Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hát, ez nem segített!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. február 3.   11:06

Erste kommentár A tegnap piaczárás utáni jelentésözön nem segített javítani az eddig is siralmas számokon. Az egyiknél nem fogytak a méregdrága telefonok, a másiknál a vevők nem kultiválták a...

Erste kommentár

A tegnap piaczárás utáni jelentésözön nem segített javítani az eddig is siralmas számokon. Az egyiknél nem fogytak a méregdrága telefonok, a másiknál a vevők nem kultiválták a drága kávét, a harmadiknál nem igazán ment a felhő üzletág, s lehetne folytani a sort, de valahogy mindegyik megbotlott. Szinte pontosan a félidőben az S&P500 cégei összeségében 2,9 százalékos eredménycsökkenést tudtak összehozni. Pedig egy hete még pluszban állt az „egy részvényre jutó” eredményváltozás. Ugyanakkor a túlteljesítés is 1,2 százalékra zsugorodott. Ez valójában alulteljesítés, mert az előrejelzések konzervatívak szoktak lenni, azaz hagyománnyá vált a néhány, sőt akár az 5-10 százalékpont közötti felülteljesítés. Egyelőre elfelejthetjük a klasszikus időket, amikor a norma a 10 százalékos bővülés és a néhány százalékpontos felülteljesítés. Ráadásul az elkövetkező két negyedévben zsugorodást várnak az elemzők. Az első és második negyedévben is 4,5 százalék körüli érték lehet a visszaesés, hogy aztán az év második felében 2,7 és 8,9 százalékos bővülés jöhessen. Vagyis a normalitás év végére térhet vissza.


Mindeközben az S&P500 amúgy jól teljesített. Kitört a csökkenő trendcsatornából, már több mint egy hete. Majd visszatesztelte azt, s elindult északnak, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Ez pedig a jegybankárok „galambosodásával” és az agyoncsapott technológiai szektorral van összefüggésben, legalábbis részben. Megvették a hozamérzékeny részvényeket, miközben a hozamérzékeny papírok nem teljesítenek túl jól. Egyesek szerint ez short zárás, mások szerint pedig csak a szokásos likviditás. Akármelyik is, egyik sem hangzik jól. Ugyanakkor ha csak az indexet nézzük, minden rendben van. Tegnap egy szintet ért el, ahonnan ma nagy valószínűséggel korrigálni fog.


A tengerentúli eredmények „mámorában” a DAX és a BUX is csökken a délelőtti órákban.

Taroltak a hozamérzékeny szektorok

A jegybankárok optimistább hangvételű üzenete megtette hatását. A FTSE100 0,8%-ot, az Euro Stoxx50 1,7%-ot, a DAX 2,2%-ot emelkedett. főként a leginkább hozamérzékeny és ciklikus szektorok teljesítettek jól, mint az ingatlan, az IT és a nem alapvető fogyasztási cikkek. Leggyengébben pedig az egészségügy és energia szektor.


A Dow 0,1%-ot csökkent, de az S&P 1,5%-ot, a Nasdaq pedig 3,3%-ot emelkedett. A tengerentúlon is főleg a hozamérzékeny szektorok remekeltek, mint a kommunikációs szolgáltatók, az IT szektor és a nem-alapvető fogyasztási cikkek. Leggyengébben az energia és az alapvető fogyasztási cikkek teljesítettek.


Ázsiában inkább a csökkenés volt a jellemző ma reggel. A CSI300 0,9%-ot, a Hang Seng 1,5%-ot csökkent. Kivételt jelentett a Nikkei 0,4%-os emelkedése.

A Meta hajtotta a tegnapi ralit

A Meta 23%-ot emelkedett tegnapi gyorsjelentése után, és magával húzta az egyébként is optimista hangulatban lévő részvénypiacokat. A Nasdaq 100 3,3%-kal emelkedett, míg az S&P 500 1,5%-kal. A befektetők továbbra is bizakodóak azzal kapcsolatban, hogy a Fed az általuk kommunikáltnál hamarabb befejezi a kamatemelési ciklust. A csalódást keltő, piaczárás utáni tech-jelentések következtében visszaestek a fő határidős indexek, míg ma a nyitás előtt megjelenő munkaerőpiaci adatközlés lehet iránymutató a piac számára.

Az Apple a kínai termelés akadozására fogta gyenge eredményét

2019 óta először esett vissza éves alapon az Apple bevétele. A techóriás tegnap este piaczárás után tette közzé a 2023-as pénzügyi évének első negyedéves jelentését. Az 5,5%-os zsugorodás (év/év) 117,2 milliárd dollárt jelent, ami a 121,1 milliárdos elemzői várakozástól is elmaradt. Tim Cook vezérigazgató az erős dollárt, a gyengélkedő kínai termelést, illetve a makrokörnyezetet jelölte meg a gyengébb teljesítmény okaként. A részvényenkénti nyereség 1,88 dollár lett, szemben az 1,94 dolláros várakozással. Az Apple papírjai kb. 3%-ot estek a zárás óta.

Lassulhat az Amazon felhőszolgáltatása

Erős bevétele, de gyenge eredménye volt az Amazonnak a tavalyi év utolsó negyedévében, derül ki a vállalat tegnap kereskedés után közzétett jelentéséből. A cég bevétele 8,6%-kal (év/év) 149,2 milliárd dollárra nőtt, meghaladva a 145,8 milliárdos Bloomberg konszenzust, azonban a működési nyereség mindössze 2,74 milliárd dollár lett, éves szinten 21%-ot zsugorodva. Az AWS (felhő szegmens) bevétele 20%-kal 21,4 milliárd dollárra nőtt, elmaradva a 21,8 milliárdos várakozástól. A felhő szegmens növekedésében visszaesést vár a cég a következő negyedévben, ami nem jó hír, ugyanis az AWS produkálta a vállalat nyereségének javát az utóbbi negyedévekben. Az Amazon papírjai kb. 5%-ot estek a zárás óta.

Az Alphabet sem tudta hozni a várt számokat

Az Alphabet bevétele is elmaradt a piac várakozásától a cég tegnap zárás után közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentése szerint. A Google-anyavállalata 76,1 milliárd dollár bevételt ért el, elmaradva a 76,5 milliárdos Bloomberg konszenzustól. Leggyengébben a Google teljesített, melynek 59 milliárdos reklámbevétele több, mint másfél milliárd dollárral volt kevesebb a vártnál. A működési nyereség 18,2 milliárd dollár lett. Sundar Pichai vezérigazgató elmondta, hogy a cég nagyobb hangsúlyt fog fektetni a mesterséges intelligencia fejlesztésébe. Az Alphabet papírjai kb. 5%-ot estek a zárás óta.

Nem volt elég hatékony a Ford

Jobb bevételről, de gyengébb nyereségről számolt be a Ford a tegnap piaczárás után közzétett negyedik negyedéves jelentésében. A 41,8 milliárdos bevétel felülmúlta a 39,8 milliárdos Bloomberg-konszenzust, azonban az 51 centes egy részvényre jutó eredmény elmaradt a 62 centes várakozástól. Az idei évre 9-11 milliárd dollár közötti EBIT-eredményre számít az autógyártó (az elemzői konszenzus 9,94 milliárd). A Ford papírjai kb. 6%-ot estek a zárás óta.

Várakozástól elmaradó előrejelzést közölt a Qualcomm

A Qualcomm is tegnap este piaczárás után tette közzé 2023-as pénzügyi évének első negyedéves gyorsjelentését. A cég részvényenkénti profitja 27%-ot esett vissza egy év alatt, a 2,37 dolláros EPS azonban 2 centtel meghaladta a piaci várakozást. A bevétel 12%-kal 9,46 milliárd dollárra csökkent, alulmúlva a 9,61 milliárd dolláros szakértői becslést. A cég a mostani negyedévben 2,05-2,25 dollár közötti részvényenkénti eredményt vár, ami elmarad a piac 2,29 dolláros várakozásától. A Qualcomm papírjai kb. 3%-ot estek a zárás óta.

Rég nem látott szinten a forint

Közel 2%-ot erősödött tegnap a forint az euróval szemben. Az EURHUF kurzus 386-on zárt, ami nyolc hónapos forintcsúcsnak számít. A forintot segíti a dollár gyengélkedése. Emellett – mivel már látszik a fejlett jegybankok kamatemelési ciklusának a vége – a forint óriási kamatelőnye egyre inkább a figyelem középpontjába kerül.

Az EKB volt a szigorúbb

A nemzetközi devizapiacokon a szerdai dollárgyengülés után tegnap kissé korrigált az amerikai deviza az erősebb irányba. Túl vagyunk a vezető jegybankok kamatdöntésein. Az EKB üzenetei valamelyest szigorúbbnak mutatkoztak, így ma ismét erősödik az euró, jelenleg 1,092-n áll az EURUSD devizapár. Az USA-beli januári átfogó munkapiaci adatokra irányulhat ma a figyelem.

Tovább gyengült a kőolaj a világpiacon

A WTI 76,0, a Brent pedig 81,9 dollár/hordó volt ma reggel az áprilisi leszállításra, míg az Ural azonnali árjegyzése 53,6 dollár/hordót tett ki az európai piacokon. A pénteki áresés elsősorban a kisebb kínai olajkereslet növekedési optimizmus miatt alakult ki és igazából az sem változtatott a hangulaton, hogy az USA kongresszusa le kívánja állítani a stratégia tartalékok piacra dobását. A piac figyeli az orosz szállítások változását is, mivel február 5-től életbe lép orosz olajtermékek elleni EU-s embargó is. Nagy változástól egyelőre nem kell tartani, mivel az európai olajcégek jelentősebb termékkészletet halmoztak fel, de pár hónap múlva okozhat fennakadásokat az embargó az elemzők szerint.

Az arany nagyot esett a gazdasági optimizmusra

Az arany 1.910 dollárig süllyedt ma reggel, miután a befektetők tegnap a kockázatosabb eszközök felé nyitottak és azokat vásárolták, miközben az aranyban eladási nyomás volt. Az erősebb világgazdasági növekedés miatt a kockázatos eszközök hozamkilátásai jobbak, ha az USA elkerüli az inflációt, akkor több területen visszatérhet a növekedés. Ez pedig hátrányba hozza a hozamot nem fizető nemesfémet. A dollár is erősödni tudott tegnap, az euróval szemben az 1,09-es szint fölé emelkedett, míg a 10 éves amerikai dollár hozam 3,42%-ra változott.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben