Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagy vágta után nagy esés!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. február 23.   10:29

Erste kommentár Hatalmasat csökkentek tegnap a hozamok itthon, miközben az USA-ban vagy Németországban kismértékű csökkenést láthattunk. Természetesen így a hozamfelárunk is nagyot csökkent a német papír...

Erste kommentár

Hatalmasat csökkentek tegnap a hozamok itthon, miközben az USA-ban vagy Németországban kismértékű csökkenést láthattunk. Természetesen így a hozamfelárunk is nagyot csökkent a német papír fölött. Ugyan megszokhattuk már, hogy mostanában elég nagy a volatilitás a kötvénypiacon, de azért a több mint 30 bázispontos csökkenés a 10 éves kötvény esetében mégiscsak elég meglepő. Ráadásul itt egyedi okokat kell inkább keresnünk, ami abban a spekulációban testesül meg, hogy a jegybank jövő heti ülésén akár valamiféle változtatás is jöhet a monetáris kondíciókban. Ha pedig változás van, akkor azt nem fölfelé, hanem lefelé várhatja a piac. Hát ez az „aggodalom”, na meg a pozícionáltság az, amelynek köszönhetően ilyen nagy esését láthattunk.


Ha pedig hozamesés, akkor Magyar Telekom. Megtört a jég, osztalékot emelt a várakozásoknál jobb eredményt felmutató MTel. Ha nem lett volna a különadó, akkor közel 50 százalékkal emelkedett volna az eredménye. Pedig tavaly alig emelhetett árat. Idén viszont komolyat emelt, azaz valószínűleg lesz miből osztalékot fizetni. Ezek együttesen komoly ösztönzők a részvényárfolyam tekintetében, ami látszik is a ma reggeli kereskedésben, a több mint 7 százalékos emelkedéssel.


Összeségében pozitív a hangulat a nemzetközi piacokon, a kétnapos amerikai csökkenés után. A DAX-ot megfogták a 20-30 napos mozgóátlagok, s most újra vigéckedik. A BUX is emelkedik, habár az MTel kiugró teljesítménye kevésbé látszik benne a részvény kis súlya miatt.

Visszafogott mozgások

A DAX stagnált tegnap, míg az Euro Stoxx50 0,2%-ot, a FTSE100 pedig 0,6%-ot csökkent. A szektorok többsége csökkent, leginkább az energia és a pénzügy. Az emelkedést az alapvető fogyasztási cikkek szektora vezette.


Amerikában sem voltak nagy elmozdulások. A Dow 0,3%-ot, az S&P 0,2%-ot csökkent. A Nasdaq viszont 0,1%-ot emelkedett. A szektorok többsége csökkent, főként az energia és az ingatlan. Kivételt csak a nyersanyagok és az alapvető fogyasztási cikkek jelentettek.


A japán részvénypiac ma zárva tartott. A CSI300 0,1%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot csökkent, vagyis itt sem voltak jelentősebb elmozdulások.

Lelkesen fogadta a piac az Nvidia gyorsjelentését

Az Nvidia tegnap a tőzsdezárás után tette közzé negyedéves számait, melyek felülmúlták a piaci konszenzust, de éves összevetésben visszaesést jeleztek. A bevétel 6,05 milliárd dollár lett, szemben a 6,02 milliárd dolláros várakozással, a 88 centes részvényenkénti nyereség pedig 7 centtel múlta felül az előzetes becsléseket. Egy évvel ezelőtt a bevétel 7,64 milliárd dollár, a részvényenkénti nyereség pedig 1,32 dollár volt. Az Nvidia adatközpont üzletága, amely a mesterséges intelligenciához szükséges chipeket is magában foglalja, tovább növekedett, és a piac arra számít, hogy a vállalat hasznot húzhat az olyan mesterséges intelligencia szoftverekből, mint a ChatGPT és a Microsoft Bing AI chatbotja. Az Nvidia grafikus processzorai alkalmasak a gépi tanulási szoftverek betanítására és futtatására. A vezetőség 6,5 milliárd dolláros árbevételt prognosztizált az idei első negyedévre, magasabbat a Wall Street által várt 6,33 milliárd dollárnál, amit pozitívan fogadtak a befektetők, és közel 9%-ot emelkedett az árfolyam a tőzsdezárás utáni órákban.

Tovább csökkenhet az eBay bevétele

Az eBay negyedéves számai kismértékben felülmúlták az előzetes várakozásokat, de a piac mégis negatívan fogadta a vállalat jelentését. A bevétel 2,51 milliárd dollár lett, szemben a 2,47 milliárdos konszenzussal, a nyereség pedig 1,07 dollár volt, ami 1 centtel haladta meg az elemzők becslését. Az idei első negyedévre a vezetőség 2,46-2,5 milliárd dollár bevételre számít. Ez magasabb a piac által várt 2,36 milliárdnál, de visszaesést jelent, ezért a befektetők csalódtak, és a vállalat árfolyama több, mint 5%-ot esett a tőzsdezárás után.

Az Apple új fejlesztése jó hír a cukorbetegeknek

A hírek szerint az Apple áttörést ért el a vércukorszint folyamatos, nem invazív monitorozására irányuló kísérletében. A végső cél az, hogy a technológiát az Apple Watch-ba is beépítsék.

Minimális forinterősödést hozott a szerda

Szerdán összességében enyhén erősödni tudott a forint az euró ellenében. Figyelemre méltó, hogy ez a dollár további felértékelődése mellett történt meg. Csütörtök reggel a 380-382-es sávban mozog az EURHUF jegyzése.

A Fed jegyzőkönyve erősítette a dollárt

A nemzetközi devizapiacon enyhén erősödött a dollár tegnap. Az Ifo összességében inkább pozitív képét elmosta a további szigort felmutatni tudó Fed-jegyzőkönyv. Ma reggel 1,062-nél jár az EURUSD kurzusa. Ma alapvetően a tengerentúl okozhat meglepetést, a felülvizsgált GDP-adatok mellett a szokásos segélykérelmekre lesz érdemes figyelni.

Csökkent a kőolaj ára a Fed jegyzőkönyv után

A WTI 74,3, a Brent 80,9 dolláron forgott hordónként ma reggel, míg az Ural azonnali árjegyzése 53,2 dollár volt. A Fed jegyzőkönyv megerősítette, hogy az amerikai döntéshozók magasabb szintre is hajlandók emelni a kamatokat, bár továbbra is az óvatosabb, 25 bázispontos lépésekkel. Az olajpiacon továbbra is megy a találgatás, hogy mennyivel nőhet Kína olajkereslete, ugyanakkor a nagy elemzőházak jóval elővigyázatosabbá váltak, kisebb emelkedést és olajárat becsülnek előre, mint korábban. A JP Morgan 90-100 dolláros olajárra számít a második félévben, a Goldman Sachs pedig 100 dollárra vitte le éves célkitűzését a korábbi magasabb szintekről.

Az arany nyomás alatt, a Fed tovább emeli a kamatait

Az arany 1.828 dollár volt ma reggel a nemzetközi piacokon. A Fed várhatóan tovább emeli kamatait, a monetáris tanács tagjai szerint továbbra is komoly probléma az infláció alakulása. Ez további nyomást gyakorol a nemesfém kurzusára. A piac 5% körüli tetőzést várt korábban az amerikai rövidlejáratú kamatok esetében, de elképzelhető, hogy a Fed ennél komolyabb mértékben emeli irányadó kamatait. A 10 éves állampapír hozam 3,97%.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben