Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megjöttek a varjak

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 17.   10:10

Erste kommentár Igen, jól látja az olvasó! Megjöttek a varjak! Ez azért furcsa egy picit, mert ez az, ami a mi vidékünkön (Budapest külvárosa) hagyományosan a tél beköszöntét szokta jelenteni, s tipikusan...

Erste kommentár

Igen, jól látja az olvasó! Megjöttek a varjak! Ez azért furcsa egy picit, mert ez az, ami a mi vidékünkön (Budapest külvárosa) hagyományosan a tél beköszöntét szokta jelenteni, s tipikusan novemberben vagy december elején szoktak a madarak behúzódni a földekről a városba. Hogy pontosan ahhoz köthető-e, hogy akkorra fagynak le a földek és tovább nem tudnak a szántókon garázdálkodni vagy valami máshoz, azt nem tudom, de azért a hidegebb időjárás beköszöntének jó előrejelzői szoktak lenni. (Egyelőre nincs fagy, esik az eső.)


Mostanra már nyilván kitalálta a nyájas olvasó, hogy miről akarunk ma reggel beszélni. A gázhelyzetről. A 2021/2022-es év fordulóján ilyenkor már csak 50-51 százalékos töltöttség volt az európai gáztárolókban, most pedig 82 százalék körül van. Ez nem csak azt jelenti, hogy 31 százalékponttal jobbak vagyunk, mint tavaly, hanem azt is, hogy most 31 milliárd köbméter gázzal jobban állunk. Tavaly végül 65 milliárd köbméter gáz jött Oroszországból vezetéken az egy évvel korábbi 150 milliárddal szemben. Két vezetéken, az ukrajnain és a déli, török vezetéken továbbra is jön a gáz. Ezeken kb. 25 milliárd köbméter érkezhet évente Európába (Magyarországra is), az oroszoktól. Ha az imént vázolt előnyünk megmaradna, akkor az azt jelentené, hogy további mintegy 15 milliárd köbmétert kellene beszereznünk más forrásból, amire jó lehetőséget biztosítanak a tavaly átadott LNG terminálok és vezetékek (holland, német LNG terminálok és bolgár, lengyel gázvezetékek). Szóval úgy tűnik, hogy jön a hideg, de ez a holland gáztőzsdén egyelőre nem látszik. Tegnap 55 euró per MWh-ra esett az egyhónapos szállítású gáz ára, amit utoljára néhány hónappal az után láthattunk, hogy a Jamal gázvezetéken drasztikusan csökkentettétek az oroszok a gázszállítást, 2021 szeptemberében! Lehet, hogy egy időre ez lesz az alja az árnak, amely – különben és szerintünk – hosszútávon stabilizálódhat majd, valószínűleg 30 és 60 euró között. Most a várható hidegebb időjárás tréfálhat meg bennünket, de arra sincs garancia, hogy a maradék két szállító vezetéken nem zárja el Putyin a gázcsapot.


Ma negatív a piaci hangulat. A DAX és a BUX is enyhe csökkenést mutat a délelőtti órákban.

Mérsékelt európai növekedés

A főbb európai részvényindexek 0,2-0,3%-ot emelkedtek tegnap. A szektorok többsége emelkedett, főleg az ingatlanszektor volt erős. A csökkenő gáz- és olajárak közepette egyedüliként az energiaszektor csökkent a tegnapi kereskedésben.


Az amerikai részvénypiac nemzeti ünnep miatt zárva tartott tegnap.


Ázsiában jellemzően negatív ma reggel a hangulat. A CSI300 0,1%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot csökken, viszont a Nikkei 1,2%-ot emelkedik.

Enyhe gyengüléssel indult a hét forint fronton

Hétfőn a 396-397-es sávban kezdte a forint a kereskedést az euró ellenében. Ezt követően a dollár visszaerősödésével párhuzamosan gyengült a magyar deviza és a 398-399-es sávban stabilizálódott. Ma reggel eddig 399 körül ingadozik az árfolyam.

Ma a ZEW-indexre figyelünk

A nemzetközi devizapiacokon a hét első napján gyengüléssel nyitott a dollár az euró ellenében, ugyanakkor a nap további részében korrekciót láthattunk és végül minimálisan a nyitó szint alá tudott erősödni a dollár. Ma újra nyitva lesznek a tengerentúli piacok, 1,81 körül jár a jegyzés a reggeli órákban. Ma a német és európai ZEW-indexre figyelhet a piac.

Stabil maradt a kőolaj ára, a kínai adatok erősebb negyedik negyedéves teljesítményt mutattak a vártnál

A WTI 79,5, a Brent típusú kőolaj pedig 84,4 dollár/hordó szinten forgott a márciusi lejáratra, míg az Ural azonnali európai leszállítási ára 55,6 dollár/hordó volt. A piacon jelentős változás nem következett be, a tegnapi amerikai szünnap miatt a forgalom is alacsonyabb volt. A kínai gazdasági aktivitásról szóló adatok a negyedik negyedév vonatkozásában a korábbi várakozásoknál kedvezőbb képet mutattak. Az ország a tavalyi év egészét tekintve nagyon alacsony növekedést ért el, de az utolsó negyedév már javuló képet mutatott. Ez némi optimizmusra adott okot az idei év gazdasági aktivitásával kapcsolatban, ami meghatározó lehet az olajpiacra nézve is.

Az arany árfolyama enyhén csökkent az erősebb dollár miatt

Az arany 1.909 dollár volt ma reggel, ami enyhe visszaesést jelent az erősebb dollár miatt. Egyelőre inkább kivárás van a piacon. A kamatok alakulása, a dollár és a hosszú hozamok a leginkább meghatározó tényezők. A 10 éves dollár hozam jelentleg 3,57%. A Fed január végén ül össze legközelebb és dönt az irányadó kamatok mértékéről.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben