Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Elkerülhető a recesszió

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. január 23.   09:23

Újabb jegybankár érvelt az 50 bázispontos emelés mellett A Consensus Economics felmérése alapján az Eurózóna elkerülheti a recessziót. A felmérés alapján egy egészen minimális, 0,1%-os GDP növekedés...

Újabb jegybankár érvelt az 50 bázispontos emelés mellett

A Consensus Economics felmérése alapján az Eurózóna elkerülheti a recessziót. A felmérés alapján egy egészen minimális, 0,1%-os GDP növekedés várható az idei évre. Korábban az elemzői konszenzus még gazdasági visszaesést várt 2023-ra, de a csökkenő gázárak és a kínai újranyitás is pozitív a gazdasági kilátásokat illetően.


Klaas Knot, az EKB holland jegybankára szerint februárban és márciusban is 50 bázispontos kamatemelésre van szükség az EKB-tól, mert egyelőre még túl messze vannak az inflációs cél elérésétől. Múlt héten volt egy átmeneti csökkenés a kamatvárakozásokban, miután a Bloomberg arról írt, hogy már márciusban lassulhat a kamatemelés üteme, de mostanra visszatértek a korábbi várakozások. A piac ismét 140 bázispont fölötti kumulált kamatemelést áraz, míg múlt héten ez 130 bázispontig is leesett.


Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint is új, közös kötvénykibocsátásra lenne szükség, amiből az EU-ban lehetne támogatni a zöld vállalatokat, melyre a társaságok globális versenyképessége miatt van szükség. Egyre többször merül fel ez a javaslat, melyről az elmúlt hetekben többek között a német kancellár is beszélt már.


Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Szlovákiában előrehozott választásra kerülhet sor, amit szeptember 30-án tarthatnak.


21,6%-ra mérséklődött decemberben a termelői árindex Németországban. Bár ez kissé magasabb, mint a várt 20,7%, de így is 2021 novembere óta a legalacsonyabb érték, és kevesebb mint fele a 2022 augusztus-szeptemberi csúcsnak.

A technológiai vállalatokkal folytatódik a gyorsjelentési szezon

Ezen a héten az amerikai tech-cégekkel folytatódik az aktuális gyorsjelentési szezon. Az S&P 500-at alkotó vállalatok a várakozások szerint átlagosan 9,2%-os profitcsökkenést kénytelenek elkönyvelni az előző év azonos időszakához képest, ami 2016 óta a legnagyobb visszaesés. A Bloomberg szerint hónapok óta csökkennek az eredményvárakozások, mégis fennáll a veszélye, hogy az elemzők még mindig túl optimisták. Holnap a Microsoft teszi közzé negyedéves számait, a hét további részében pedig a Tesla, az IBM és az Intel jelentését várják a befektetők.


A Morgan Stanley stratégái szerint a főbb makrogazdasági mutatók és a vállalati eredmények túlnyomórészt gyengék, ami azonban nincs beárazva a részvénypiacokon.


Jenet Yellen amerikai pénzügyminiszter levélben tájékoztatta a kongresszusi vezetőket arról, hogy elérték a szövetségi adósságlimitet, és tárcája különleges intézkedéseket tesz a fizetésképtelenség elkerülése érdekében. Ha az állam nem tudna eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, az a pénzügyminiszter szerint kétségtelenül recessziót okozna az amerikai gazdaságban.

Felpörgetné a munkaerőpiacot a japán miniszterelnök

Fumio Kisida japán miniszterelnök a munkaerőpiac felrázását szorgalmazta parlamenti beszédében, melynek lényege, hogy a negyvenéves szintű infláció közepette fontos lenne a bérek nagyobb ütemű növelése, azonban ehhez jobban növekvő ágazatokhoz kellene váltania a munkavállalóknak. Az állam támogatná a dolgozók átképzését, valamint szorgalmazná, hogy a cégek a képességek és nem a hagyományos, kor illetve munkahelyen eltöltött időtartam alapján alakítsák ki bérstruktúrájukat. Ami a monetáris politikát illeti, Kisida szerint még nincs itt az ideje váltásról beszélni, hiszen egyelőre még a korábbi vezetés alatt teszi dolgát a BoJ.


A holdújév ünneplése miatt egész héten zárva tart a sanghaji tőzsde, míg a hongkongi csak csütörtökön és pénteken lesz nyitva.

A Fitch negatívra változtatta Magyarország „BBB” besorolásának kilátását

A Fitch Ratings megerősítette Magyarország befektetési minősítésű „BBB” szuverén besorolását, de a pénteki felülvizsgálat során stabilról negatívra változtatta a kilátást. A hitelminősítő szerint a magasabb globális kamatok, a változékony energiaárak és a gyengülő kereslet Magyarország kulcsfontosságú exportpiacain a „politikai megfontolások által befolyásolt” politikai mixből fakadó sebezhetőségeket tárják fel. A Fitch úgy látja, hogy nagy valószínűséggel késik az európai uniós támogatások folyósítása.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben