Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

A FED kezében az amerikai cégek sorsa

PODCAST
PODCAST2023. január 19.   08:40

A tengerentúli vállalkozások idei teljesítménye elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő FED kamatpolitikájától függ – mondta az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője. Ugyanis, ha az intézet a kamatemelésekkel nagymértékben lassítja a gazdaságot, ezáltal visszavetve a fogyasztói keresletet, akkor a vállalati számok sem görbülhetnek szépen az év folyamán.

Márpedig a FED kommunikációja szerint a következő ülésen további 75 (vagy 50) bázispontos kamatemelés jöhet, és idén nem is várható kamatlábcsökkentés. A magas alapkamat sok vállalatnak árt, a mostani gyorsjelentési szezont nyitó bankok számára viszont kedvez.

Ugyan meglehetősen vegyes kép rajzolódik ki az eddigi jelentésekből, de az elmondható, hogy azok a pénzintézetek, amelyeknek jelentős kereskedelmi banki tevékenysége van (pl. a Bank of America vagy a Wells Fargo), jobban teljesítettek a magas kamatoknak köszönhetően. Gyengébben muzsikált viszont például a Goldman Sachs, amely nagyrészt a még mindig visszaeső befektetési-, és részvénykereskedési üzletágára támaszkodik. De a kötvény-, és devizaügyletekből származó bevételek is apadtak – mondta az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője.

Kerekes Tamás szerint az idei gyorsjelentési szezon vesztesei a nyersanyagszektor cégei (a nyersolajjal foglalkozó vállalatok kivételével), a nem alapvető termékeket árusító társaságok és a telekommunikációs vállalatok lehetnek. Az elmúlt évekhez képest szenvedhet a technológiai szektor is, a lakosság ugyanis a magas infláció miatt visszafogta a korábban az online térben elköltött kiadásait. Emellett a cégek is kevesebbet hirdetnek a digitális szférában, a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva.

„Az elmúlt időszak kirúgásai a technológiai szektorban inkább egy korrekciónak tekinthetők, mivel főleg a koronavírus megjelenése után nagyon felpörgött a tech-ágazat, beleértve a munkaerő létszámát is” – tette hozzá Kerekes Tamás. Ez persze nem vigasztalja az elbocsájtott alkalmazottakat. A befektetők viszont általában pozitívan értékelik ezeket a leépítéseket, mert ezzel csökken az adott társaság bértömege.

Az S&P 500 cégei közül eddig 34 jelentett, és hat százalékuk okozott pozitív meglepetést. Ez még akár jónak is mondható, de a profitok hét százalékkal elmaradnak az egy évvel korábbitól. Az év hátralévő részét pedig még több bizonytalanság övezi.

A műsor második felében Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője volt a vendégünk, akivel szóba került, hogy:

  • mi várható a Fitch Ratings-től, az idei első magyar gazdasági felülvizsgálatában?
  • tényleg elkerüli Európa a recessziót?
  • várható-e még idén magyar devizakötvény kibocsátás?

A Reggeli Monitorban először Kerekes Tamást, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjét, majd Nyeste Orsolyát, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjét Imre Lőrinc kérdezte.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben