Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Benyújtották a parlamentnek a forintosítás részletszabályait

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. november 18.   09:58

A vártnál kedvezőtlenebb japán GDP statisztikákra orvosságként szolgált Mario Draghi kommunikációja, mely szerint állampapír vásárlások is jöhetnek a fedezett kötvény (covered bond) és az eszközfedezetű értékpapírok (ABS) vétele mellé. A vételi kedv azonban egyelőre nem mondható erőteljesnek. A tengerentúli piacok is inkább kivárásra játszanak és a...

A vártnál kedvezőtlenebb japán GDP statisztikákra orvosságként szolgált Mario Draghi kommunikációja, mely szerint állampapír vásárlások is jöhetnek a fedezett kötvény (covered bond) és az eszközfedezetű értékpapírok (ABS) vétele mellé. A vételi kedv azonban egyelőre nem mondható erőteljesnek.

A tengerentúli piacok is inkább kivárásra játszanak és a historikus csúcsok közelében elbizonytalanodni látszanak a befektetők. A hangulati indikátorok extra optimista szintjeit látva, amik kontra indikátorként működnek, nem lennénk meglepve egy kisebb korrekciótól. A 2015 első féléves kamatemelési várakozásokat hűtheti a San Francisco-i szövetségi bank friss elemzése, mely szerint a 2%-os inflációs cél teljesülése 2017 utánra csúszhat.

A hazai piacon a PannErgy és a Danubius gyorsjelentése keltheti fel a hazai tőzsde szerelmeseinek érdeklődését. A BUX várhatóan kismértékű emelkedést produkálhat majd a mai kereskedésben.
Piaci áttekintés
- Későbbre tolódhat a Fed kamatemelése?
- Jól megy a brit fapados cégnek
- Tovább esett az olaj ára
- Dollárerősödést hozott Draghi
- Reformokat remélnek Japántól
- Benyújtották a parlamentnek a forintosítás részletszabályait
- Kis emelkedés jöhet ma a börzén
Nemzetközi hírek
USA
- Az amerikai piacoktól felemás teljesítményt láthattunk tegnap. Az S&P 500 és a Dow Jones index 0,07%-os pluszban, a Nasdaq 0,37%-os mínuszban zárt.
- A San Francisco-i szövetségi bank friss elemzése szerint a Fed nem fogja tudni teljesíteni inflációs célkitűzését. Vasco Curdia szerint 2016-ra 1,7-2,0% között alakulhat a mutató értéke, majd 2017-re 1,9-2,0% közé emelkedhet a pénzromlás üteme. Amennyiben ez a forgatókönyv valósulna meg, akkor a jelenlegi 2015 első féléves kamatemelési várakozások későbbre tolódhatnak.
- A Fed a Barclays, a JP Morgan, a Goldman Sachs, valamint a japán és brit jegybank első emberével találkozik ma, hogy egyeztessenek egy Libor helyettesítő bankközi kamatláb használatáról.
- A Pfizer visszavágta 2014-es profitcélját, ami alapján a korábbi 1,50-1,59 dollár helyett 1,40-1,49 dollár lehet az egy részvényre jutó eredmény. A háttérben a Merck KGaA számára kifizetendő 850 millió dolláros előleg és a későbbiekben fizetendő 2 milliárd dolláros mérföldkő kifizetések állhatnak.
- Nagy átalakításba kezd az Intel. A cég 2015 első negyedévének végére a processzor és a mobilchip üzletágat egy divízióba olvasztaná össze.
- A Ford egy „saját Tesla” kifejlesztésén dolgozik a társaság vezérigazgatója szerint. Árazás szempontjából azonban nem a prémium szegmenst célozzák meg, hanem tömeggyártásra készülnek.
- Az októberi termelői árindex mellett a NAHB lakáspiaci indexre figyelünk majd.
Európa
- Mario Draghi államkötvények vásárlásával kapcsolatos szavaira a reggeli mínuszokból nap végén átfordultak az európai indexek. A FTSE 100 index 0,26%-ot, a CAC 40 index 0,56%-ot, míg a DAX index 0,58%-ot emelkedett.
- Az Európai Bizottság azonnali intézkedéseket vezetett be, többek között betiltotta a baromfi termékek értékesítését Hollandiában és Nagy-Britanniában, hogy meggátolja a madárinfluenza továbbterjedését.
- A brit fapados légitársaság, az EasyJet 21,5%-os profitnövekedésről számolt be ma reggeli gyorsjelentésében, ez pedig megfelelt a piaci várakozásoknak. Az osztalékot 35,5 pennyről 45,4 pennyre emelte fel a menedzsment. A 40%-os kifizetési ráta is megfelelt a konszenzusnak.
- Az európai autóértékesítések októberben 6,2%-kal növekedtek éves alapon, ami immáron a 14. hónap sorozatban.
- Makro fronton nem fogunk unatkozni, hiszen 10:30-kor érkezik az októberi brit infláció (1,3%-os várakozás év/év alapon) és kiskereskedelmi adat, amit 11 órakor a német ZEW üzleti hangulatindex követ (0,5 pontos várakozás).
Olaj, arany
- Az arany csak minimális elmozdulást mutatott a tegnapi kereskedésben, árfolyama a 20 napos mozgóátlag 1.190 dolláros értékéhez tapadva átmenetileg stabilizálódni látszik. Az árfolyam hosszú távú alakulásának szempontjából kulcsfontosságú lesz a november 30-i svájci népszavazás, mely előírná, hogy a jegybanknak a tartalék minimum 20%-át aranyban kell tartania, míg most kissé 8% alatt van ez az arány. A népszavazást megelőzően a spekulációkra valószínűleg annak ellenére emelkedni fog az arany ára, hogy a mostani felmérések alapján a kezdeményezést nagyobb valószínűséggel fogják elutasítani, mint elfogadni.
- Ismét 75 dolláron járt a WTI típusú kőolaj árfolyama. Bár a Goldman Sachs véleménye szerint növekedett annak az esélye, hogy jövő csütörtökön az OPEC vágja a kitermelés nagyságát, azonban nagyarányú csökkentés nem áll a tagországok érdekében. Az OPEC-en belül továbbra is érezhető a megosztottság: Szaúd-Arábia és Kuvait a kitermelés fenntartásában érdekelt, míg a sérülékenyebb költségvetéssel rendelkező Venezuela, Líbia és Ecuador a kitermelés csökkentését szeretné elérni.
Devizák
- Mario Draghi tegnapi meghallgatásán már az eszköz vásárlások harmadik köréről beszélt, melynek hatására a dollár ismételten erősödött az euróval szemben, és az 1,257-es felszúrást követően 1,245- re mérséklődött az EUR/USD árfolyama. Mario Draghi szavai alapján az eszközvásárlások harmadik üteme államkötvények vásárlása lehet (fedezett kötvények és a fedezett értékpapírok (ABS) után). Már eddig is szóltak nyilatkozatok arról, hogy fedezetlen kötvényvásárlásba kezd az EKB, de a piac inkább vállalati kötvényvásárlásra számított. A bejelentésre az államkötvények piacán csak kis mozgás volt tapasztalható, elsősorban a kissé kockázatosabb (spanyol, olasz) kötvényhozamok csökkentek, míg a német hozamok kismértékben emelkedtek.
- Folytatódott a pozitív korrekció az EUR/HUF kurzusában, melynek hatásaként már 306,3-as árfolyamnál tart a devizapár értéke. A mostani emelkedést átmenetinek véljük, és meglátásunk szerint év végére ismételten visszatérhet akár 305 alá is az árfolyam. A következő ellenállás, ahonnan a fordulat jöhet a 30 napos mozgóátlag 307,3-as árfolyam.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2,2%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 1%-ot, a Shanghai index pedig 0,8%-ot csökkent.
- A tegnapi kiábrándítóan gyenge japán GDP adat után újra felerősödtek a stimulációról szóló spekulációk, melyek lendületet adtak a japán részvénypiacnak. Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a jövőre tervezett újabb ÁFA emelés (8%-ról 10%-ra) későbbre tolódik. A ma megjelent hírek alapján 18 hónappal tolhatják ki a jövőre várt ÁFA emelést. Ezzel párhuzamosan egyre biztosabbnak tűnik az is, hogy december 14-én előrehozott választást tartanak, mellyel Shinzo Abe igyekszik hatalmát bebiztosítani.
- A japán miniszterelnök magyar idő szerint ma reggelre sajtótájékoztatót hívott össze, melyen a fentiek mellett egy új gazdaságélénkítő intézkedést is bejelenthet.
- Októberben a Kínába irányuló működő tőke beáramlás (FDI) 1,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, míg a várakozás csak 1,1% volt.
- Ismét gyenge ingatlanpiaci adatok érkeztek Kínából. Október során hó/hó alapon a vizsgált 70 városban sehol sem emelkedtek az új építésű ingatlanok árai, és szinten maradni is csak 1 városban tudtak, hasonlóan a szeptemberben mérthez. A használt lakások esetében sem látványos a javulás. Míg szeptemberben még mind a 70 vizsgált településen csökkenés volt látható, addig októberben 2- ben emelkedés, 4-ben stagnálás volt megfigyelhető, de 64 helyen tovább csökkentek az ingatlanárak.
- A Samsung a gyenge negyedéves eredményre reagálva komoly átalakításokba kezd az okostelefonok piacán. Ennek keretében 500 fejlesztőt más területekre csoportosítanak át, a készülékek számát pedig 25-30%-kal tervezik csökkenteni.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Benyújtották a parlamentnek a forintosításról szóló törvényjavaslatot, ami a részletszabályokat is tartalmazza.
- A forintosítás a 2015. február 1-én élő szerződésekre vonatkozik, beleértve a jelzáloghiteleket, autó hiteleket, lízing szerződéseket, de nem vonatkozik a folyószámla hitelekre, hitelkártyákra és a támogatott lakáshitelekre.
- A korábban elmondottaknak megfelelően az euróhiteleket 308,97, a frankhiteleket 256,47, míg a jenhiteleket 2,163 forintos árfolyamon forintosítják.
- A forintosítás, illetve a hitel teljes vagy részleges visszafizetése díjmentes. Az ügyfél 60 napon belül jogosult felmondani a szerződést, de 90 napon belül vissza kell fizetnie a hitelt (ennyi idő alatt kell másik hitellel kiváltania).
- A hitelek kamatszintje a 3 havi BUBOR-hoz lesz kötve. A forintosított devizahiteleknek a következő kamatfelár-periódusa lehet: 16 év feletti hátralévő futamidő esetén 5 év, 9-16 év esetén 4 év, 3-9 év esetén 3 év.
- Az új hitelek kamatának mértéke a 3 hónapos BUBUOR és az eredeti kamatprémium mértéke, de nem haladhatja meg az eredeti kamatszintet, kivéve, ha folyósításkor a kamatprémium 2%-nál kisebb volt.
- A kamatfelár lakáshiteleknél 2% és 5,5% között, míg szabad felhasználású hitelek esetében 2% és 7% között lehet.
- Aki meg akarja tartani devizahitelét, annak 30 napja van ezt jelezni a következő feltételek teljesülése esetén (i) az ügyfélnek a havi törlesztőrészletet meghaladó jövedelme van devizában, (ii) a törlesztőrészlet euróhitel esetén a jövedelem 25-30%-ánál, míg más devizák esetén a jövedelem 10-15%- ánál nem lehet magasabb, (iii) a devizahitel legkésőbb 2015. december 31-én megszűnik, (iv) az új kamat vagy kamatprémium meghaladná a folyósításkori, vagy a mostani kamatszintet. Míg az első három feltétel eléggé leszűkíti azon ügyfelek körét, akik megtarthatják a devizahitelüket, addig a negyedik feltétel nagyobb körnek biztosít erre lehetőséget.
- A benyújtott törvényjavaslat nagyrészt megegyezik a korábban elhangzottakkal. Ugyanakkor az ügyfelek 15-20%-ának, akik 2006 januárja és 2008 májusa között vettek fel svájci frank hitelt, nyitva hagyja a lehetőséget, hogy elkerüljék az automatikus forintosítást. Ez okoz némi bizonytalanságot. A bankrendszer kamatjövedelme évi 92 milliárd forinttal csökkenhet a következő években. Az OTP esetében 10 milliárd forint lehet a csökkenés, az FHB esetében pedig 1-1,5 milliárdos csökkenést valószínűsítünk. Összességében semlegesnek véljük a hírt, néhány módosítás, finomhangolás még jöhet a következő hetekben.
- A Richter 2014. november 14-én 35.000 darab saját részvényt vásárolt 3.727 forintos átlagáron. A társaság saját részvény állománya a tranzakciót követően 260.856 darab. A korábban adott megbízás alapján még további 430.000 darabot kell vennie a cégnek.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben