Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Amerikai szektorértékeltségek

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MININagy AndrásRészvényelemző2023. január 25.   16:57

Az elmúlt egy évben nemcsak az amerikai részvényindexek, de a részvénypiaci értékeltségek is csökkentek. Az előretekintő P/E várakozások alapján az S&P 500 index enyhén magasabban árazott, mint a 2006-ig visszamenő átlagos értékeltség. Azonban most is...

Az elmúlt egy évben nemcsak az amerikai részvényindexek, de a részvénypiaci értékeltségek is csökkentek. Az előretekintő P/E várakozások alapján az S&P 500 index enyhén magasabban árazott, mint a 2006-ig visszamenő átlagos értékeltség. Azonban most is azonosíthatók olyan szektorok, melyek átlag alatti értékeltséggel forognak.

Továbbra is az energiaszektor értékeltsége a legalacsonyabb. Nemcsak a szektortársakhoz képest forog alacsony értékeltséggel, de a 2006 óta számított hosszútávú átlagtól is elmarad.

Szintén lényegesen az átlag alatti értékeltségen forog az ingatlanszektor. Ennél a szektornál a P/E alapú mutató csak korlátozottan alkalmazható. Reálisabb képet adna a P/FFO alapú mutatószám, ami a működésből származó cash flowt viszonyítja az árfolyamhoz. Ennek hiányában viszont meg kell elégednünk a hagyományos P/E mutatószámmal.

Átlag körüli értékeltségen forognak a kommunikációs szolgáltatók, a pénzügyi szektor és némileg magasabban a közműszektor.

Forrás: Bloomberg, Erste

Az alacsony értékeltségű szektorokon túl érdekesek lehetnek azok a szektorok is, melyeknél az eredményvárakozások javulása tapasztalható. Év elejéhez képest egyedül a közműszektorban tapasztalható az idei évi eredményvárakozások emelkedése.

Forrás: Bloomberg, Erste

Összegzés

Megállapítható, hogy értékeltség alapján az energia és az ingatlanszektor számít kedvezőnek, míg a kommunikációs szolgáltatók, a pénzügyi szektor és a közműszektor jelenlegi értékeltsége átlagosnak tekinthető. Eredményvárakozások terén pedig a közműszektor esetében látható enyhén emelkedő trend.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben