Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Újraindulhat a gazdaság és a kaszinóturizmus Kínában

PODCAST
PODCAST2023. január 12.   09:19

A tavaly év végi, tömegesnek is nevezhető tüntetések hatására a kínai vezetés feloldotta a szigorú Covid lezárások nagy részét. Ez rövidtávon, a megbetegedések megugrása miatt problémákat okozhat a munkahelyeken, a termelésben, hosszabb távon viszont egyértelműen segíti a kínai gazdaság idei magára találását – mondta az Erste Bank elemzője, Péntek Ádám a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.

Kínában elkerülhetetlen volt a gazdasági újranyitás, amire két és fél éve vártak a helyi lakosok és termelő vállalatok. Erre rengeteg gazdasági adat utalt már: a kiskereskedelem és az ipar teljesítménye bezuhant, nőtt a munkanélküliség és az infláció is, az alacsony kereslet miatt csak nagyon visszafogott, 1,6 százalékos emelkedést mutatott – magyarázta az Erste Bank elemzője. A kínai vezetés az idei évet a gazdasági növekedés éveként aposztrofálta, míg az eddigiekben az emberéletek védelmére hivatkozva tartották életben a szigorú lezárásokat.

Péntek Ádám szerint rövidtávon még nem várható gazdasági szárnyalás az újranyitás miatt. A kínai holdújév alatt például 2,1 milliárd utazás prognosztizálható, ami a fertőzés további gyors terjedését vetíti előre. Persze a holdújév már a gazdaság, főleg a turisztikai szektor számára is kedvező lehetőségeket rejt magában. A legnagyobb kínai utazási iroda, a Trip.com részvényárfolyama október vége óta megduplázódott, ami az optimista kilátásoknak köszönhető.

A turizmus felpörgése, a külföldi vendégek áradata nagyon jót tesz a Makaón működő kaszinóparadicsom működésének is. Ebből egyébként nem is feltétlenül kínai cégek, hanem amerikai, Las Vegashoz köthető vállalkozások húzhatnak hasznot, így az MGM Resort vagy a Wynn Resort. Összességében idén 3-4 százalék közötti GDP-növekedés várható Kínában, gyorsuló infláció mellett.

Az Erste Bank elemzője kitért arra is, hogy a kínai gazdaság kockázatai között leginkább az ingatlanszektort, és a hitelezési buborékokat szokták emlegetni. Péntek Ádám elmondta, hogy a kínai ingatlanpiacon decemberben már 60 százalékkal nőtt a kiadott új építési engedélyek száma. Ugyan az ingatlanfejlesztők közül többen is nehéz helyzetben vannak, de ők számíthatnak a központi vezetés segítségére, akár kedvezményes hitelfelvételi lehetőségek, akár az eladósodottsággal kapcsolatos szabályok megváltoztatásának formájában.  

Az enyhülő kínai Covid politika nem elhanyagolható pozitív hozadéka, hogy a globális piacok teljesítménye is javulhat. A lezárások alatt például sok problémát okozott az Apple számára, hogy a Kínában található, iPhone-okat gyártó Foxconn sokáig zárva tartott. De a Tesla is többször csökkentette mostanában az autóinak árát, mert nagyon alacsony volt a kínai kereslet. Péntek Ádám szerint jelentősen enyhülhet az ellátási láncok problémája, egyes területeken, például a telefonoknál már egyenesen félvezető túlkínálat alakult ki.

Hogy a kínai újranyitás milyen pozitív hatással volt a gazdaságra, arra jó értékmérő, hogy a Shanghai Composit értékeltsége 15 százalékot erősödött az elmúlt időszakban.

A beszélgetés második felében Miró Józsefet, az Erste Befektetési Zrt. stratégáját kérdeztük. Az interjúban szóba került, hogy:

  • mennyire lehet tartós az inflációs fordulat az eurózónában?
  • mi várható idén az Európai Központi Banktól?
  • miben versenyez egymással a magyar és a román piac?

Az első részben Péntek Ádám, az Erste Bank elemzője, a másodikban pedig Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája volt a Reggeli Monitor és Imre Lőrinc vendége.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben