Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Német-magyar kapcsolatok: elszakadás vagy összefonódás?

PODCAST
PODCAST2023. február 8.   13:14

Továbbra is Németország számít Magyarország első számú kereskedelmi partnerének, erre utalnak a legfrissebb termék külkereskedelmi adatok is. A mérleg szerint a magyar export 75 százaléka még mindig az Európai Unió tagállamaiba irányul, a termékek nagyrésze ezen belül a német piacon találja meg a helyét. Ugyanakkor jelentős növekedési potenciál már leginkább csak Ázsia irányába látható – mondta az Erste elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Továbbra is nagyon erős a német és a magyar ipar összefonódása, de nagyjából 2018 óta enyhén veszít erejéből ez a kapcsolat – kezdte a beszélgetést az Erste elemzője. Nagy János szerint ehhez hozzájárul, hogy a magyar exporttevékenység megpróbál egyre több, nemcsak európai, hanem például ázsiai piacot kiszolgálni termékeivel.

A további növekedési potenciál is inkább keleti irányban található meg, hiszen az európai ipar már jó ideje nyögi a különböző nehézségek, ellátási láncok, visszaeső kereslet súlyát. Ugyanakkor ez az orientáció váltás nemcsak Magyarország esetében jellemző. Németország is egyre-másra próbálja erősíteni távol-keleti jelenlétét, akár az export diverzifikálásával, akár a feldolgozóipari termelés kihelyezésével.

Jelentős elszakadásról persze nem beszélhetünk, és ez a jövőben sem várható. A tavaly novemberi ipari adatokat figyelve például világosan látszik a német és a magyar ipar együttállása. Mindkét országban az energia intenzív ágazatok, a kokszgyártás, a vegyipar vagy a fémfeldolgozás csökkent, amit Magyarországon kompenzálni tudott a jármű-, és az egyre inkább kelet felé összpontosító akkumulátorgyártás. Idén 5 százalékot meghaladó ipari termelésbővülés várható idehaza, amihez hozzájárul például a dél-koreai SK Group komáromi második üzemének termőre fordulása, vagy az iváncsai üzem csatasorba állítása – tette hozzá az Erste elemzője.

Nagy János a gazdasági kilátásokat illetően megjegyezte: az idei első félév még nehézkesebb lesz: magas infláció, gyengébb GDP-növekedés és mérsékelt külső kereslet lesz a jellemző. De a belpiaci vásárlásokban, fogyasztásban is lehetnek még kellemetlen meglepetések. A második félévben viszont már javulás várható a gazdasági teljesítményben. Ennek persze feltétele, hogy a kínai gazdasági újranyitás után a beszállítói láncokban lévő fennakadások kisimuljanak, és fennmaradjon a jelenlegi enyhébb energiapiaci helyzet.

A beszélgetés második részében Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája volt a vendégünk. Szó volt arról, hogy:

  • Milyen formában kezdték meg az európai cégek a gyorsjelentési szezont?
  • Hogyan reagálnak a befektetők a vállalati beszámolókra?
  • Miért nem rettentette el a részvénypiaci befektetőket a kirobbanó formában lévő amerikai munkaerőpiaci adat?

Nagy Jánossal, az Erste elemzőjével és Miró Józseffel, az Erste Befektetési Zrt. stratégájával Imre Lőrinc beszélgetett a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Stabil az agrárkülkereskedelem egyenlege
AGRÁR SAROK

Stabil az agrárkülkereskedelem egyenlege

Az agrárexport szerkezetében az elsődleges és másodlagos feldolgozottságú termékek szép karriert futnak be. Míg a feldolgozatlan termékek a tíz...

2024. április 11.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben