Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Pillangóhatás!?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 26.   10:46

Erste kommentár Tegnap a kanadai jegybank a vártnak megfelelően megemelete az alapkamatot 25 bázisponttal 4,5 százalékra. Ez még önmagában nem volt meglepetés, de a hozzá tartozó kommentár már annál inkább....

Erste kommentár

Tegnap a kanadai jegybank a vártnak megfelelően megemelete az alapkamatot 25 bázisponttal 4,5 százalékra. Ez még önmagában nem volt meglepetés, de a hozzá tartozó kommentár már annál inkább. Ugyanis ha nem is befejezte, de szünetelteti a további kamatemeléseket. Nyilván ez egy óvatos kifejezés arra, hogy nagy valószínűséggel befejezte a kamatemelést. A hírre enyhén csökkentek az amerikai kamatemelési várakozások, s gyengült a dollár. Ez pedig újabb löketet adott a forint erősödésének délután négy óra körül. Ez egy jó példája a pillangóhatásnak, de nyilván kellett az is hozzá, hogy az események jó formában találják a forintot, amely még mindig a kedden bejelentett, áprilistól esedékes likviditásszűkítést ünnepelte.


Mindeközben az amerikai piacok továbbra is a sávtetők környékén billegnek. Tegnap a mélyben kezdtek, aztán nulla környékére emelkedtek, s ma is folytatni akarják az emelkedést. Mindeközben a DAX és a BUX is enyhén emelkedik ma délelőtt, azután, hogy a DAX kisebbet a BUX pedig nagyobbat esett a tegnapi napon.

Lemorzsolódó indexek

Minimális csökkenés jellemezte a tegnapi kereskedést. A DAX, az Euro Stoxx50 és a FTSE100 is 0,1-0,2%-ot mérséklődött.


Amerikában a Dow és az S&P500 stagnált, a Nasdaq 0,2%-ot csökkent. A szektorok vegyesen szerepeltek. A pénzügyi szektor vezette az emelkedést, leggyengébben pedig a közmű szektor szerepelt.


Az ünnepek után újranyitó Hang Seng 2,2%-ot ugrott ma, a japán Nikkei viszont 0,1%-ot csökkent.

Megugrotta a lécet a Tesla

Az elektromosautó-gyártó gyorsjelentése felülmúlta a várakozásokat. A vállat bevétele az előző negyedévben 24,32 milliárd dollár lett, ami 33%-os növekedést jelent éves összevetésben, szemben az elemzők 24,06 milliárdos becslésével. A nyereség 1,19 dollár részvényenként a várt 1,12 dollár helyett. A vállalat vezetősége elismerte, hogy az átlagos eladási árak csökkenő pályán vannak, de hozzátették, hogy az autók megfizethetősége szükséges ahhoz, hogy a Tesla olyan vállalattá fejlődjön, amely évente több millió autót ad el. Az idei évre a kitőzött célszám 1,8 millió jármű értékesítése a tavalyi 1,3 millió után, ami lehetne több is, de Elon Musk szerint óvatosabbnak kell lenni a becslésekkel, mert az utóbbi években is mindig jött valami váratlan, ami felborította a terveket.

Hozta a kötelezőt az IBM

A vállalat jó teljesítményét az előző negyedévben a szoftver és infrastruktúra szegmensek vártnál nagyobb növekedése eredményezte. A bevétel 16,69 milliárd dollár volt, szemben az elemzők által várt 16,37 milliárd dollárral, míg a részvényenkénti nyereség 3,60 dollár, ami nagyjából megegyezik az előzetes becslésekkel. A vezetőség bejelentette, hogy megválnak 3.900 dolgozótól, azaz az állomány 1,5%-ától.

75 milliárd dollárért vásárolna saját részvényeket a Chevron

A tegnapi bejelentés alapján az olajipari óriás a 350 milliárd dolláros piaci kapitalizációjának több, mint 20%-ának megfelelő összeget szán saját részvények vásárlására. Emellett az osztalékot is megnövelték, a most bejelentett negyedévente kifizetendő 1,51 dollár 3,3%-os osztalékhozamot jelent.

Jó eredményre számít idén az SAP

Az SAP ma reggeli gyorsjelentésével megkezdődött az európai gyorsjelentési szezon. A negyedik negyedévben 5,7%-kal 8,44 milliárd euróra emelkedő árbevételt ért el a társaság, ami enyhén elmarad a várt 8,51 milliárd eurótól. A növekedés elsődleges motorja továbbra is a felhő alapú szolgáltatások maradtak, ami 30%-os növekedést ért el. Ez részben a kedvező devizahatásnak volt köszönhető, mivel konstans devizával számolva 22% volt a növekedés, elmaradva a 24,4%-os várakozástól. Az operatív eredmény 2,58 milliárd euró lett, pontosan megfelelve az elemzői várakozásoknak.


A 2023-as évre 8,8-9,1 milliárd eurós operatív eredményre számít a menedzsment, felülmúlva a 8,65 milliárd eurós elemzői konszenzust. Viszont a cash flow előrejelzés csalódást keltett. A várt 5 milliárd euró elmarad az 5,5 milliárd eurós piaci konszenzustól, még akkor is ha figyelembe vesszük az átalakítás egyszeri negatív hatásait.


Az SAP munkaerejének 2,5%-át tervezi elbocsátani idén, ennek kapcsán 250-300 millió eurós átalakítási költséggel számolnak, cserébe 2024-től 300-350 millió eurós költségcsökkentést várnak tőle. A létszámcsökkentésen túl mérlegelik a Qualtrics nevű cégben meglévő 61%-os többségi részesedés értékesítését is.

Vegyes számok a WizzAir-nél

A Wizz Air ma publikálta harmadik pénzügyi negyedévének eredményét. A társaság 912 millió eurós árbevételt ért el, ami felülmúlta a 905 millió eurós elemzői konszenzust. Az EBITDA minimális (3 millió eurós) veszteséget hozott szemben a várt 23 millió eurós profittal. Ennek ellenére az adózott eredmény 38 millió euró lett, a várt 29 millió eurós veszteséggel szemben. A társaság nagyon jelentős devizanyereséget ért el, ami megdobta az adózott eredményt.


A 2023-as pénzügyi év egészére továbbra is veszteséget várnak, de a 2024-es pénzügyi év ismét nyereséges lehet. Az elmúlt évekhez képest magasabb jegyár környezetet látnak és a foglalások az egy évvel ez előttinél kedvezőbben alakulnak.

Továbbra is jól fest az EURHUF

Szerdán valamivel 390 alatt nyitott a forint az euró ellenében. A nap első részében stabil maradt a kurzus és szűk sávban mozgott. A dollár délutáni gyengülésével párhuzamosan további, közel egy százalékot erősödött a forint a nap végén, melynek eredményeként 387 alatt zárt. Ma reggel gyengülést látunk eddig, 388 körül jár a kurzus.

Amerikai GDP-adat a nap fókuszában

A nemzetközi devizapiacokon tegnap a dollár enyhe erősödésével indult a nap, aztán a vegyes képet mutató német Ifo-adatok után fordult a kurzus. Ezt követően 1,09 felett zárt az EURUSD jegyzése. Ma délelőtt 1,092 körül jár az árfolyam. A tengerentúlra összpontosul a befektetők figyelme: USA GDP-adat és munkapiaci mutatók is érkeznek ma.

80 dollár felett maradt a nyersolaj hordónkénti ára

A Brent 86,3, a WTI 80,5 dollár/hordó volt ma reggel a márciusi szállításra, míg az Ural azonnali, európai ára 58,3 dollár/hordó volt. A nyersolaj tartotta az árát, részben a kínai hírek miatt, melyek szerint gyorsan csökken a kórházban ápolt Covid fertőzöttek száma az ázsiai országban. A mások fő hír, hogy jelentősen gyengült a dollár a világpiacon, ami szintén támaszt nyújtott a dollárban jegyzett nyersolajnak. Az EIA adatai szerint a múlt héten fél millió hordóval nőtt az USA nyersolaj tartaléka, ami az elmúlt 3 hét 20 millió hordós emelkedése után csak kisebb mértékű készlet bővülést jelent. A piac továbbra is mérlegeli a február 5-én bevezetendő orosz olajtermék embargó hatásait az európai és a globális termékellátásra.

Az arany erősödik a gyenge dollárnak köszönhetően

Az arany 1.942 dollár/uncia szinten forgott ma reggel. Az erősödés hátterében a gyenge dollár állt, ami kilenchavi mélypontra esett tegnap. A dollár index tavaly szeptember végén érte el a csúcsát 114,1 ponton, jelenleg 101,6 pont a mutató állása. A dollár mellett az amerikai hosszú kamatok is csökkentek, jelenleg a 10 éves dollár hozam 3,48%. A piac a mai USA IV. negyedéves GDP adatra vár, ami meghatározó lesz a hangulatra és a piaci kereskedés irányára.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben