Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Itt a soft landing?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 27.   10:45

Erste kommentár Jól meglepte a piaci szereplőket a tegnap megjelent, első olvasat szerinti GDP, ami 2,9 százalék lett a várt 2,6 százalék helyett. Igaz, az előző negyedévi 3,2 százalékról csökkent erre a szintre a...

Erste kommentár

Jól meglepte a piaci szereplőket a tegnap megjelent, első olvasat szerinti GDP, ami 2,9 százalék lett a várt 2,6 százalék helyett. Igaz, az előző negyedévi 3,2 százalékról csökkent erre a szintre a gazdasági növekedés, de jóval a várt felett alakult, s ez megnyugtathatja a Fed döntéshozókat, hogy jó úton járnak. Ugyanis a feladat az, hogy az USA minél kisebb gazdasági áldozat árán érje el újra az árstabilitás állapotát, ami a 2 százalék körüli pénzromlást jelenti. A mostani adat pedig azt sugallja, hogy ez sikerülhet, hiszen az infláció dinamikusan csökken, miközben a GDP növekedés csak kicsit romlik. Viszont azért két dolog aggodalomra ad okot. Egyrészt a GDP árindex a várt 3,2 százaléknál picit nagyobb, 3,5 százalék lett. A másik pedig a lakossági fogyasztás növekedésének mértéke volt, ami ahelyett, hogy 2,9 százalékra gyorsult volna az előző negyedévi 2,3 százalékról, 2,1 százalékra lassult. Míg az első adatnál még így is nagy volt a csökkenés a korábbi 4,4 százalékos értékről, addig a második esetében ellentétes mozgást láthattunk, ami aggodalommal tölthet el bennünket, nevezetesen az első negyedéves GDP növekedésének tekintetében. Hiszen azt sugallja, hogy fogytán lehet a járvány alatt felhalmozott tartalék, s a fogyasztás tovább lassul a jövőben. Ugyanakkor ezen most (még) átsiklottak a befektetők, s a jó GDP adatnak örültek, hiszen egyelőre az látszik, hogy sikerül a gazdaságnak azon a szűk mezsgyén lavíroznia, amely egyezerre csökkenti az inflációt, de a gazdasági aktivitást is a víz fölött tartja. Így egyre többen hisznek a soft landing-ben, a puha földet érésben, azaz a recesszió elkerülésében.


Így az S&P500 egyre inkább elrugaszkodik az egy éves csökkenő trendvonal felső éléről, amelyet különben tegnapelőtt a kereskedés első óráiban tesztelt vissza. Vagyis a technikai kép jónak mondható, amihez most egy kicsit felzárkózott a fundamentális oldal is. Persze azzal a szépséghibával, hogy a jövőbe tekintő komponens, a személyes fogyasztások indexe mindeközben inkább riadót készül fújni, hogy még véletlenül se vegyük meg teljes nyugalommal az indexet. Az amerikai hozamok is emelkedtek a hírre, de ezzel csak visszaállt a tegnapelőtti szint. Vagyis újra egy-egy 25 bázispontos kamatemelést áraz a piac az elkövetkező két Fed ülésre, amelyből az első jövő hét kedd-szerdán lesz. Ma a decemberi személyes jövedelmek és kiadások alakulása miatt aggódhatunk, amelyek rendre 0,2 azázalékponttal maradhatnak el az előző havi értéktől.

A ciklikus szektorok húzták a piacokat

A FTSE100 0,2%-ot, a DAX 0,3%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 0,6%-ot emelkedett tegnap. A szektorok vegyesen teljesítettek. A pénzügyi szektor vezette az emelkedést, leggyengébben pedig az alapvető fogyasztási cikkek szektora szerepelt.


A tengerentúlon nagyobb emelkedés volt megfigyelhető. A Dow 0,6%-ot, az S&P 1,1%-ot, a Nasdaq 1,8%-ot emelkedett. A szektorok többsége emelkedett, egyedüli kivételt az alapvető fogyasztási cikkek jelentettek. Az emelkedést az energiaszektor vezette.


A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot emelkedett. A sanghaji részvénypiac továbbra is zárva van, de hétfőn már ott is újraindul a kereskedés.

Veszteséges negyedévre számít az Intel

Az Intel csalódást keltő adatokat közölt a tegnapi gyorsjelentésében. Az előző negyedévben a vállalat bevétele 14,04 milliárd dollár volt, alulmúlva a 14,49 milliárdos várakozást. A nyereség 10 cent lett, ami szintén elmarad az elemzők 19 centes becslésétől. Ráadásul az aktuális negyedévre 15 cent veszteséget és 10,5-11,5 milliárd dollár bevételt prognosztizál a vezetőség a számítógépes chipek iránti kereslet lassulása miatt, miközben a piac közel 14 milliárdos bevételre és 25 cent nyereségre számított. Nem csoda, hogy az árfolyam majdnem 10%-ot zuhant a tőzsdezárás utáni órákban.

Az infláció segítette a VISA-t

A kártyatársaság bevétele 7,9 milliárd dollárra duzzadt a 2023-as pénzügyi év decemberben zárult első negyedévében, ami 12%-kal magasabb az egy évvel ezelőttinél, és felülmúlja az elemzők 7,96 milliárdos becslését. Így a 2,18 dolláros egy részvényre jutó nyereség is magasabb lett a várt 2 dollárnál és az egy évvel ezelőtti 1,81 dollárnál is. A VISA kártyákkal történt vásárlások értéke viszont csak 1,6%-kal nőtt éves szinten. Ez elmaradt a várttól, és arra utal, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt a fogyasztók visszafogták a kiadásaikat.

Befészkelte magát 390 alá a forint

Tegnap valamivel 387-nél nyitott a forint az euró ellenében. A nap jelentős részében enyhe gyengülést láttunk, jobbára 388 körül forgott kurzus. Ma reggel is e szint körül ébredt az árfolyam. Este az S&P mond ítéletet hazánkról, várakozásunk szerint maradhat a nyáron kapott negatív kilátás, a minősítés változtatása nélkül.

Ma jön a PCE-infláció, újra lendületet vehet a dollár?

A nemzetközi devizapiacokon tegnap sokáig szűk sávban mozgott az EURUSD kurzusa. A vártnál jobb kibocsátási adatok erősítették a dollárt, de a nap végére már tiszavirág életűnek tűnt a szárnyalás. Ezzel együtt ma a vártnál lényegesen jobb spanyol GDP-adatok ellenére is dollár erősödést látunk. Ma ismét a tengerentúlra szegeződnek a tekintetek, a decemberi PCE-inflációra figyelhet a piac.

A piaci optimizmusra ismét emelkedik az olaj

A Brent 87,8, a WTI pedig 81,4 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a márciusi határidőre, míg az Ural azonnali árjegyzése 59,4 dollár/hordó volt. A piacon erős az optimizmus, hogy a kínai nyitás illetve az Oroszország elleni szankciók összességében magasabb kőolajárakat fognak eredményezni, amit ellensúlyoz a világgazdaság lassulása idén. Az EU országok hordónként 100 dolláros maximum árat javasolnak az orosz dízel esetében, ami megnyugtató volt a piac számára, mivel ez a szint nem akadályozza meg jelentősen az orosz dízel importját Oroszországból. A Goldman Sachs figyelmeztetett arra, hogy az orosz olajtermékek elleni szankciók sokkal nagyobb felfordulást okozhatnak a piacon, mint a tavaly december 5-től bevezetett orosz olajexport elleni intézkedések.

Az arany gyengült az erősebb amerikai GDP adatra

Az arany 1.924 dollárra gyengült a tegnap megjelent, a várakozásokat meghaladó USA GDP adatot követően. A tavalyi negyedik negyedévben 2,9%-kal nőtt az USA bruttó hazai terméke év/év alapon, ami pozitív meglepetésként érte az elemzőket. Az erősebb növekedés azt jelenti, hogy a Fed nem feltétlenül lassítja a kamatemelések ütemét, mivel az erős gazdaság kibírja a drágább hiteleket is. Az arany november óta emelkedik, mivel a befektetők szerint a Fed óvatosabb lesz a monetáris szigorítással, mint azt korábban várni lehetett.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben