Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem lesz olyan egyszerű

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. február 27.   11:19

Erste kommentár Pénteken a PCE, a személyi fogyasztások költség indexe negatív sokkot okozott a befektetők körében. Amit a „sima” inflációs adatok közlésekor már eddig is sejtettünk, az mostanra kezd...

Erste kommentár

Pénteken a PCE, a személyi fogyasztások költség indexe negatív sokkot okozott a befektetők körében. Amit a „sima” inflációs adatok közlésekor már eddig is sejtettünk, az mostanra kezd valósággá válni. Nevezetesen az, hogy az infláció elleni küzdelem mégsem lesz olyan egyszerű, mint gondoltuk. Hiszen a PCE adatok nem csak azt mutatták, hogy megállt, sőt újra emelkedik az infláció, hanem azt is, hogy a maginfláció is újra emelkedő pályára lépett, hiszen az adat a várt 0,1 százalékpontos csökkenés helyett 0,3 százalékpontos emelkedést mutatott 4,7 százalékra.


Így talán nem is meglepő, hogy mostanra egyre magabiztosabban várják azt a piaci szereplők, hogy az év közepére 5,25-5,5 százalékra emelkedik a Fed kamatsávja, s a potenciális kamatcsökkentés is egyre inkább átcsúszik a jövő évre. S lehet, hogy ez nem a vége, hiszen a héja szemléletű tanácstagok a legutóbbi adatok fényében teret nyerhetnek a március 22-i ülésen, s a kommunikációt eltolhatják még szigorúbb irányba. Ez pedig nem kedvez a részvénypiacoknak.


Az S&P500 októbertől a február eleji csúcsig 16 százalékot emelkedett, melyből mostanra nagyjából 5 százalékpontot adott vissza. Ezzel megérkezett a 200 napos mozgóátlagra, s a korábbi csökkenő trendvonal felső élére. Ez pedig így egy elég erős ellenállásnak számít. Azaz innen akár egy komolyabb emelkedés is jöhet, ami valószínűleg átmeneti lesz, ugyanis az index értékeltsége elég magas. A csökkenő előrejelzéseknek köszönhetően a P/E ráta mostanra megközelítette a 2021. novemberi, csúcs közeli étéket.


A DAX esetében — amely inkább az európai inflációtól, illetve hozamkörnyezettől függ — a kép egy kicsit jobb is, meg nem is. Eddig jól tartotta magát, de pénteken egy huszáros vágással beesett a 20 és a 30 napos mozgóátlagok alá. Ugyanakkor egy jó ideje már korrekcióban van, s így ez inkább természetesnek lenne mondható, míg a mai erőteljes emelkedés kevésbé. Vagyis ez is az erő jele. Ez különben azért tűnik mégis furcsának, mert már a DAX sem olcsó. Itt is a 2021 év végi értéket közelíti az előremutató P/E ráta, ami szintén az elmúlt több, mint 15 éves átlagos értéke fölött van, igaz kevésbé elrugaszkodva attól, mint az S&P500 vagy a Nasdaq esetében. A relatív erőben (pl. az S&P500-hoz mérve) az egy jelentős különbség, hogy a DAX-ot inkább érték alapú részvények alkotják, míg az S&P500 esetében inkább 50-50 százalék a megoszlás.


Ahogy fent is írtuk, a DAX erőteljesen emelkedik ma délelőtt, míg a BUX enyhén csökken a ma éjjel várható Richter gyorsjelentés előtt.

Lejtmenet

A FTSE100 0,4%-ot, a DAX 1,7%-ot, az EuroStoxx50 pedig 1,9%-ot esett pénteken. Minden szektor csökkent, ezen belül is legnagyobbat a nyersanyagok és a nem-alapvető fogyasztási cikkek.


A tengerentúlon is csökkenés volt tapasztalható. A Dow 1%-ot, az S&P1,1%-ot, a Nasdaq 1,7%-ot veszített értékéből. A szektorok többsége csökkent. Ez alól a nyersanyagok és a pénzügy jelentett kivételt. Leggyengébben az IT és az ingatlan teljesített.


Ázsiában sem jó ma reggel a hangulat. A Nikkei 0,1%-ot, a CSI300 0,5%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot csökkent.

Biotechnológiai vállalatot venne a Pfizer

A Wall Street Journal információi szerint a Pfizer tárgyalásokat folytat a Seagen Inc. biotechnológiai vállalattal egy potenciális felvásárlásról. A Seagen a különböző rák ellenes terápiái miatt lehet fontos a gyógyszergyártó számára, azonban kiindulva a céltársaság jelenlegi 30 milliárd dolláros piaci kapitalizációjából, az üzlet létrejötte óriási mértékű felvásárlást jelentene.

380 körül mozog az EURHUF

Pénteken gyakorlatilag stagnált az euróval szembeni forintárfolyam. A nyitó 380,6-ról zárásra összességében 380-ra csökkent az EURHUF kurzusa. A dollár erősödésére jelenleg viszonylag immunisnak mutatkoznak a kelet-közép-európai devizák, köztük a forint is. Az MNB holnapi kamatdöntő ülésétől várt, tartós szigort mutató kommentárok sem sugallnak jelentősebb forintgyengülést. Az ülésen valószínűleg megerősíti a jegybank, hogy a 18%-os egynapos betéti kamat még sokáig velünk marad majd.

Az európai inflációs adatokra fókuszálhat a héten a devizapiac

A nemzetközi devizapiacon pénteken tovább erősödött dollár, mintegy 0,5%-ot az euróval szemben. A tengerentúli devizát támogathatja, hogy a Fed kamatemelési várakozások továbbra is meglehetősen intenzívek, nem függetlenül az emelkedést mutató PCE inflációs adatoktól. Ma reggel 1,056-nál jár az EURUSD kurzusa. Az európai inflációs adatok lesznek leginkább a fókuszban a héten, melyek a múlt heti ellentmondásos jegybankári nyilatkozatokat követően támpontot adhatnak az EKB további kamatemelései kapcsán.

Enyhén csökkent a kőolaj ára, Oroszország leállította a szállításokat a Barátság vezeték északi ágán

A WTI 76,1, a Brent 82,9 dollár/hordó volt ma reggel az áprilisi leszállításra, míg az Ural azonnali árjegyzése 54,8 dollárt tett ki. A piac továbbra is két fontos tényezőt figyel. Egyrészt hogy miként alakul az inflációs nyomás szerte a világban, különösen az Egyesült Államokban. Másrészt hogy mennyivel nő Kína olajkereslete. Egyelőre az USA-ból olyan adatok érkeznek, melyek inkább a magasabb kamatok felé mutatnak, mivel a gazdasági aktivitás meglepően erős. Az olajpiac figyeli az európai eseményeket is. Az oroszok leállították a Barátság kőolajvezeték északi ágán a szállításokat. Itt már a korábbi mennyiség 10% csordogált csak, de a lépés mutatja, hogy tovább nőhet a feszültség Oroszország és a nyugat között.

Az arany nyomás alatt, az amerikai makroadatok azt sugallják, hogy a Fed tovább emeli a kamatokat

Az arany 1.810 dollárig süllyedt ma reggel. A pénteki amerikai makroadatok, a michigani egyetem bizalmi indexe illetve a GDP deflátor is a vártnál magasabb inflációs nyomást mutat, ami a kamatemelés felé terelheti a Fed döntéshozóit. Az arany szenved, ha a kamatok nagyon magasra emelkednek. A 10 éves USA dollár hozam jelenleg 3,98%, a dollár pedig erősödik a főbb devizákkal szemben.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben