Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hogy is volt a Mikulással?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 9.   11:45

Erste kommentár A mostani Mikulás szezon ugyan a múlt héten véget ért, de azét érdemes valamiféle egyenleget vonni. A jelenséget az óév utolsó öt és az újév első két napjának...

Erste kommentár

A mostani Mikulás szezon ugyan a múlt héten véget ért, de azét érdemes valamiféle egyenleget vonni. A jelenséget az óév utolsó öt és az újév első két napjának összteljesítményére szokták érteni. Ha a külföldi piacokat nézzük, akkor valamiféle halvány jele volt, ugyanis a DAX majd két százalékkal emelkedett. Viszont az S&P500 index esetében csak néhány tized százalékos pozitív elmozdulást láthattunk. Itthon pedig nem hogy emelkedés nem volt, de mintegy két százalékos csökkenést szenvedett el a BUX index. Vagyis idén a Mikulás nem nagyon ügyködött.


Az itthoni rossz teljesítmény mögött egyértelműen a kormány karácsonyi ajándéka állt, ami az újabb különadó formájában látszólag csak a Richtert érintette, de valójában az egész piacnak virgácsot hozott, hiszen tovább növelte a bizonytalanságot. Azt meg tudjuk, hogy a bizonytalanság a piac egyik legkevésbé szeretett eseménye, hiszen a kockázati prémium növekedésén keresztül leértékeli a részvényeket.


Apropó! Ha már kockázati prémium, akkor tőkeköltség. Hiszen ez a faktor a kockázatmentes hozamból és a prémiumból tevődik össze. Igaz, az utóbbi növekedett a bizonytalansági faktor miatt, de pénteken a jelentős hozamesés, amely – szerintünk – a jelentős mértékű dollár hitel sikeres kibocsátásának (jelentős túljegyzés mellett) köszönhető. Ebben persze a pozitív piaci hangulat is segített. Mindenesetre ezen keresztül a tőkeköltség jelentősen csökkent, amelynek jó pár százalékos részvényérték növelő hatása van, de ebből most is csak picit láthattunk. Ráadásul ma tovább csökkennek a referencia hozamok, mintegy 10 bázisponttal szinte minden lejáraton. Jó lenne ennek hatásából ténylegesen többet látni a részvénypiacon is.


Ma alapvetően enyhén pozitív a hangulat a piacokon. A délelőtti órákban a DAX és a BUX is enyhe emelkedést mutat.

Bika piacba lépett a fejlődő piaci részvényindex

Zöldbe borultak a részvénypiacok. A főbb indexek és azon belül is minden főbb szektor kivétel nélkül emelkedni tudott. Pénteken a FTSE100 0,9%-ot, a DAX 1,2%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 1,5%-ot emelkedett.


A tengerentúlon még nagyobb volt az emelkedés. A Dow 2,1%-ot, az S&P 2,3%-ot, míg a Nasdaq 2,6%-ot ugrott.


Az MSCI EM index, mely elsősorban ázsiai részvénypiaci kitettségből áll, 20%-ot emelkedett az októberi mélypont óta, ezzel átlépett a bika piacba. Ma a japán részvénypiac zárva volt, míg a CSI300 0,8%-ot, a Hang Seng pedig 1,9%-ot emelkedett.

Átalakításokat tervez a BNP Paribas

A francia bankcsoport a lakossági szegmensen belül átalakítaná a hitelkártya és fogyasztási hitelek üzletágat, mivel nem elégedett ezen területek kockázatarányos jövedelmezőségével. A jövőben a lakossági hiteleknél az eszközzel fedezett hitelekre (pl. például autóhitelek) koncentrálhatnak, a kedvezőbb kockázati profil miatt. Az átalakítás további részletei nem ismertek.

Elbocsátások hete a Goldman Sachs-nél

3.200 munkavállalójától válhat meg a Goldman Sachs a héten – írja a Bloomberg. Elsősorban a bank alaptevékenységének számító kereskedési és banki szolgáltatási egységekhez tartozó dolgozóknak inthet búcsút a pénzintézet. A cég 2018 vége óta 34%-kal 49 ezer főre növelte állományát, így a mostani kirúgások részben az utóbbi évek túlnövekedésének a korrigálását jelentik. A Goldman jövő kedden teszi közzé 2022-es negyedik negyedéves gyorsjelentését.

Gyengüléssel indul a hét

Pénteken stabil maradt a forint az euróval szemben. Az EURHUF kurzusa lényegében ellentétes irányban követte le az euró-dollár pár mozgását. Az árfolyam végül 394-nél zárta a heti kereskedést. Ma reggel a visszafogott konjunktúra adatok hoztak gyengülést. A héten inflációs adatokat közöl a KSH, ami a nemzetközi eseményeken túl fontos lehet a jegyzésre nézve.

USA-infláció a hét fókuszában

A nemzetközi devizapiacokon pénteken folytatódott a dollár erősödése, melyet a délelőtt nyilvánosságra hozott és a vártnál jobban mérséklődő valutaövezeti infláció, valamint a továbbra is rendkívül erőteljes tengerentúli munkapiaci adatok is tápláltak. Ezek nyomán már 1,05 alatt is járt az EURUSD kurzusa. Fordulatot a vártnál lényegesen gyengébb amerikai konjunktúra felmérések hoztak, melyek tulajdonképpen a recesszió előszelének is tekinthetők. Ezt követően 1,065-ig ugrott a jegyzés. A héten az európai konjunktúrán a sor, valamint az USA inflációs adata lehet a piacot megmozgató tényező.

Kedvező hangulat az olajpiacon, a Brent ismét 80 dollár felett

A WTI 75,4, a Brent 80 dolláron forgott hordónként a márciusi lejáratra ma reggel, míg az azonnali leszállítású Ural ára 52,6 dollár volt. Az árfolyamok elsősorban a kedvező kínai hírek és a kevésbé szigorú Fed politika miatt emelkedtek. Kína a hírek szerint gyorsabban átvészelheti a Covid járványt, mint amire korábban számítani lehetett. Az ország gazdasága kezd helyreállni, a szakértők szerint a kínai Holdújév februárban már jelentős utazási kedvet hozhat magával. A Fed kevésbé lesz szigorú, mivel az USA gazdasági aktivitása lassul, legalábbis ez volt a pénteki munkaerőpiaci jelentés üzenete. A jegybanki politika enyhülése emelheti a kockázatvállalási kedvet és növelheti az olaj iránti keresletet.

Az arany emelkedik, a pénteki USA munkaerőpiaci jelentés enyhítette a kamatnyomást

Az arany 1.874 dollár volt ma reggel. A pénteki munkaerőpiaci adat visszaesést mutatott az új munkahelyek számában novemberhez képest, amit a befektetők a Fed-re nehezedő nyomás csökkenéseként értelmeztek. Ez segítette a kamatok esését is, a 10 éves dollár hozam jelenleg 3,63%. Az arany egy csökkenő inflációs környezetben nagyon sikeres befektetés lehet. Az emelkedést erősíti a kínai gazdaság nyitása is, mivel a kínai vevők fontos szerepet játszanak az arany fizikai piacán.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben