Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Amazon: Gyengélkedő e-kereskedelem, szárnyaló felhő-biznisz

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPéntek ÁdámRészvényelemző2023. január 27.   16:30

Az idei évre enyhe recesszió vagy jobb esetben a gazdasági növekedés lassulása várható, ami visszaveti a fogyasztást, és ez az Amazon eredményére negatívan hat. A vállalat e-kereskedelmi üzletágából származó bevétel...

Az idei évre enyhe recesszió vagy jobb esetben a gazdasági növekedés lassulása várható, ami visszaveti a fogyasztást, és ez az Amazon eredményére negatívan hat. A vállalat e-kereskedelmi üzletágából származó bevétel bővülése kevés volt ahhoz tavaly, hogy fedezze a költségek növekedését, ezért itt veszteség mutatkozott 2022 első három negyedévében. Az e-kereskedelemben gyengélkedését valamelyest ellensúlyozta az AWS (Amazon Web Services) üzletág dinamikus növekedése.

Az AWS egy felhőalapú szolgáltatásokat kínáló platform, globálisan is piacvezető a 30 százalék feletti piaci részesedésével. Az Amazon teljes bevételének körülbelül 16%-át adja, azonban az üzletág 30%-os operatív marzsa miatt jóval nagyobb nyereség származik belóle, mint az e-kereskedelemből. 2022 harmadik negyedévében 5,4 milliárd operatív nyereséget termelt az AWS üzletág, míg a vállalat többi része 2,5 milliárd veszteséget. Az Amazon felhőszolgáltatásainak növekedése dinamikus, 2022 első kilenc hónapjában 30%-kal nőtt az üzletágból származó bevétel és operatív eredmény az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Relatív alacsony értékeltség

Önmagához képest kifejezetten alacsony az Amazon értékeltsége: az elmúlt 5 évben átlagosan 50 volt a P/E arány, az idei, 2023-as eredményvárakozással számolva 34. A P/S arány 1,7, ez legutóbb 2014-ben volt ilyen alacsony. Az elemzői becslések szerint gyors ütemben fog növekedni a nyereség a következő években: a tisztított eredmény alapján számított részvényenkénti nyereség 2022-ben 1,25 dollár volt, 2023-ban 2,7 dollár, 2024-ben 3,8 dollár lehet.

Az inflációs nyomás további enyhülése is segítheti az árfolyam emelkedését. Az amerikai valuta gyengülése pozitív hatással van a dollárban kifejezett bevételre, mivel a bevétel 45%-a az USA-n kívülről származik.

Technikai kép

A technikai kép pozitív, az árfolyam az év elején a 2020. márciusi mélypontról pattant fel, az MACD vételi jelzést adott, a csökkenő trendvonalat is sikerült áttörni, viszont 104,87 és 109,77 között van egy rés, amely megállíthatja az emelkedést.


Forrás: Erste, Bloomberg

A Bloomberg adatbázisa szerint 55 elemző vételre, 3 tartásra és 1 eladásra ajánlja a részvényt, az átlagos célár 133,4 dollár. Hosszabb távra jó választás lehet az Amazon, főként a felhőalapú szolgáltatások miatt, mivel ezek térhódítása nagymértékben segíti a vállalat nyereségének növekedését.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben