Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

100 milliárd dolláros kár évente: bolti tolvajok veszik ki a befektetők zsebéből a hasznot.

SZTORI
SZTORIKubicsek RékaMarketing és kommunikációs szakértő2023. január 11.   09:34

A minneapolisi székhelyű Target vezetői közölték, hogy több százmillió dolláros profitveszteséget látnak a készletcsökkenés miatt, ami azt jelenti, hogy az üzletek polcain kevesebb termék van, mint amennyit a raktárkészletben nyilvántartanak. A zsugorodásnak számos oka lehet - a boltban eltörő áruk, az alkalmazottak lopásai vagy akár adminisztrációs hibák -, de a Target a veszteségekért egy elsődleges okot nevezett meg: a szervezett bűnözést.

"Más kiskereskedőkkel együtt mi is a lopások és a szervezett kiskereskedelmi bűnözés jelentős növekedését tapasztaltuk üzletágunkban" - mondta Brian Cornell, a Target vezérigazgatója a vállalat harmadik negyedévi eredménybeszámolóján. Az eltűnt árukészletek több mint 400 millió dollárral csökkentették a Target bruttó árrését 2022-ben a tavalyi évhez képest, és a Target arra számít, hogy ezek a nyereségkiesések a pénzügyi év végére 600 millió dollárra nőnek - mondta Michael Fiddelke, a Target pénzügyi igazgatója.

Nem a Target az egyetlen kiskereskedő, amely a szervezett bolti lopások megugrásaival küzd - ez országos problémává vált. A kiskereskedők elkezdték megkongatni a vészharangot, az évente milliókba kerülő lopások számának megnövekedése az online eladás egyszerűségével függ össze. A készletcsökkenés összességében közel 100 milliárd dollárba került az amerikai kiskereskedőknek 2021-ben, és ennek hátterében a lopás állt: a National Retail Federation által megkérdezett kiskereskedők átlagosan 26,5%-os növekedésről számoltak be a szervezett kiskereskedelmi bűnözés terén.

Mi a szervezett kiskereskedelmi bűnözés?

A szervezett kiskereskedelmi bűnözést olyan személyek csoportja hajtja végre, akik "egy bizonyos kategóriára specializálódnak", például kabátokra. Betörnek a kiskereskedőhöz, és új értékesítési csatornákon, például online piactereken keresztül továbbértékesítik az árut, vagy ismét értékesítik az árut a helyi kiskereskedőknek. Ezek rendkívül szervezett, strukturált bűnszervezetek, amelyek gyakran más bűncselekményekben is részt vesznek.

Hová kerülnek a termékek?

Sokszor a lopott termékek szinte azonnal az interneten kötnek ki, álcázva magukat a jogszerűen működő harmadik fél eladók milliói között. Az e-kereskedelem térnyerése nagymértékben elősegítette a szervezett kiskereskedelmi bűnözést. A lopott árut sokkal könnyebb online értékesíteni, mint a zálogházakban vagy a bolhapiacokon.

Mit tesznek az üzletek a szervezett kiskereskedelmi bűnözés megállítása érdekében?

A bűnözés fellendülése miatt mind a kiskereskedők, mind a kormányzat keményen fellépett. 2022 márciusában a kaliforniai hatóságok letartóztattak és vádat emeltek kilenc ember ellen, akik állítólag 135 000 dollár értékű árut loptak számos kiskereskedőből, köztük a Macy's, a Columbia Sportswear, az Abercrombie & Fitch, a J.C. Penney és a Lululemon áruházakból. A kiskereskedők pedig országszerte új lopásgátló intézkedéseket vezettek be. A Home Depotban bizonyos elektromos szerszámok nem működnek, ha ellopják őket a boltok polcairól; egyes esetekben az üzletek arcfelismerő technológiát alkalmaznak a vásárlók arcának beolvasására és tárolására.

John Mulligan, a Target operatív igazgatója elmondta, hogy a Target is intézkedéseket vezet be a helyzet orvoslására. Konkrétumokat nem osztott meg arról, hogy milyen intézkedéseket fognak bevezetni üzleteikben a lopások megelőzésére, de elmondta, hogy a vállalat együttműködik "a bűnüldöző szervekkel, a jogalkotókkal, a közösségi partnerekkel és a kiskereskedelmi szakmai szövetségekkel, hogy kezeljék ezt a növekvő országos problémát". Az iparág már régóta sürgeti a szövetségi törvényhozókat, hogy segítsenek visszaszorítani a lopott áruk kereskedelmét. Több tucat kiskereskedő és iparági csoport - köztük az Amazon, a Home Depot, a Lowe's, a Target, a Walmart és a Walgreens - nemrég levelet írt a kongresszusi vezetőknek, amelyben sürgették őket, hogy fogadjanak el olyan törvényt, amely előírná az online piactereknek, hogy ellenőrizzék a nagy mennyiségű árut értékesítő harmadik fél eladó személyazonosságát.

Forrás:
businessinsider.com
finance.yahoo.com

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben