Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Raiffeisen: Oroszország nélkül is többet ér

SZTORI
SZTORINagy AndrásRészvényelemző2023. január 12.   10:06

Az Erste 12 hónapos célára 19,5 euró a Raiffeisen-részvényekre, ez 20 százalékos felértékelődési potenciál.

Továbbra is erős a bizonytalanság az orosz eszközök és kitettségek jövőjével kapcsolatban, ezért a Raiffeisen értékének vizsgálatakor is érdemes konzervatív módon eljárni, és nullának tekinteni az oroszországi érdekeltségek értékét. Ez egy kellően pesszimista megközelítés, melynek alkalmazása esetén az orosz eszközök esetleges megtérülése további nem várt felértékelődést hozhat. A tőkepolitika és az osztalék meghatározása esetében is hasonló elvet követ maga a Raiffeisen csoport is, ugyanis az orosz leányvállalat nyereségtermelő képességét nem veszik figyelembe, mivel a jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé a transzferálását az anyavállalat számára. A Raiffeisen az így számított tőkemegfelelésre 13 százalékos CET1-célt tűzött ki, és ennek alapján határozzák meg a kifizethető osztalékot.

Várakozásunk szerint a 2022-es évet követően a csoport 1,5 eurós osztalékot fizethet ki, ami 9,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg – ez egyfajta kárpótlás a részvényesek számára az elmaradt tavalyi osztalék miatt. Ezt követően a következő két évben átmenetileg visszaeshet a társaság osztalékfizetése, de még így is egy euró fölött fizethetnek a 2023-as évre. Az 1,5 eurós osztalék a 2025. évi eredmény terhére kerülhet majd ismét kifizetésre, majd ezt követően még tovább javulhat az osztalékfizetési képesség.

A fent vázolt feltételezésekre épülő osztalékmodell alapján az Erste 12 hónapos célára 19,5 euró a Raiffeisen-részvényekre, ami 20 százalékos felértékelődési potenciál. További felértékelődési lehetőséget pedig az orosz eszközök megítélésében bekövetkező változás kínál, legyen az a leányvállalat értékesítése, vagy az orosz piac ismételt megnyitása és a profit anyaválallat számára történő transzferálásának újbóli lehetősége.

Az eredményalapú (P/E) összehasonlításnál is érdemes körültekintően eljárni. Ha figyelembe vesszük az orosz és a belorusz profitot is, akkor egészen döbbenetesen alacsony, 2 körüli P/E hányadost kapunk. Érdemesebb itt is az ezen országokban elért (amúgy igencsak tetemes) profit nélkül számolt eredményvárakozással kalkulálni. Így enyhén 6 fölötti P/E-értékeltséget láthatunk csoportszinten a 2023-as évre, ami még mindig kedvezőnek számít, ráadásul az orosz és a belorusz kitettség kapcsán is óvatosan jártunk el, akárcsak az osztalékmodell esetében.

 A cikk első alkalommal 2023. január 11-én jelent meg az Világgazdaság oldalán.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben