Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megemelte

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 11.   11:26

Erste kommentár Az AbbVie tegnap egy JP Morgan által szervezett konferencián beszélt először a Vraylar-ról (cariprazine) azóta, hogy a gyógyszer december közepén zöld jelzést kapott a major depresszió...

Erste kommentár

Az AbbVie tegnap egy JP Morgan által szervezett konferencián beszélt először a Vraylar-ról (cariprazine) azóta, hogy a gyógyszer december közepén zöld jelzést kapott a major depresszió kezelésére. A gyógyszergyártó eddig 4 milliárd dolláros csúcsértékesítést várt, amit most 5 milliárd dollárra emelt. Ez pozitív hírnek tekinthető, hiszen az elemzők többsége jóval visszafogottabb volt, és általában inkább 500 millió dollár körüli emelésre számított csak. Igaz, a gyógyszergyár vezérigazgatója korábban 2 milliárd dollárt is emlegetett. A 2022-es értékesítés egyébként kicsivel 2 milliárd dollár fölött lehet, azaz az elkövetkező néhány évben lesz még hova emelkednie az eladásoknak. Pontosabb értéket február 9-én tudhatunk meg, amikor az AbbVie közzéteszi negyedik negyedéves eredményét. Erre majd magyar idő szerint a kora délutáni órákban kerül sor.


A hír pozitív a Richterre nézve, hiszen az elemzők nagy valószínűséggel meg fogják emelni az értékesítési számaikat, s ennek megfelelően az eredményvárakozásukat is. Ebből pedig egyenesen következik, hogy a célárak is növekedhetnek „ceteris paribus”.


Ma délelőtt jó hangulat van a börzéken. A DAX és a BUX is emelkedik. Az előbbi éppen rövidtávú korrekcióban van, ezért kicsit meglepő ez a jó teljesítmény, míg az utóbbi az egyik legalulértékeltebb index a régióban.

Vegyesen teljesítő piacok

Az európai részvényindexek némileg csökkentek tegnap. A DAX 0,1%-ot, az Euro SToxx50 0,3%ot, a FTSE100 pedig 0,4%-ot csökkent. A pénzügyi szektor stagnált, de ezenkívül az összes többi szektor esett.


Ezzel szemben az Egyesült Államokban a Dow 0,6%-ot, az S&P 0,7%-ot, a Nasdaq 1%-ot emelkedett. Egyedül az alapvető fogyasztási cikkek szektora csökkent enyhén, ezen kívül minden szektor emelkedni tudott.


Ázsiában vegyesen szerepeltek az indexek. A CSI300 0,2%-ot csökkent, míg a Hang Seng 0,7%-ot, a Nikkei pedig 1%-ot emelkedett.

Hamarosan az Apple készítheti az iPhone-ok kijelzőit

Jövőre az Apple sajátgyártású kijelzői kerülhetnek az iPhone-okba – írja a Bloomberg. Először a cég okosóráiba építhetik be az eddigi OLED helyett microLED technológiával készült kijelzőket, melyek a tervek szerint hamarosan a telefonokba is átkerülnek. Ez rossz hír a mostani beszállítóknak, a Samsungnak és az LG-nek. A kaliforniai cég továbbra is arra törekszik, hogy az eszközeikbe kerülő alkatrészek minél nagyobb hányadát „házon belül” állítsák elő, ami nemcsak az ellátás-lánc problémáinak kikerülését, de a könnyebb és gyorsabb alkalmazkodást is elősegítené.

Fejleszti texasi gyárát a Tesla

700 millió dolláros fejlesztést tervez austini gyárában a Tesla. A cég benyújtotta a szükséges kérelmeket az építési engedélyekért a hatóságoknál. Az építkezés már ebben a hónapban elkezdődhet és valamikor jövő év elején fejeződhet be.

Aktivita befektető vásárolta be magát a Bayerbe

A Bluebell aktivita befektetői csoport részesedést vásárolt a Bayerben, és ezen keresztül próbál meg jelentős változtatásokat elérni a társaságnál. A fő követelésük, hogy a Bayer válassza szét a gyógyszer és a mezőgazdasági üzletágat, ami szerintük akár 70%-os felértékelődést is hozhatna a cégnél. Valamint új, független felügyelőbizottsági elnök kinevezését szeretnék elérni. Az utóbbi időben a Bayer vezérigazgatója sorozatos támadások alatt van a 2018-as Monsanto felvásárlás kapcsán, lemondatásával is próbálkoztak már, eddig sikertelenül. A Bluebell egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora részesedést vásároltak, de jellemzően relatíve kis pozíciókkal próbálják meg elérni a társaságoknál a változtatást, ami viszont gyengíti tárgyalási pozíciójukat. Az amerikai ADR-ek tegnap 7%-ot emelkedtek a bejelentésre.

Gyengült a forint a kedvezőtlen EU-s hírre

Kedden gyengült a magyar deviza az euró ellenében. A bécsi Euromoney konferencián a Pénzügyminisztérium államtitkára nyilatkozott arról, hogy a második negyedév végére teljesítheti a kormány a szupermérföldköveket, és ennek megfelelően az év második felében érkezhetnek a források. A piac ezt a hírt negatívan fogadta, végül 398,7-nél stabilizálódott a kurzus és ma reggel is e szint körül mozog a kereskedés. Ma a decemberi államháztartási adatra figyelhetünk.

Nyugaton a helyzet változatlan

A nemzetközi devizapiacokon hétfőn kialakult magas szint közelében oldalazott az EURUSD kurzusa a tegnapi nap jelentős részében. Isabel Schnabel határozott üzenetet küldött az EKB részéről, míg a Fed elnökétől elmaradt tegnap az iránymutatás. Szerdán így 1,075 közelében jár a jegyzés. Ma a tengerentúli jelzáloghitel-igénylésekre, illetve a Euromoney konferencia záróakkordjaira érdemes figyelni.

Gyengült a kőolaj jegyzése az amerikai készletadatokra

Az amerikai WTI 74,8, az észak-európai Brent 79,6 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a márciusi lejáratra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 51 dollár volt. A tegnapi nap fő híre az API jelentése volt, mely szerint 14,8 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj tartaléka a múlt héten. A jelentős készletnövekedés részben a hideg decemberi időjárásnak volt köszönhető, ugyanis több finomítót kellett leállítani, amit most, január első felében indítanak újra. A piacon egyre erősebb a vélemény, hogy az év második felében erősebb lesz a kőolaj iránti kereslet. Az ING szerint 100, a Goldman Sachs szerint 105, míg Pierre Andurand fedezeti alap menedzsere szerint 140 dollár lehet az ár az év második felében.

Az arany stagnál, a piac a holnapi USA inflációs jelentésre vár

Az arany 1.881 dollár volt ma reggel. A piac a holnapi decemberi USA fogyasztói inflációs adatra vár leginkább, ami irányt adhat a kereskedésnek. A várakozás szerint 6,5% lehet év/év alapon az árak emelkedése az Egyesült Államokban. A 10 éves hozam enyhén gyengült 3,61%-ra, míg a dollár továbbra is gyenge maradt a piacokon.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben