent árkülönbség széles maradhat az orosz olajexport elleni nyugati szankciók következtében. Az olaj alapú petrolkémiai marzsok nyomás alatt lehetnek az év első felében a magas nafta árak és alacsony földgáz árak miatt, de az EU kereslet visszatérésével ismét nőhetnek az európai árrések.

Északi-tengeri Brent nyersolaj piaca: a kínai nyitás és az orosz szankciók lesznek a fő hajtóelemek 2023-ban. Az idei év legfontosabb tényezője a kínai nyersolaj kereslet megélénkülése lehet a zéró Covid politika elhagyása miatt, illetve az orosz olajtermelés csökkenése a nyugati embargó és ársapka intézkedések következtében. A Nemzetközi Energiaügynökség által becsült napi 1,9 millió hordós kőolaj keresletnövekedés fele Kínából jöhet, míg az orosz olajtermelés a tavalyi szinthez képest akár 9,5 millió hordó/napra, azaz 1,4 millió hordó/nap mértékben csökkenhet. Emellett az OPEC politikája és az USA nyersolaj stratégiai készletének (SPR) visszatöltése alakíthatja az árat. Alapvetően a piac az emelkedés irányába mutat, mivel az előbb említett első két tényező inkább pozitív irányba okozhat meglepetést. 90 dolláros Brent árra számítok 2023-ban és 2024-ben is, ami a későbbi években, 2025-től 100 dollár/hordó szintet is elérheti.

Erste új és korábbi ár becslése az északi-tengeri Brent árára (jobb oldal, USD/hordó) – Erste becslése és a piacon becsült nyersolaj ár (balloldal, USD/hordó)

 




Európai gázárak: a januári mélypontokat el fogjuk hagyni, de 100 euró alatt maradhat az idei átlagár. Az európai gázárak esetében idén és jövőre is 90 euró/MWh szintet várok az átlag TTF 1-napos árra. Európa tavaly még 60 milliárd köbméter vezetékes orosz földgáz kapott, várhatóan ennek a jelentős hányadát idén más forrásból kell pótolni, illetve növelni kell a gázfelhasználás hatékonyságát és a takarékosságot. Az EU gazdaságának erősödésével várható, hogy a gázkereslet nő, a korábban leállított, magas energia intenzitású iparágak (műtrágyagyártás, vegyipar, kohászat) újra indulhatnak. A legmagasabb árakra a III. negyedévben, a tárolási időszak vége felé közeledve számítok, mivel Európa a tavalyi évhez hasonlóan 90%-ig kívánja feltölteni tárolóit a fűtési szezon előtt. A kilátásokat komoly mértékben befolyásolja, hogy mekkora tárolói készlettel zárja a kontinens az idei fűtési szezont áprilisban, milyen lesz az ázsiai LNG kereslet, mekkora lesz az amerikai kínálat cseppfolyós gázból és milyen lesz az őszi/téli átlaghőmérséklet. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az Európai Uniónak még mindig 27 milliárd köbméteres deficitje van a mostani intézkedéssorozat után, aminek a megoldása még várat magára. A következő években az 50 és 100 euró/MWh közti földgáz ársáv lehet jellemző Európában, a nagy változékonyság csak 2026 után csökkenhet, amikor jelentősen nő a cseppfolyós földgáz kínálat világszerte.

TTF gáz árak (2022 január 1 és 2023 február 4 között, euró/MWh)

 


Forrás: Bloomberg

Az Erste becslése a TTF másnapi árakra (euró/MWh)

 


Forrás: Bloomberg, Erste Bank

Az európai finomítói marzsok jelentős támaszt kaptak az orosz olajtermék embargó miatt. Az európai finomítói marzsok kismértékben enyhülhetnek a tavalyi rekord tavalyi év után, de az orosz olajtermékekre kivetett február 5-ével bevezetett embargó jelentős támaszt nyújt az áraknak. A dízel árrés ezért 30 és 50 dollár/hordó között lehet idén, enyhülést az év során felpörgő közel-keleti dízel import hozhat. A közel-keleti térségben ugyanis 3 új nagy finomító is az év során növeli kihozatalát a korábbi beruházásoknak köszönhetően. Ezért alapvetően magas árrésekre számítunk a régióban. A Slovnaft pozsonyi finomítójának helyzete lehet még kérdéses, mivel ezt az egységet folyamatosan nem-orosz kőolajra kell átállítani, aminek komoly nehézsége és kockázata van.

Erste becslése az európai finomítói marzsokra (dollár/hordó)

 


Forrás: Thomson Reuters, Erste Bank

Az európai petrolkémiai marzsok magukra találhatnak a II. félév során. Az európai petrolkémiai marzsok jelentősen zsugorodtak az év vége felé a magas nafta ár, az alacsonyabb gázárak és a gyenge kereslet miatt. Az év második felében az európai konjunktúra növekedésével ismét erőre kaphat ez az ágazat és növelheti nyereségrátáit. Az alacsonyabb gázárak lökést adhatnak az amerikai és ázsiai importnak, de várakozásunk szerint a konjunktúra növekedésével ezek az árak is nőhetnek, így az import gyengülhet.

Európai dízel és benzinárrések alakulása (dollár/hordó)

 

Forrás: Reuters, Erste Bank

Erste becslése a közép-kelet európai finomítói marzsokra (euró/tonna)

 

Forrás: PKN Orlen, MOL, Erste Bank

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben