Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hamarosan lassíthat az EKB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. január 18.   09:32

50 helyett 25? A Bloomberg információi szerint az EKB mérlegeli annak lehetőségét, hogy lassítson, és márciusban az eddigi 50 bázispont helyett már csak 25 bázispontos emelést hajtson végre. Ez...

50 helyett 25?

A Bloomberg információi szerint az EKB mérlegeli annak lehetőségét, hogy lassítson, és márciusban az eddigi 50 bázispont helyett már csak 25 bázispontos emelést hajtson végre. Ez egyébként szembemenne Chrisitne Lagarde decemberi nyilatkozatával, amikor további 50 bázispontos lépések szükségességéről beszélt, és a jegybankári nyilatkozatok is inkább héja álláspontot képviseltek, vagyis eddig azt lehetett kiolvasni, hogy februárra és márciusra is maradhat az 50 bázispontos emelési ütem. Az EKB márciusban teszi közzé az új inflációs előrejelzését, és amennyiben ez jelentősen lefelé tolódik, az alkalmat adhat a jegybanknak a lassításra. A hír hatására csökkentek a kamatemelési várakozások, a nyárra vonatkozó például 10 bázisponttal. Hasonló mértékű csökkenés volt jellemző az európai állampapírhozamokban is, gyakorlatilag futamidőtől függetlenül. A gazdaság növekedése és a részvénypiacok szempontjából is pozitív lenne, ha a vártnál kevésbé lenne szigorú az EKB.


Az Európai Bizottság alelnöke, Valdis Dombrovskis szerint is tetőzött az infláció Európában, ami elsősorban az energiaárak mérséklésének köszönhető. Nyilatkozata megegyezik a piaci véleményekkel.


Ursula Von der Leyen szerint nagyobb támogatást kéne adni Európában a zöld gazdaságnak, hogy képes legyen felvenni a versenyt az USA-val. Ehhez kapcsolódóan kedvezőbb szabályozási környezetet kéne alkotni. Nemrég a német kancellár vetette fel, hogy akár közös kötvénykibocsátással is támogatni kéne az iparágat, amit európai húzóágazatnak neveztek ki.

Az Egyesült Államok és Kína vezető tisztségviselői egyeztetnek ma

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter ma Zürichben találkozik Liu He kínai miniszterelnök-helyettessel, hogy megbeszéléseket folytasson a világgazdaságról, az államadóssággal kapcsolatos kérdésekről és az éghajlatváltozásról. Az IMF nemrég óva intett attól, hogy a világgazdaságot két egymással versengő tömbre válasszák szét, mondván, hogy ez akár 7%-kal is csökkentheti a globális gazdasági teljesítményt - a sebezhetőbb országokban pedig még ennél is nagyobb mértékben.


Yellen és más vezető amerikai tisztviselők szerint az amerikai gazdaság 2023-ban képes lesz elkerülni a recessziót, de elismerik, hogy a növekedés várhatóan lassul.


Marko Kolanovic, a JPMorgan stratégája a recessziós kockázatok és a központi bankok túlzott szigorításával kapcsolatos aggodalmak miatt ismét csökkentette az ajánlott részvényallokációját. Különösen negatívan áll az euróövezethez, tekintettel annak közelmúltbeli kiemelkedő teljesítményére, helyette a feltörekvő országbeli és a kínai részvények felülsúlyozását javasolja.

Tartja magát a japán jegybank

Nem változtatott ultralaza politikáján a japán jegybank a mai kamatdöntő ülésén, ezzel elvetve minden esélyét annak, hogy szigorítson Haruhiko Kuroda jegybankelnök áprilisi mandátumának lejárta előtt. Az alapkamat mínusz 10 bázispont maradt, és az eddig is érvényben lévő kötvényhozam sapkáját is változatlanul hagyták. Azaz továbbra is 0,5% alatt fogják tartani a 10 éves állampapírok hozamát, míg a rövidebb lejáratúakét még alacsonyabban. A jegybankárok nem gondolják tartósnak az infláció jelenlegi, a jegybanki célnál magasabb mértékét (novemberben 3,8% volt év/év). A jen nagyot esett a hírre, az USDJPY 128-ról 131 környékére emelkedett, a 10 éves kötvényhozam pedig 0,4%-ra mérséklődött, a Nikkei 225 részvényindex azonban 2,5%-os pluszban fejezte be a mai kereskedést. A decemberi inflációs adatot holnap közli a japán statisztikai hivatal.


Havi alapon 0,2%-kal nőtt a japán ipari termelés novemberben, ami két hónap csökkenése után az első pozitív adatot jelenti. Az októberi érték -0,1% volt. Éves alapon ez is 0,9%-os visszaesést jelent, ami pozitív meglepetés az előzetesen mért 1,3%-os visszaeséshez képest, de elmarad az októberi 3,0%-os növekedéstől.


A magánszektor gépipari rendelésállománya 8,3%-kal esett vissza novemberben Japánban, jóval alulmúlva a kereken egy százalékos zsugorodásról szóló szakértői becslést, valamint az októberi 5,4%-os növekedést is. A zsugorodás mértéke éves alapon 3,7% volt, pedig az elemzők 1,6%-os bővülést becsültek, ami az októberi 0,4%-os növekedési ütemet is meghaladta volna.

1,5 milliárdos nyitott rendelésállománnyal zárta az évet a Gloster

A Gloster 1.530 millió forintos nyitott rendelésállománnyal zárta a tavalyi évet. Ez jelentős növekedés a 2021 év végi 670 millióhoz és a 2022 harmadik negyedévi 1.302 millió forinthoz képest is. Ugyanakkor jelentősen elmarad a december közepén előzetesen jelzett 2 milliárd forintos rendelésállománytól. Ennek véleményünk szerint az lehet a fő oka, hogy a szállítási körülmények kedvezően változtak, így az előzetesen vártnál több hardvert tudtak kiszállítani és így kiszámlázni is 2022-ben. Vagyis az előzeteshez képest gyengébb rendelésállomány oka a magasabb 2022-es bevétel lehetett. Továbbra is úgy gondoljuk azonban, hogy csak a 2022-es (előzetes) eredmény birtokában lehet majd teljes képet alkotni.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon, a fő amerikai és európai indexek közül egyedül a FTSE volt mínuszban.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben