Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Hegymenet lefelé

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2023. január 20.   16:39

Egy-két hónapja még a recesszió évének tűnt 2023. A kilátások némileg javultak az azóta eltelt időben: bár nem zárható ki semmi, de a mostani jelek szerint az európai gazdaságot a vártnál mérsékeltebb formában veti vissza az energiakérdés és egyre pozitívabb a kép a kínai nyitás jövőjével kapcsolatban is. A globális inflációs fordulattal a nagy központi bankok emeléseinek vége beárazódni látszik és a régiós jegybankok szintén a kamatpálya csúcsán vannak. Mi állhat az MNB előtt az idei évben?

Bár a hazai éves fogyasztói árindex fordulatára még várnunk kell és az idei év első hónapjai tartogathatnak meglepetést, egyre inkább úgy tűnik, hogy közel lehetünk a csúcshoz. A mérséklődés ugyanakkor lassú folyamat lehet, különösen akkor, amennyiben az európai konjunktúra is recesszió nélkül vészeli át 2023-at. A gázárak is meglehetősen mérsékeltek az elmúlt időszakban, ami szintén rendkívül kedvező fejlemény a tavaly nyár végi forgataggal szemben.


Forrás: Bloomberg


A nagy kérdés a magyar monetáris hatóság szempontjából természetesen az, hogy mikor kezdheti el az októberben bevezetett, szükségszerű, ugyanakkor rendkívül szigorú kondíciók kivezetését. A jegybank az ősszel két hazai és négy külső kockázati tényezőt azonosított, melyek a döntéshozatal tekintetében fókuszban állnak. A belső tényezők tekintetében a folyó fizetési mérleg javulása egyelőre várat magára a novemberi adatokat látva. Az uniós megállapodás ügye is pihen karácsony óta, de az elmúlt hetek hírei alapján nem jutottunk közelebb az érintett források tényleges átutalásához. A külsők tekintetében háborús fronton nincs változás, ugyanakkor a másik három aspektusban (befektetői hangulat, európai energiakrízis, nagy jegybankok kamatpályája) detektálhatunk javulást. Ezzel összhangban a piaci várakozások jelentős kamatvágást áraznak az év végére, melynek nyomán felmerülhet a kérdés, hogy mikor kezd neki az MNB. Mondhatjuk, hogy a nemzetközi tényezők javultak, de mivel a közel 1800 pontos teljes szigorítás mintegy fele közvetlenül az árfolyamcsatorna erősítésén keresztül célozta árstabilitás elérését, ezért a belföldi tényezők (összefoglalóan külső egyensúly) érdemi javulása nélkül vakmerőség lenne elindulni. Bár a novemberi konjunktúra adatok és hitelpiac őszi visszaesése a belső kereslet mérséklődését irányozza elő, az egyensúlyi mutatók eddig ismert adataiban ez még nem mutatkozott meg.


Forrás:KSH, MNB

A menetrend pikantériáját az is adja, hogy a kamatfeltételek könnyítésével párhuzamosan továbbra is szükséges lenne a rendszerben lévő többletlikviditás csökkentése, vagyis egyszerre kellene lazítani és szigorítani és mindezt jól eladni a piacnak. Az átmenetinek szánt kettőskamat-rendszer egységesítése (az egynapos betét jelenlegi 18 százalékos szintjének 13-ra mérséklésével) lehetne a monetáris enyhítés meghatározó lépése. Az év második felében pedig már alapkamat is csökkenhet, amennyiben az inflációs kockázatok érdemben enyhülnek.

Mindezt kellő óvatossággal és körültekintéssel kell véghez vinni. A fiskális politika mindent megtesz a „hard landing” elkerülése végett, ami rövidtávon mérsékelheti a reálgazdasági áldozatokat, ugyanakkor az infláció emelkedett szinteken történő beragadásával fenyeget. A jelenlegi kilátások alapvetően egy rosszabb évet (az ideit) vetítenek előre és 2024-től már visszatérhet a potenciális növekedés körüli világ, amennyiben sikerül az elmúlt időszakban elszálló inflációs várakozásokat horgonyozni. E tekintetben lesz kulcskérdés a monetáris döntéshozatal az elkövetkezendő időszakban.

A cikk első alkalommal 2022. január 20-án jelent meg az Világgazdaság oldalán.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben