Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megadta magát?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 30.   10:36

Erste kommentár Pénteken eladási jelzést adott az MACD a DAX index esetében. A lokális csúcsot még január közepén érte el az index 15.270 ponton, valamivel a technikai szintek mondható 15.000 pont fölött....

Erste kommentár

Pénteken eladási jelzést adott az MACD a DAX index esetében. A lokális csúcsot még január közepén érte el az index 15.270 ponton, valamivel a technikai szintek mondható 15.000 pont fölött. Azóta viszont nem tudta eldönteni, merre tovább. Két hétig oldalazott, hogy aztán múlt pénteken megérkezzen az eladási jelzés. Persze ez még mindig csak egy jel. Ugyanis továbbra is a 20 napos mozgóátlag fölött van az index, s a fent említett szint sem esett még el. Mindenesetre a piaci szereplők egyelőre kicsit túlszaladtnak tartják az október óta bekövetkezett majdnem 30, év eleje óta pedig majdnem 10 százalékos emelkedést.


Itthon úgy tűnik, hogy az S&P adta meg a kegyelemdöfést a piacnak. Ma reggel, a piac esésével párhuzamosan itt is megérkezett az eladási jelzés az MACD indikátorban. Míg múlt hét csütörtökön a BUX index a 47.260 pont körüli ellenállás szinttel kacérkodott, a leminősítés és a romló nemzetközi hangulat megtette hatását. Jelenleg a 20-30 napos mozgóátlagokkal küzd az index, s nem biztos, hogy győztesen kerül ki belőle.


Az S&P500 továbbra is jól néz ki. Illetve van egy kis szépséghiba, a 4.100 pont körüli szintről való pénteki lefordulás. De ez még csak kis megbicsaklásnak tűnik egyelőre, hiszen nem érkezett eladási jelzés az MACD felől (még messze van ettől), a 20-30 napos mozgóátlagok fölött van az index, s az egyéves csökkenő trendcsatornából való kitörés is meg van erősítve. Szóval egyelőre több a pozitív technikai jel, mint a negatív.


A fundamentumok tekintetében nem változott a véleményünk. A magyar piac enyhén alul-, a DAX jól, az S&P500 pedig enyhén felülértékelt, legalábbis az előremutató P/E ráták szerint. A hitelminősítőktől érkező leminősítések viszont nem segítenek az átértékelődésben.

Nem volt egyértelmű irány a tőzsdéken

Pénteken egy helyben toporogtak az európai indexek. Többségük 0 és 0,2% közti emelkedést mutatott. A szektorok többsége emelkedett, amit az ingatlan és az energia szektor vezetett. Leggyengébben az alapvető fogyasztási cikkek teljesítettek.


Amerikában is mérsékelt emelkedés volt látható. A Dow 0,1%-ot az S&P 0,3%-ot emelkedett. Üdítő kivétel volt a Nasdaq 1%-os megugrása. Az emelkedést a nem alapvető fogyasztási cikkek vezették, főként a Tesla 10% fölötti szárnyalásának köszönhetően.


A Nikkei 0,2%-ot, a holdújév miatti egész hetes szünetről visszatérő CSI300 0,5%-ot emelkedett. A Hang Seng index viszont 2,3%-ot esett, főként a technológiai szektor profitrealizálása miatt.

Az USA-ban folytatódik a gyorsjelentési szezon

A héten folytatódik a gyorsjelentési szezon. Kedden a McDonald's és a General Motors teszi közzé negyedéves számait, utána pedig a nagy technológiai vállalatok, az Apple, a Meta, az Amazon és az Alphabet jelentését várják a befektetők.

Várttól elmaradó számok a Ryanairtől

A Ryanair árbevétele 2,31 milliárd euró lett a harmadik negyedévben. Ez 57%-os növekedés az előző évhez képest, de még így is elmaradt a várt 2,36 milliárd eurótól. Az üzemi eredmény 151 millió euró volt a várt 117 millióval szemben, míg az adózott eredmény 202 millió euró lett a várt 263 millióval szemben. Az adózott eredményt a WizzAir-hez hasonlóan itt is szokatlanul nagymértékben pozitívan befolyásolta a devizaátértékelési nyereség. A társaság nem változtatott az egész éves előrejelzésén, továbbra is 168 millió utassal és 1,33-1,43 milliárd euró közti profittal számolnak. Az első kilenc hónap után már némileg túl is teljesítik az éves eredményvárakozás felső élét, de a január-március közti időszak jellemzően veszteséges szokott lenni.

Kínai kihívója akadhat a ChatGPT-nek

A hírek szerint a Baidu az OpenAI chatbotjához hasonló szolgáltatást fog bevezetni. A debütálás márciusban várható.

Gyengül a forint a leminősítés után

Pénteken zömmel 390 alatt folyt a kereskedés az EURHUF-ban, az S&P-től érkező leminősítés hatására azonban gyengült a forint és az euróval szembeni jegyzések 390 fölé emelkedtek. Ma is 390 felett nyitott az EURHUF, s jelenleg már 391,5-ön kereskednek a devizapárral. A héten a hazai piac is a vezető jegybankok kamatdöntéseire fókuszálhat leginkább.

Kamatdöntés előtti csend

A nemzetközi devizapiacokon pénteken minimális mértékben erősödött a dollár az euróval szemben, ezt azonban a közös európai deviza a mai nyitásban vissza is nyerte. Nem látszanak nagy elmozdulások, 1,09 alatt folyik a kereskedés az EURUSD-ben. Kivárás jöhet a héten a Fed szerdai és az EKB csütörtöki kamatdöntései előtt.

Gyengültek a kőolajárak a kínai holdújév végével

A WTI 78,9 dollár, a Brent pedig 85,8 dollár/hordó volt ma reggel a márciusi lejáratra, míg az Ural mediterrán ára 58,4 dollárt tett ki. A gyengülés főleg amiatt következett be, mert a kereskedők profitot realizáltak a kínai holdújév ünnepség végével. Ez az időszak mindig erős kőolajkereslettel jár, mivel az egyhetes szabadság alatt nő az utazási kedv Kínában. A legnagyobb kínai olajcég, a Sinopec szerint 20%-kal nőtt a benzinkereslet ebben az időszakban. A piac szerint a gazdaság nyitásával tovább erősödhet a nyersolaj iránti igény Kínában, de ilyen kimagasló keresletre néhány hónapig nem számíthatnak. A kínaiak három év után most utazhattak először szabadon. A nyersolajjal együtt a réz ára is csökkent a piacon.

Az arany ára alig változott a szerdai Fed ülés előtt

Az arany 1.922 dollár volt ma reggel unciánként. Az árak alig változtak tehát a szerdai Fed ülés előtt, ahol a döntéshozók várhatóan negyed százalékkal emelnek az irányadó kamatokon. A szerdai összejövetel előtt lesznek még fontos makrogazdasági adatok, például az munkanélküli segélyért újonnan folyamodók száma, ami szintén meghatározó lesz. A piac szerint a Fed az év közepére 5% környékére fogja emelni a mostani 4-4,25%-os kamatot.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben