Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Pletykára, hírre…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 19.   10:47

Erste kommentár Vegyél a pletykára és adj a hírre! - mondja a tőzsdei szlogen. Az év elején egy kisebb rallyt láthattunk a részvénypiacokon. Ez sok esetben (S&P500, DAX, BUX) a tavaly októberben megindult emelkedés...

Erste kommentár

Vegyél a pletykára és adj a hírre! - mondja a tőzsdei szlogen. Az év elején egy kisebb rallyt láthattunk a részvénypiacokon. Ez sok esetben (S&P500, DAX, BUX) a tavaly októberben megindult emelkedés folytatása volt, amit a hozamemelkedések is hajtottak. Míg például október óta az S&P500, a DAX vagy éppen a BUX rendre 14, 27 és 25 százalékot emelkedett, ebből a csökkenő hozamkörnyezetben 5, 9 és 7 százalék esett az idei évkezdésre. Ebben a hozamcsökkenés mellett az is benne volt, hogy a jövőt kezdik egy kicsit fényesebben látni a befektetők. Gondolunk itt arra, hogy az év eleji recesszió tekintetében már kicsit optimistább lett a hangulat, s ezt a vélekedést mostanra néhány döntéshozó is osztja. A Fed és az EKB részéről elkezdtek a kamatemelés lassításáról beszélni. Ugyanakkor Janet Yellen, vagy éppen a német pénzügyminiszter pozitív hangot ütött meg a minap a gazdaság teljesítményével kapcsolatban. Egy szó mint száz, amit a befektetők sejtettek, érzékeltek, azt mostanra a döntéshozók is kimondták. Szóval egy kicsit olyan, mintha a „Vásárolj a pletykára, adj a hírre!” szituáció lenne. Habár nem feltétlenül erre szokták ezt mondani a börzén. Ugyanis csakugyan jobbnak látszik most a helyzet, mint amilyennek 1-2 hónappal ezelőtt látszott. Ennek az egyik legfőbb oka az európai gazdaság tekintetében, hogy eddig jó volt az időjárás, és jelentősen beesett a földgáz ára. Ez pedig segíti a gazdaságokat. Szóval az optimizmust követően most az aggodalom vette át az uralmat a fejekben. Azért mégis magas az infláció, azért mégis jelentős lassulás lesz, ha recesszió talán nem is. Ez pedig mégiscsak kihatással lesz a vállalati eredményekre és értékelésekre. Szóval nem árt az óvatosság. Hacsak valami különös nagy dolog nem történik, akkor a fentiek alapján valószínűleg az elmúlt időszak jelentősebb emelkedéseinek a korrekciója, aminek a kezdetét látjuk. Reálgazdasági gödörben vagyunk, tele vízzel, gázolunk benne, s bár eddig sekélynek bizonyult, de a túloldal azért még előttünk van. Jöhet még meglepetés, nem árt az óvatosság.


Az általános negatív hangulatban a DAX és a BUX is csökken ma délelőtt.

Borongós piacon európai felülteljesítés

Visszafogott mozgások voltak láthatók tegnap Európában. A DAX és az Euro Stoxx50 is stagnált, míg a FTSE100 csökkent. A szektorok vegyesen teljesítettek. Az IT vezette az emelkedést, míg leggyengébben az ingatlan és az alapvető fogyasztási cikkek teljesítettek.


Amerikában jelentősebb eladói nyomás bontakozott ki. A Nasdaq 1,2%-ot, az S&P500 1,6%-ot, a Dow pedig 1,8%-ot esett. Minden szektor csökkent, de leginkább a közmű és az alapvető fogyasztási cikkek gyártói estek.


Ázsiában is az eladók voltak többségben. A Hang Seng 0,2%-ot, a Nikkei 1,4%-ot csökkent. Kivételt jelentett a CSI300, ami 0,6%-ot emelkedett.

Kivezetik a Linde-t a frankfurti tőzsdéről

A Linde részvényesi közgyűlése jóváhagyta a társaság átalakítását. Ennek részeként a Linde kivonul a német tőzsdéről és csak az Egyesült Államokban lesz elérhető. A kivezetés pontos dátuma még nem ismert, de március 1. körül várható. A kivezetés hatására a részvény értelemszerűen kiesik a német DAX indexből is, ahol helyét a Commerzbank vagy a Rheinmetall veheti át.

A Lufthansa kisebbségi részesedést venne az ITA-ban

A Lufthansa szándéknyilatkozatot írt alá az olasz ITA légitársaság kisebbségi részesedésének megvásárlásáról. Az olasz minisztériummal folytatott tárgyalás során pedig a többségi részesedésre is opciót szeretne szerezni a német légitársaság. Régóta ismert volt, hogy a Lufthansa érdeklődik az olasz légitársaság iránt, de a szándéknyilatkozat aláírásával új szakaszba léptek a tárgyalások.

Az Apple beköltözne a lakásunkba

A vállalat több olyan eszközön dolgozik, amelyek az okosotthonok részét képezhetik, hogy felvegyék a versenyt az Amazon és a Google termékeivel. Ezek közé tartozik egy olyan táblagép, amely képes a termosztátokat és a lámpákat vezérelni. Jövő év elején érkezhet egy megújult TV-box, és egy nagyobb okosotthon-kijelző is készülhet.

Úgy tűnik, tegnap megvolt az áttörés

Szerdán reggel 397 körül nyitott az EURHUF árfolyama. A nap nagy részében erősödést láthattunk. Különösen kedvező, hogy az elmúlt napokban áttörhetetlennek tűnő 395-ös szint alatti tartományt is sikerült meghódítani. Végül 394-nél zárt a jegyzés, de ma reggel már 395 felett jár az árfolyam.

Volatilitás az EURUSD piacán

A nemzetközi devizapiacokon szerdán a nap eleje a dollárról szólt, ugyanakkor a kereskedés további részében fordult a kocka. A délutáni adatok egy irányba mutatnak: a vártnál jobban mérséklődő infláció mellé a várakozásoknál gyengébb konjunktúra adatok jöttek, így mérséklődhetnek a tengerentúli kamatvárakozások. Ezek eredményeként közel 10 hónapos mélypontra került a dollár az euró ellenében, 1,089-ig jutott. A piac volatilitását jelzi, hogy ezek után végül 1,08 alatt zárt a kurzus. Ma a reggeli órákban 1,081-nél jár a jegyzés. Elsősorban tengerentúli munkapiaci adatokra és Lagarde elnökasszony megszólalására lesz érdemes figyelni csütörtökön.

A gyenge amerikai makrogazdasági adatokra és a készletnövekedésre gyengült az olajár

A WTI 84,3, a Brent típusú kőolaj pedig 79,0 dollár volt ma reggel a márciusi határidőre, míg az Ural azonnali jegyzési ára 58,9 dollár/hordó volt Európában. Tegnap gyenge kiskereskedelmi adat és a vártnál alacsonyabb termelői árinflációs adat látott napvilágot az Egyesült Államokból, ami negatívan hatott a kőolajárak alakulására, mivel az Egyesült Államokban nő a recesszió kockázata. Az API jelentése szerint 7 millió hordóval nőtt az USA kőolaj készlete a múlt héten, ami az egy héttel korábbihoz hasonlóan jelentős növekedésnek számít. A piac a kínai olajkereslet növekedéssel kapcsolatban is egy kicsit óvatosabbá vált. Az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) legfrissebb elemzése szerint az idei évben napi 1,9 millió hordóval nőhet a kőolaj iránti kereslet. A kínálat ezzel nem fog tudni lépést tartani, viszont az első negyedévben még többletes lesz a piac napi mintegy 1 millió hordóval. Ez inkább az árak csökkenését vetíti előre rövid távon.

Az arany kismértékben drágult a kisebb inflációs nyomás miatt

Az arany 1.913 dollár volt ma reggel. Tegnap enyhe emelkedés volt az árakban, főleg a gyenge amerikai makrogazdasági adatok miatt. Ezek azt mutatják, hogy kisebb az amerikai gazdaságban az inflációs nyomás, mint azt korábban várták. Ez pedig a kamatok csökkenéséhez és gyengébb dollárhoz vezet, ami segítheti az arany áremelkedését. A Fed január végén ül össze és dönt ismételten a kamatok alakításáról. A piac szerint 5% körül tetőzhet a dollár irányadó kamata 2023 év közepén.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben