Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A felszínen csendes, a mélyben viszont forrong az olajpiac

PODCAST
PODCAST2023. február 23.   10:02

Látszólag a két fő kőolajtípus ára egy szűk sávban mozog már huzamosabb ideje, hevesebb elmozdulások nélkül. Az északi-tengeri Brent típusú kőolaj egy hónapja oldalaz a 82 és 86 dolláros hordónkénti ár között. Ugyanakkor egymásnak ellentmondó hatások feszítik a piacot, hamarosan elérkezhet a kitörés, inkább a lefelé tartó irányba – mondta az Erste Befektetési Zrt. olaj-és gázipari elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Egyfelől az árak emelkedésének irányába hat, hogy a kínai gazdaság az újranyitás óta egyre jobban teljesít, ami növekvő olajpiaci keresletet eredményez. Ezt a folyamatot támasztja alá a Nemzetközi Energiaügynökség várakozása is, amely szerint idén naponta 2 millió hordóval nő a globális olajkereslet, a jelenlegi 100 millió hordó/nap szintről. A növekmény fele Kínából származhat.

A másik oldalon viszont az amerikai jegybank szerepét betöltő FED egyre markánsabban kommunikálja, hogy az infláció letörése érdekében magas kamatokra van szükség. A korábban vártnál talán még magasabb amerikai kamatszintek egészen az év végéig kitarthatnak, ami a gazdasági növekedés lassulását eredményezheti, vagyis az olajpiaci kereslet visszafogását – mondta Pletser Tamás. Az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint mivel ezek a hangok, jelzések lényegesen felerősödtek az elmúlt napokban, így a világpiaci kőolajárak esetében is inkább egy csökkenés prognosztizálható.

A jelenlegi szint mindenkinek jó

A nagy kitermelő országok számára a 80 dollár körüli nyersolajár megfelelő, egyensúlyban tartja a költségvetést és bőven meghaladja a kitermelési költségeiket – folytatta Pletser Tamás. Speciális viszont Oroszország helyzete, amelyet az egyre hatékonyabbnak tűnő Európai Uniós szankciók nehezítenek.

Az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint volumenben Oroszország ügyesen kompenzálja az európai kiesést a Távol-Kelet, jórészt Kína felé. A bevételi oldalon viszont igencsak fájhat az orosz költségvetésnek, hogy Kínába csak az irányadó árhoz képest 20-30 dollárral alacsonyabb szinten tud értékesíteni a háborút viselő ország.

A legutóbbi, február 5-én élesedő szankciók miatt sokan attól tartottak Európában, hogy dízelhiány alakulhat ki (megtiltották ugyanis az uralból finomított kőolajtermékek behozatalát Oroszországból). „A piaci félelem nagyobb volt, mint az ijedtség, így az európai országok a lehető legnagyobb mértékben betáraztak dízelből, vagyis jelenleg nincs ellátási probléma” – mondta Pletser Tamás. Az elemző szerint ugyanakkor érdekes lesz megnézni, hogyan változik a helyzet három-négy hónap múlva, amikor már kezdenek kiürülni a raktárak.

Összességében az olajpiac most bővülést mutat, a nagy amerikai, európai cégek ismét elkezdtek beruházni. Főleg a tengerparti új lelőhelyeken. Az egyik legforróbb terület jelenleg két latin-amerikai ország, Guyana és Suriname, ahol óriási mezőket fedeztek fel. A nagy olajipari cégek pedig vércseként repültek rá a területekre, kiindulva például az ExxonMobil sikereiből.

A beszélgetés második felében Miró Józsefet, az Erste Befektetési Zrt. stratégáját kérdeztük. Az interjúban szó volt arról, hogy:

  • mi a különbség a fejlett és a feltörekvő országok részvénypiacai között?
  • milyen tényezők miatt alulértékelt a hazai értéktőzsde?
  • az elmúlt napok részvénypiaci megtorpanása hosszútávú lehet, vagy hamar kiheverik a befektetők?

A Reggeli Monitorban elsőként Pletser Tamást, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzőjét, majd Miró Józsefet, az Erste Befektetési Zrt. stratégáját kérdezte Imre Lőrinc.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben