Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megint a piacok

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. február 16.   10:30

Erste kommentár Egyelőre tart az október közepén kezdődött emelkedési hullám a piacokon, s nem sok jelét adja annak, hogy véget akar érni. Az elmúlt napok, hetek adatai pedig azt mutatják, hogy a gazdaságok relatíve...

Erste kommentár

Egyelőre tart az október közepén kezdődött emelkedési hullám a piacokon, s nem sok jelét adja annak, hogy véget akar érni. Az elmúlt napok, hetek adatai pedig azt mutatják, hogy a gazdaságok relatíve jól teljesítenek, azaz a recessziós periódus vagy sekélyebb lehet, vagy akár el is maradhat. Közben az infláció csökkenése néhány gazdaságban megállni látszik, már ahol egyáltalán bekövetkezett a fordulat. Ez azt mutatja, hogy a jegybankok akár magasabbra is emelhetik az irányadó rátát és tovább fenn is tarthatják ahhoz, hogy elkerüljék az inflációs várakozások fixálódását a gazdasági szereplőkben, ami egy sokkal nehezebben leküzdhető infláció rémét hozná magával. Ez pedig hosszabb ideig fennálló magasabb hozamokat hozhat magával a piacokon.


A JPMorgan minapi felmérése is ezt a nézetet tükrözte az intézményi befektetők körében. Az eredmények szerint a befektetők 68 százaléka csökkentené már a részvénykitettségét, s csak 32 százalék növelné még tovább, miközben 78 százalékuk növelné a kötvénypiaci kitettségét, s csak 22 százalék csökkentené azt. Ugyanakkor 72 százalékuk gondolja azt, hogy a piac túlságosan „önelégült” — jelentsen ez bármit is, míg 28 százalék lát még teret benne fölfelé. Mindeközben a felmérések szerint újra felébredt a FOMO effektus, azaz a lakossági befektetők újra veszik a részvényeket, attól félve, hogy kimaradnak a rally-ból. Ezt nem csak az emelkedő részvényárak, hanem a gazdaságból érkező jó hírek is fűtik.


Ha a részvénypiacok P/E értékeltségét nézzük, akkor már közelítjük a 2021 novemberi majdnem csúcs értékeket a fejlett piacok esetében. Ugyanakkor ez nem igaz a feltörekvő piacok esetében, ahol általában átlag alatti értékeltségeket látunk továbbra is. Persze az elemzői előrejelzések tévedhetnek a vállalati eredmények kapcsán, de azért a tények azt mutatják, hogy a most zajló gyorsjelentési szezonban a profitbővülés csökkenésbe csapott át a legtöbb index esetében, s számos cég csökkenő profit előrejelzést adott. Egy szó, mint száz, a lefelé mutató kockázatok nagyot emelkedtek az elmúlt időszakban.


A ma délelőtti órákban is enyhe emelkedést látunk a DAX és a BUX esetében is.

Az energiaszektor volt a ballaszt

A FTSE100 0,6%-ot, a DAX 0,8%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 1%-ot emelkedett tegnap. A szektorok többsége emelkedett, kivételt az energia és az ingatlan jelentett.


A tengerentúlon a Dow 0,1%-ot, az S&P500 0,3%-ot, a Nasdaq pedig 0,9%-ot emelkedett. A szektorok többsége itt is emelkedett, az energia mellett az egészségügy volt a másik kakukktojás.


A Nikkei 0,7%-ot, a Hang Seng 1%-ot emelkedett ma reggel, míg a CSI300 0,7%-ot csökkent.

Hosszú kihagyás után ismét fizet osztalékot a Commerzbank

A Commerzbank 2019 óta először fog osztalékot fizetni. Az osztalékjavaslat 0,2 euró, ami körülbelül 2%-os osztalékhozamot jelent. Ezen túlmenően 122 millió euró értékben fognak saját részvényeket visszavásárolni, ami a piaci kapitalizáció körülbelül 1%-a. A bankcsoport az elmúlt tíz év legmagasabb eredményt érte el, elsősorban a bevételek növekedésének köszönhetően. (A negyedik negyedév előzetes számait már korábban közzétették.) A negyedik negyedévet 472 millió eurós adózott eredménnyel zárta a bank, ami felülmúlta a 412 millió eurós piaci várakozást. 2023-ra jelentős profitnövekedéssel számol a menedzsment. A piaci konszenzusnál magasabb árbevétellel és kisebb működési költségekkel illetve céltartalékolással is számolnak, ami implicite a piacinál magasabb eredményvárakozást is jelent.

IT hiba okozott káoszt a Lufthansánál

Tegnap egy IT hiba miatt a földre kényszerültek a Lufthansa repülőgépei, és csak a hiba elhárítását követően délután szállhattak fel ismét. Kora estére már elkezdett normalizálódni a helyzet. A havária várhatóan nem okozott tartós gazdasági károkat, így negatív árfolyam reakció sem indokolt, ennek megfelelően viselkedett tegnap az árfolyam.

Jelentősen megemelte idei várakozását a Cisco

A Cisco Systems előző negyedéves számai felülmúlták a várakozásokat. A digitális kommunikációs vállalat részvényenként 88 centes eredményről számolt be, ami valamivel magasabb a Bloomberg 86 centes konszenzusos becslésénél. A Cisco 13,59 milliárd dolláros bevételt jelentett, ami éves szinten 7%-os növekedésnek felel meg, és jobb a 13,43 milliárd dolláros várakozásnál. A vezetőség jelentősen megemelte az aktuális, július végéig tartó 2023-as pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését. Három hónappal ezelőtt még 4,5-6,5%-os bevételnövekedést jeleztek, most már 9-10,5%-os növekedésre számítanak. A korábbi 3,51-3,58 dollár helyett pedig 3,73-3,78 dollár részvényenkénti nyereséget várnak. Az árfolyam több, mint 3%-kal emelkedett a hírek hatására.

380-nál az EURHUF

Tegnap 378 körül nyitott a forint az euró ellenében, végül enyhe gyengülés után 380-nál fejezte be a kereskedést az EURHUF kurzusa. Ma reggel is e szint körül alakul a jegyzés. Előrelátható hazai esemény már nincs a héten, így nemzetközi tényezők lehetnek meghatározóak.

Bivalyerős kisker után mit mutat ma a munkapiac?

A nemzetközi devizapiacon tegnap a rendkívül erős tengerentúli kiskereskedelmi adatok repítették a dollárt. A kivételes januári munkapiaci adatokkal párhuzamosan a kereslet is erős maradt az USA-ban januárban. Ezzel együtt a nap végén ismét 1,071 körül járt a kurzus. Ma ismételten az USA-ra figyel a piac, magyar idő szerint a délutáni órákban a szokásos, heti segélykérelem adatok, illetve a termelői infláció kerülhetnek a figyelem középpontjába.

Emelkedik a kőolaj jegyzésára a kínai optimizmusra

A WTI 79,5, a Brent típusú kőolaj ára pedig 86 dollár/hordó volt ma reggel az áprilisi lejáratra, míg az Ural azonnali jegyzésára 56,1 dollár/hordót tett ki Európában. Az emelkedés mögött az ismét felerősödő optimizmus állt, hogy Kína gazdasági aktivitása gyorsan nő a zéró covid politika lezárásával, ami nagyobb kőolaj keresletet eredményez. Mind az OPEC, mind a Nemzetközi Energiaügynökség javította a kilátásokat a kínai olajfogyasztással kapcsolatban: az ázsiai országban nő a légi utasok száma, növekszik a mobilitás és a finomítók is nagyobb nyersolaj igénnyel lépnek fel. A piac várja a március 5-i éves pártkongresszust is, ahol újabb ösztönző csomagot jelenthetnek be. A globális kőolajpiac backwardation állapotban van, azaz a közeli határidős árak magasabbak a távolabbi jegyzéseknél. Kína aktivitása mellett az orosz kínálat csökkenése a fő kérdés, a becslések szerint márciusban akár napi 1 millió hordóval kevesebb orosz kőolaj és finomított termék érkezhet a világpiacra.

Az arany stabil, a tegnapi makrogazdasági adatok megerősítik az inflációs nyomást

Az arany 1.842 dollár volt ma reggel, miután korábban a nemesfém az éves mélypontjára süllyedt. A tegnapi nagyon erős amerikai kiskereskedelmi adat, illetve a házépítési hangulatindex, ami 2020 közepe óta a legerősebb szinten áll, azt sugallja, hogy továbbra is erős az inflációs nyomás. A legfrissebb elemzések egyébként azt mutatják, hogy a szolgáltató szektor árai továbbra is stabilan emelkednek, míg a tartós termékek árai, az élelmiszerek és az energia költsége már csökken. A Fed mindenesetre továbbra is kitart amellett, hogy magasra kell emelni az irányadó kamatot, hogy letörjék a fogyasztói infláció trendjét.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben